kawa- czy naprawde jest nie zdrowa?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Sporo się mówi o tym, że kawa wspomaga odchudzanie. Ale ona faktycznie pomaga spalać tłuszcz, czy utrata wagi wiąże się tylko z utratą wody?
Sam kawy nie piję, bo nie lubię. Ostatnio nie smakuje mi nawet cappuccino. Toleruję jedynie zbożową.
Napisano Ponad rok temu
Kawa pomaga...:D:D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja slyszalem o facecie, ktory strzelil sobie w glowe. nie dosc, ze przezyl to jeszcze wyostrzyly mu sie zmyslyslyszalem gdzies historie pewnego japonczyka co spozywal 50 filizanek(nie mylic z szklankami:P) kawy dziennie i dozyl ponad 80 lat wiec o co chodzi? jak ktos lubi niech pije i niech mu na zdrowie idzie. Pozdrawiam
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale głupota ::DD
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja raczej wolę wypić jeden, maks dwa kubki kawy rozpuszczalnej dziennie niż pić filiżankami kawy z ekspresu, poprostu nie ma jak się smakiem nacieszyć
Niedobrze mi się zrobiło.
SoS, kawa rozpuszczalna ma bardzo niewiele wspólnego z kawą i to właśnie pod względem smaku.
Wypij przyzwoite espresso z ciśnieniowego ekspresu, a nie jakiś shit z dolnej półki w supermarkecie, w którym pomielone są zmiotki z najtańszych gatunków kawy z przelewowego urządzenia ekspresopodobnego, to będziemy mogli porozmawiać o smaku KAWY.
Napisano Ponad rok temu
Ekspres w domu mam ale robić sobie kubek tak mocnej kawy to tylko na czas sesji
Napisano Ponad rok temu
Jacobs Kronung to dolna półka?
Ekspres w domu mam ale robić sobie kubek tak mocnej kawy to tylko na czas sesji
A Lipton czy Tetley to markowa herbata?
Oczywiście, że dolna półka.
Kawę, która jest godna tego miana (podobnie jak herbatę), kupuje się w przeznaczonych ku temu sklepach. Nie trzeba najdroższej, wystarczy przyzwoitą.
Aha, a "moc" zależy od ilości, w jakiej zaparzysz. Choć smak, nie da się ukryć, też.
Napisano Ponad rok temu
Co do ilości to miseczki, do których się wsypuje kawę, bez względu na to czy dla 1 czy 2 osób, tworzą z tego kawę mocniejszą od jacobsa.
Napisano Ponad rok temu
No to pozostaje spytać jaką kawę polecasz do ekspresu
A tu to nie ma reguły, trzeba trafić na swoje.
Proponuję pójść do sklepu z kawą i kupić minimalną sprzedawaną ilość jakiejś stosunkowo łagodnej - sprzedawca powinien polecić coś odpowiedniego. Tylko żadnych smakowych cudactw typu whiskey czy inna czekoladowa. Jak zamierzasz przechowywać, to lepiej w ziarnie i samemu mielić.
Ja od lat pijam jako podstawową kawę kolumbijską Excelso, z tym, że ja kawę gotuję w tygielku, a nie parzę w ekspresie. Przed kupnem ekspresu powstrzymuje mnie świadomość, że przyspieszyłoby to moją nieuniknioną kawową degrengoladę
Napisano Ponad rok temu
Gorzej, że od kiedy mam kawę mieloną bezpośrednio przed zaparzeniem, do tego znacznie wyższej jakości i jeszcze obok spieniacz do mleka, a wszystko na przyciśnięcie przycisku i podstawienie filiżanki, to nagle wypijam 3-4 dziennie. To jest po prostu pyszne
I może sobie być szkodliwa.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
choc jest cos co mi przeszkadza w kawie-organizm przyzwyczaja sie do kofeiny i poczeba ok 2 tygodni przerwy by znow zadzialala z odpowiednia sila:(
w zeszlym roku po 4 letniej (!!!) przerwie wystartowalem w wyscigu XC i chcac dodac sobie troche mocy wybralem kofeine ( efedryna jest fe...) i te dwa tygodnie o korych wyzej to byly istne meczarnie...
a i niektore gatunki herbat zawieraja wiecej kofeiny niz kawa:)
Napisano Ponad rok temu
a i niektore gatunki herbat zawieraja wiecej kofeiny niz kawa:)
Do tego garbniki, które skutecznie działanie kofeiny neutralizują (oczywiście dużo zależy od czasu zaparzania) .
Kawa wypita przed treningiem - ok 15 min (bodaj) nie odwadnia bo odwadniające działanie kofeiny jest hamowane przez adrenalinę z tego co pamiętam.
Napisano Ponad rok temu
moze tak moze nie ale kawa przed treningiem dziala lepiej niz l-karnityna:) podnosi poziom kwasow tluszczowych we krwi a to pozwala oszczedzac tak cenny glikogen!!! przy okazji wiecej tluszczy pujdzie na cele energetyczne-zostanie spalone:)Kawa wypita przed treningiem - ok 15 min (bodaj) nie odwadnia
wg jakichs badan na biegaczach kofeina podnosi wydolnosc o troche ponad 4% wiec pozwala wykonac wieksza prace w tym samym czasie co przy odpowiedniej regeneracji prowadzi do wiekszego wzrstu formy:)
to w sportach wytrzymalosciowych jak to sie przeklada na sporty walki tego chyba jeszcze nikt nie zbadal badz wyniki nie sa mi ( jeszcze ) znane:)
Napisano Ponad rok temu
Natomiast czy jest lepsza niż karnityna - tego nie wiem, ale przy solidnym treningu to większe znaczenie i tak ma poziom glikogenu niż WKT, chyba że ktoś buduje wytrzymałość tlenową.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
testosterol
- Ponad rok temu
-
Trening tygodniowy - porady
- Ponad rok temu
-
Kompendium !!!
- Ponad rok temu