zmiany w regulaminie sanda
Napisano Ponad rok temu
-glowna zmiana to zakaz rzutow z obejmowania - po chinsku baoshuai - to sa te wszystkie rzuty co obejmuja w pasie lub za nogi razem (takie z przytulania) i wynosza do gory
-wszystkie rzuty maja byc z techniki czyli np po zlapaniu nogi
-mozna uderzac seriami na glowe
-mozna uzywac kolan ale nie sa one punktowane - tzn mozna KO kogos kolanem ale punkty sie nie licza
-rzut to dwa punkty nie 3 jak kiedys
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Z tym sie zgadzam, że walki pewnie będzie sie lepiej oglądało, bo nie będzie szarpaniny w klinczu, ale uwazam ze takie "zapasy" to byla tez częsc sandy. Teraz nie bedzie wejsc w nogi bo będzie zagrożenie ze strony kolana przeciwnika, i efektowne techniki rzutowe ograniczą sie do podcieć po przełapaniach nóg. Takie jest moje zdanie.
pozdrawiam
co do kolaa na glowe to sie jeszcze nie zdecydowali, na razie kolana na tulow jedynie
ja osobiscie nie moglem ogladac sanda przez te idiotyczne zapasy... po prostu jak widzialem jak pchali glowe w kolana przeciwnika bez zadnej gardy nawet a on nic nie mogl zrobic bo ani uderzyc kolanem ani nie mozna pchnac glowy czy szyi w dol - to bylo idiotyczne. dla mnie ten regulamin to krok w kierunku normalnosci
co do uderzania seriami na glowe to byly zawody na ktorych mozna bylo ale 90% zawodow w chinach ma wciaz taki zakaz i potem statystyczny nawet mistrz sanda nie umie uderzac seriami z rak tylko lewy prawy i od razu zapasy
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zgadzam sie, ze jak walki wyglądają ze dwóch sie pcha tylko w nogi to nieładnie wygląda. Ale były walki w których to własnie było najefektowniejsze jak ktos robi szybkie wejscie w nogi i wynosi prawie nad siebie. Rozumiem, że chcą zniwelować szarpanke, ale odrazu zakaz rzutów z klinczu. No zobaczymy jak to bedzie wyglądac, napewno jest to robienie walk pod publike, by wiecej sie działo. Ja kolan osobiście nie lubie :wink: .
pozdrawiam
to nie ze klinch jest zakazany tylko rzuty z obejnowania dwiema rekoma - kurcze nie wiem jak to dobrze wytlumaczyc
ja uwielbiam kolana - najlepsze jest jak je sie laczy z rzutami 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bruce Lee a Wing Chun a Wing Tsun
- Ponad rok temu
-
Nowy adres internetowy Polskiej Federacji Kung Fu
- Ponad rok temu
-
sanshou/sanda poznań
- Ponad rok temu
-
o WSL
- Ponad rok temu
-
noze motylkowe
- Ponad rok temu
-
wushu w Białymsotku
- Ponad rok temu
-
Jaki styl wybrać?
- Ponad rok temu
-
Kung fu walka realna
- Ponad rok temu
-
Choy lee fut
- Ponad rok temu
-
mnisi z Shaolinu na pokazie mody i jego resultaty :)
- Ponad rok temu