monitor akcji serca (amatorski)
Napisano Ponad rok temu
Mam trzy pytania w związku z zakupem pulsometru:
1) Jaki niedrogi możecie polecić? Dla mnie ważne jest by niepsuł sie, miał zegarek, stoper, ew. pokazywał procent HRmax, nie gryzl sie ipodem (pole elektromagnetyczne) i dzialal w warunkach duzej wilgotności - poce sie okrutnie, nie widziałem kogos, kto poci sie tak bardzo jak ja.
Znalazlem taki firmy Sigma Sport i bardzo mi sie podoba (wnioskuje ze zdjecia i opisu na stronie):
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Może być?
2) Nie korzystałem wczesniej z pulsometru - czy sa jakies inne wazne funkcje, ktore powinien miec amatorski pulsometr? Bede z niego korzystal 3 razy w tygodniu w klubie fitness.
3) Znalazlem na allegro tanie pulsometry, ktore nie uzywaja paska na klatke piersiowa. Czy ktos z nich korzystal? Czy warto taki kupic?
Dzieki!
Napisano Ponad rok temu
- [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
używam w zasadzie tylko do biegania i nie narzekam
ale zaznaczam nie miałam nigdy innego
na allegro można go chyba taniej kupić poszukaj pewnie coś znajdziesz
życzę powodzenia i wytrwałości
Napisano Ponad rok temu
Martwie sie, czy to nie przekret jakis ale sprzedawca budzi zaufanie...
Iskierka - mozesz powiedziec cos wiecej o tym fit test? czy w tym pulsometrze jest podswietlenie? jezeli nie, to czy kontrast wyswietlacza jest zadowalajacy?
Napisano Ponad rok temu
Znalazlem na Allegro o polowe taniej!
Przecież to zupełnie inny model ?
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Ten:
Napisano Ponad rok temu
Od kilku miesięcy mam Sigmę PC 15 i jestem bardzo zadowolony. Wcześniej też chciałem Fit Watch, ale od PC 15 różni się tylko jedną zupełnie niepotrzebną funkcją, wyższą ceną i brakiem podświetlenia. Z iPodem na pewno nie będzie się gryzł. Biegałem już z mp3 na uszach i nie było problemów. Za to będziesz musiał unikać innych pulsometrów, bo sygnał nie jest kodowany i twój pulsometr będzie pokazywał zsumowane wyniki wszystkich nadajników w zasięgu (ok. 2-3 metry).
Alternatywą jest Polar. Sygnał jest kodowany, ale Polary są droższe i nie mają wymiennych baterii w nadajnikach (z wyjątkiem chyba dwóch modeli).
Też się okrutnie pocę.
2)
Najważniejsze to pokazywanie, w której z 3 stref wysiłkowych aktualnie ćwiczysz, sygnalizowanie przejścia z jednej strefy do drugiej i przekroczenie maksymalnej ustalonej wartości.
Oprócz tego przyda się zapamiętywanie średniego i maksymalnego pulsu osiągniętego podczas treningu i liczenie spalonych kalorii.
3)
Pulsometrów bez opaski nie kupuj. Nie mierzą pulsu na bieżąco, ale tylko wtedy gdy przyłożysz palec do czujnika na 5 sekund (trzeba się oczywiście zatrzymać). Czytałem też o takich, które mają czujnik w pasku zegarka, ale są ponoć mało dokładne i zawodne.
EDIT:
Fit Watch ma jeszcze funkcję zapamiętywania 7 wyników, ale moim zdaniem to też mało przydatne. Szybciej i prościej jest zapisać wynik na kartce.
Napisano Ponad rok temu
w tym modelu do którego link podajesz i który ja mam (nabyty chyba od tego samego sprzedawcy => bez najmniejszych problemów) nie ma podswietlenia
mi osobiście nie jest bardzo potrzebne bo ze względu na okolice w której mieszkam staram sie nie biegać po zmroku
co do kontrastu to jest ok,
jest sygnalizacja dzwiękowa przekroczenia stref i jak dla mnie jest dobrze słyszalna ( nie biegam z mp3 )
jest prawda to co pisał przedmówca że sygnał nie jest kodowany więc jeśli wiesz że będziesz biegać z kimś lub na siłowni lub sali fitness jest prawdopodobieństwo że bedzie obok ciebie ktoś z podobnym urządzeniem to lepiej dołożyć parę groszy i kupiś polara z kodowanym sygnałem
w innym przypadku ten sprzęt poprostu nie bedzie spełniał swojej podstawowej funkcji
jak coś jeszcze to pisz na priva
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie maja na niego wplywu a wymiana baterii pomimo ze dosc kosztowna( 85 pln zegarek+45 ale to stare ceny teraz powinno byc taniej ) i tak nie jest jakims problemem:) raz na dwa lata raczej rzadziej niz czesciej:) jest bardzo rozbudowany post na light-bike.com (po polsku) wogole to kolarze/biegacze moga Ci udzielic najlepszej porady:)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Urazy i postępowanie
- Ponad rok temu
-
Jak ułożyć plan treningu siłowego + suplementacja
- Ponad rok temu
-
Badania Sportowe
- Ponad rok temu