narty vs snowboard
Napisano Ponad rok temu
Moje pytanko bardziej oscyluje przy grupie wiekowej....mianowicie czy jest jakaś granica wieku (dobrego smaku) do nauki jazdy na desce? Nigdy nie próbowałem, a jakoś do nart mnie nie ciągnie i chciałbym spróbować na snowboardzie. Sęk w tym, że utarło się to, iż jest to raczej sport dla młodych, aniżeli dla starych tetryków, którzy mogą jedynie pozwolić sobie na narty i kijki :-)
Ile w tym prawdy, a ile mitu? Niech się wypowie jakiś praktykant i maniak tej śnieżnej zabawy :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Nie zastanawiaj sie czy wypada czy co tylko po prostu sie naucz i juz. Powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mi się zawsze wydawało na odwrót :roll:narty chyba sa poprostu latwiejsze w nauce,
a co do odpowiedniego wieku: każdy wiek bez względu czy to są narty, czy snowboard jest dobry na naukę. Na desce utarło sie, że jeżdżą młodzi bo to bardziej trendi, elo i można lepiej się lansować. Jak tu np. chodzi dostojnie z nartami pod stokiem w burtach narciarskich?! W snowboardzie od razu to lepiej wygląda Zresztą sport tez nowy, więc nic dziwnego że młodzi próbują. Narty, jak to określiła jakaś babką z którą jechałem gondolą, są dostojniejsze i lepsze na stare lata
ps. Na pohybel deskarzom, niech gryzą śnieg!! :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do wieku- nie ma znaczenia- chcesz to śmigasz nikt Ci nie zabroni ani nie będzie się śmiał.
Co łatwiejsze? ludzie, którzy jeździli na nartach i przesiedli się na deskę mówią, że deska. Dla mnie jedno i drugie ma mocne i słabe strony.
Do zobaczenia na stoku
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nigdy nie próbowałem, a jakoś do nart mnie nie ciągnie i chciałbym spróbować na snowboardzie.
mam dokładnie to samo, z tym że ja z wiekiem nie mam problemów ;p
ze znajomych, to ci co jeżdżą na nartach, chwalą narty, a ci co na desce, to chwalą deskę
Napisano Ponad rok temu
moze to co powiem nie jest zbyt obiektywne ale chyba nikt nie jest w 100% obiektywny bo na czymś musial zacząć jeździc wcześniej
może nie mam porównania bo jeźdzłam tylko na klasycznych nartach ale
dużo łatwiej jeździ mi sie na desce niz na nartach a i wrażenia z jazdy też nie są do porównania,
na desce jest sie zawsze bliżej śniegu i stoku i niekoniecznie chodzi mi o wywalanie się czy gleby, i predkość odczuwa sie inaczej
na desce świetnie jeździ sie po lesie
na hopkach też według mnie jest duzo ciekawiej
według mnie wiek nie ma z wyborem nic wspólnego
kwestia wyboru deski to przeżycie pierwszych 5-6 dni obolałego tyłka i zakwasów w tricepsie (przynajmniej u mnie - od wstawania )
według mnie każdy powinien spróbować jednego i drugiego a potem pozostać przy tym co mu bardziej pasuje
nie wszystko jest dla wszystkich
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Według mnie , jeżdżę już wiele lat i na nartach i na desce wszystko ma swoje złe i dobre strony.
Na nartach zaczynamy jeździć w wieku ok. 2 lat , a na desce najwcześniej ok. 12 lat i to pod warunkiem, że jesteśmy odpowiednio rozwinięci. Chodzi tu o minimalny rozmiar deski i prawidłowy rozwój organizmu.
Ja osobiście deskę polecałbym od 15 - 16 roku życia właśnie ze względu na prawidłowy rozwój organizmu.
Dlatego dla pierwszych lat nie ma wątpliwości.
Na desce mamy nienaturalne ustawienie względem jazdy i bardzo przesunięty środek ciężkości co nie jest bez znaczenia dla prawidłowego ustawienia stawów biodrowych.
Dlatego nie za wcześnie. :roll:
Później już jak kto woli :roll: :roll:
Deska jest bardziej niebezpieczna przy upadkach, przy dużej prędkości. Piszecie tu o zbiciu tyłka...... zgoda ale jak wolno jedziecie.
Spróbujcie upaść po skoku przy dużej prędkości z podkręceniem ciała to problem z niemożnością pozbycia się deski gdyż jest przymocowana na stałe może spowodować połamanie kolan ( widziałem dokładnie taki przypadek ).
Deska to jeszcze sposób życia ( ubranie , luzik , rap ), a narty jak to się mówi dla wapniaków.
Podsumowując ........osobiście uwielbiam narty gdyż takiej zabawy i najważniejsze szybkości na desce nie mam możliwości osiągnąć. :twisted: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
ps. jazda klasyczna, a carvingowa to dwie różne bajki, styl jazdy na nartach baaaaaaaaaaaaaaaardzo się zmienił przez ostanie 10 lat, między innymi właśnie dzięki desce, ale jak to mówią uczeń przerósł mistrza. W nartach zalety taliowiania deski i jazdy na krawędziach są dużo bardziej wykorzystane niż na snowboardzie.
Napisano Ponad rok temu
To fakt, w Austrii są świetne trasy!
Co do wyboru, ja osobiście wolę snowboard. Choć jeździłam na nartach 6 lat. Później mi się znudziło, więc zmieniłam na deskę i teraz nie wyobrażam sobie powrotu do nart. Snowboard to zupełnie inna bajka!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tabliczka czekolady
- Ponad rok temu
-
o kolanach raz jeszcze - bez kontuzji
- Ponad rok temu
-
Trening - rozciąganie
- Ponad rok temu