(wiem wiem nie mam sie czym chwalic)
ale traktuje go bardziej w kategorii stopnia honorowego niz jak jakies specjalne osiagniecie
tia - każdy ma moje dwa przysły pocztą - nazywam to "szufladowe dany"
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
(wiem wiem nie mam sie czym chwalic)
ale traktuje go bardziej w kategorii stopnia honorowego niz jak jakies specjalne osiagniecie
Napisano Ponad rok temu
... smieszne bylo tylko ze drugi z "wybitnych" malopolskich szychanów (czlowiek zwany Grobokopem) ...
...
Napisano Ponad rok temu
Dobrze, że nikt jeszcze nie wpadł na pomysł, żeby podpisywać się jako bezpośredni uczeń u osoby, której szkoleniówki się widziało lub książki czytało...No wlasnie jest znaczna roznica napisac ze np cwiczylo sie pod czyims okiem (moze byc to jedno seminarium) a napisac ze sie jest/bylo czyims uczniem to dwie rozne rzeczy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ależ wpadli na ten pomysł, wpadli
znam jednego goscia co sie za ucznia Hatsumiego podaje
na podstawie ksiażki, kilku kaset i przemysleń własnych... 8O
ale to juz jest ten pułap gdzie ja nie nadążam za MISZCZAMI :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rok n+1 - Mistrz X -podaje sie za nauczyciela Haesendoncka 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nadawanie stopni to żaden ulubiony temat, raczej nikt nie traktuje go poważnie, bo jak można traktować poważnie tych oszołomów o których mowa w tym temacie..............
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak się orientuję o umiejętnościach swiadczą stopnie od 1-5 Dan a w niektorych szkolach od 1-3 jak np niektóre szkoły aikido. Póżniej stopnie są nadawane honorowo i nie sa one za umiejętności tylko za zasługi w propagowaniu sztuk walki.
Otóż to. Ale jeżeli nie ma nic zaoferowania to wysoki stopień nie powinien być parasolem ochronnym, tylko trzeba o tym mówić głośnoMyslę ze bardziej wartościowe jest to co taka osoba ma do zaproponowania i czy ucznia to zainteresuje niz fakt posiadania wysokiego stopnia.
Wysokie stopnie w polsce zawsze powoduja na wlasnym podworku burze muzgow i plotki. A ja się spytam w czym my jesteśmy gorsi od posiadaczy wysokich stopni na Świecie? czemu mamy nadal się plaszczyc przed światem i z pozycji na kolanach prosić o jakas wiedze lub uznanie?
uczniowie wiecej potu na treningach by kiedys zostac mistrzem i nauczac innych. A nie ubierając czarny pasek czy inny stac sie kolejnym obiektem plotek zazdrosnych lub zakompleksionych
Napisano Ponad rok temu
Można przyznać honorowo 1 Dan np. prezydentowi czy premierowi lub innej znanej personie za pomoc w rozwoju sztuk walki. I wtedy wiadomo, że nikt nie będzie wymagał od niego znajomości techniki i pojawienia się na sali w kimonie i uczenia technik.
.
Napisano Ponad rok temu
ojoj, nie można, nadajmy mu tytuł przyjaciela, za przeproszeniem "członka" albo cóś takiego ale nie dawajmy burmistrzom, cywilom danów
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem, dlaczego mieliby ich wypraszac?no to jeszcze jeden kamyczek do ogródka
incydent który miał miejsce w zeszlym tygodniu (niewykluczam ze czesciowo spowodowany wlasnie dyskusja toczona na vortalu)
do naszego dojo przed treningiem przyszlo dwoch "wybitnych i zasluzonych shihanów"
jeden z nich nawet sie przebral za jiu-jitsuka i wlazl na sale
no pech chcial ze jeszcze nie bylo zadnego trenera tylko dwoch asystentow i ci nie mieli smialosci wyprosic z dojo "wielkich i wspanialych"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
za arogancję i bezczelność, zeby daleko nie szukaćNie rozumiem, dlaczego mieliby ich wypraszac?
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu