prawidlowa i najlepsza dlugosc hakama
Napisano Ponad rok temu
Jakie dlugie hakama nosicie lub nosza ludzie w waszych dojo i jak myslicie dlaczego takie a nie inne?
I o zgrozo - jak myslicie, ktore dlugosci sa lepsze??
Napisano Ponad rok temu
no i fajnie by bylo zeby do konca zakrywala nogawki spodni :wink:
Napisano Ponad rok temu
Samilu juz kilka razy było więc czuj się wykasowanyjak temat byl to mnie O'Szczepan wykasuje
Jakie dlugie hakama nosicie lub nosza ludzie w waszych dojo i jak myslicie dlaczego takie a nie inne?
A długości to widzałem nawet takie w wersji letniej ala szarawary plażowe do pół uda - na upały idealne tylko trzeb sie kurde depilować :wink: 8)
Napisano Ponad rok temu
jak temat byl to mnie O'Szczepan wykasuje
Wszystko zalezy od wzrostu i od tego czy hakama wiazane beda w sposob tradycyjny czy tez "aikidocki". Wg mnie optymalna dlugosc to taka, gdzie po zawiazaniu hakama siegaja za kostki. A tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tradycyjny sposob wiazania hakama.
Napisano Ponad rok temu
Spodnie też nosicie do kostki? - była owszem taka moda ale chyba nie obecnie :wink: .Wszystko zalezy od wzrostu i od tego czy hakama wiazane beda w sposob tradycyjny czy tez "aikidocki". Wg mnie optymalna dlugosc to taka, gdzie po zawiazaniu hakama siegaja za kostki. A tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tradycyjny sposob wiazania hakama.
Nie rozróżniamy sposobów wiązania aikidockich i tradycyjnych - jest jeden i jest właśnie pokazany na tej stronie.
To samo też tyczy sie pasa, który winno się zakładać pod hakame czyli kakuobi :wink: (tez pokazany powyżej).
Pancer (który ma pasy w różnych kolorkach)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czekamy wiec na reszte braci spodnicowej
Napisano Ponad rok temu
To może zapodam ciekawy filmik kt. znalazłem jakiś czas temu.
wspanialy film - zwlaszcza ten pan z lewej piekni eobi zakladal
dobrze ze tylko 3 metry ma bo jakby tak mialo 10.....
Napisano Ponad rok temu
A dobra długość to inne zagadnienie, dobrze to się ćwiczy bez hakamy....bo jest to strój tradycyjny nie koniecznie praktyczny
Napisano Ponad rok temu
zgadza się. prof Kano zrezygnował w praktyce zajęć z niego bo obfite portki zachęcają do cłapania tak dobrze jak nic innego, a poza tym Kodokan był dla wszystkich, nie tylko dla ówczesnych hakamiarzy (elit politycznych i wojskowych).Pjest to strój tradycyjny nie koniecznie praktyczny
Napisano Ponad rok temu
Długość hakamy można se regulować wysokością zawiązania pasa.
No i rozmiar hara jest wielce istotnym czynnikiem.
Napisano Ponad rok temu
ale do kostek do ziemi do kolan
no i jak myslicie dlaczego jedni maja takl i inni siak i jak jest lepiej ??
Napisano Ponad rok temu
wracajac do tematu - interesuje mnie dlaczego n osicie tak rozne dlugosci hakam i jakie to ma dla Was znaczenie, a moze nie ma zadnego, kwestia przypadku?
Napisano Ponad rok temu
wracajac do tematu - interesuje mnie dlaczego n osicie tak rozne dlugosci hakam i jakie to ma dla Was znaczenie, a moze nie ma zadnego, kwestia przypadku?
O rany... Przypomina mi to zaslyszna pokatnie dyskusje na imprezie polonistow "czy noszenie marynarki do jeansow jest oznaka buntu"...
Napisano Ponad rok temu
wcale nie jest niewygodna. w niektorych cwiczeniach wrecz bardzo pomaga, np. przy suwariwasa - bo sie slizga po macie
no i fajnie sie w niej wyglada ;D
nie lubie hakam wiazanych "po damsku".. (tzn w pasie tylko) brr ohyda
a jak fajnie wygladaja w hakama meskie tyleczki
Napisano Ponad rok temu
No i jak zwykle cała rozmowa zeszła na temat dupy... Romana :wink:a jak fajnie wygladaja w hakama meskie tyleczki
Napisano Ponad rok temu
to jakoś wcześnie dają u Was hakamy... u nas hakamę może dostać dopiero 1 kyu, a i to, jak zrobi kurs instruktorski i zda pomyślnie odpowiedni egzamin.moja hakama jest idealna do kostek. nie krotsza bo by glupio wygladala i nie dluzsza bo bym sie zabila w niej...
wcale nie jest niewygodna. w niektorych cwiczeniach wrecz bardzo pomaga, np. przy suwariwasa - bo sie slizga po macie
nooo. czasem lepiej podziwiać tyłeczek pod hakamą niż mięsień piwny z przodu nad hakamą.a jak fajnie wygladaja w hakama meskie tyleczki
Napisano Ponad rok temu
moja hakama jest idealna do kostek. nie krotsza bo by glupio wygladala i nie dluzsza bo bym sie zabila w niej...
a jak fajnie wygladaja w hakama meskie tyleczki
Idealna jest za kostki :wink:
A co to znaczy "wiazana po damsku"? :roll:
Napisano Ponad rok temu
A co to znaczy "wiazana po damsku"?
to znaczy hakama wygladajaca jak worek po ziemniakach - z koshi miedzy lopatkami i zawiazana zaraz pod biustem :wink:
Napisano Ponad rok temu
p.s. gwoli wyjasnienia dodam, ze hakame nosze na kenjutsu, nie aikido, bo w aikido jeszcze sie dostatecznie sie zasluzylam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Minoru Mochizuki i Yoseikan
- Ponad rok temu
-
Zginac plecy czy nie zginac - oto jest pytanie!
- Ponad rok temu
-
Powrót do ćwiczeń
- Ponad rok temu
-
Staz z Chiba sensei w Montrealu
- Ponad rok temu
-
aikikai - yoshinkan
- Ponad rok temu
-
Staż Shimamoto
- Ponad rok temu
-
Mając wyższy stopień niż prowadzący.
- Ponad rok temu
-
Poprawianie błędów
- Ponad rok temu
-
22-23.09 staz w Trzciance, Sensei Michał Górski!!!!
- Ponad rok temu
-
po obozie letnim z sensei Yamadą w Bernau
- Ponad rok temu