aikikai - yoshinkan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mniam dawno nie było żadnego tematu o wyższości świąt... 8)
wg. mnie yoshinkan naciska bardziej
Napisano Ponad rok temu
Prowokator :wink:wg. mnie yoshinkan naciska bardziej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Są różnice istotne w technikach i metodyce treningu oraz kóry ze styli kładzie na co większy nacisk . Czy tylko różnice są pomiędzy AIKIKAI a YOSHINKAN są tak naprawde kosmetryczne.
Kosmetyczne, czy kosmetryczne (coś z metryką kosmosu może? ;-) ). /żart/
A tak poważnie, to chyba właśnie te różnice są kosmicznie duże. ;-) Przynajmniej moim zdaniem. Chociaż o ile Yoshinkan to konkretny styl, to aikikai to raczej organizacyjny worek, do którego wrzuca się wielu mistrzów mających często diametralnie różne metody treningowe i wygląd technik. Yoshinkan natomiast (o ile wiem) to styl Gozo Shiody, a właściwie już mocno zmieniony przez jego uczniów i charakteryzuje się mocnymi dźwigniami na stawy (na dokładność tych dźwigni kładą właśnie duży nacisk na treningu) i ćwiczeniem każdej techniki z bardzo widocznym podziałem na konkretne etapy.
To tyle co mam do powiedzenia, jak coś przekręciłem, to proszę poprawić, myślę, że Szczepan powie coś więcej, a poza tym ten temat był chyba już poruszany.
Napisano Ponad rok temu
A w archiwum szukał odpowiedzi na swoje pytania?? Znacząca większość tu piszących powinna dostać order za wytrwałość i lojalność dla tego forum. Siedzą tu przez lat kilka i trafia ich kiedy po raz kolejny ktoś zadaje takie same lub bardzo podobne pytania. Stąd odpowiedzi takie a nie inne. I tak masz farta, bo niektórych spuszczano po brzytwie :wink:Jak tak odpowiadacie to lepiej wogle nic nie pisać , guzik was Aikido nauczyło kultury ,szkoda gadać po prostu dziadostwo.
Pozdrawiam.
P.S. Przecież kulturalnie Ci odpowiadano, nikt mięskiem nie rzucał i nie poddawał w wątpliwość Twojej inteligencji. A bywało tak, bywało
Napisano Ponad rok temu
Znaczy wszyscy dookola to dziady, tylko ty jesten super kulturalny? Nie zastanawia cie to? A moze to twoj sposob zadawania pytan powoduje takie reakcje?Jak tak odpowiadacie to lepiej wogle nic nie pisać , guzik was Aikido nauczyło kultury ,szkoda gadać po prostu dziadostwo.
Napisano Ponad rok temu
Pytanie jest tak nieprecyzyjne, że nie da się na nie odpowiedzieć sensownie. Stąd masz takie odpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Eee tam..., nie trzymał gardy, to jak to w SW dostał kontrę na maskę. :roll: :?Znaczy wszyscy dookola to dziady, tylko ty jesten super kulturalny? Nie zastanawia cie to? A moze to twoj sposob zadawania pytan powoduje takie reakcje?Jak tak odpowiadacie to lepiej wogle nic nie pisać , guzik was Aikido nauczyło kultury ,szkoda gadać po prostu dziadostwo.
Tak sie kończy lekceważenie przeciwnika : 8)
I w realu i w cyberświecie :-)
Napisano Ponad rok temu
Jak tak odpowiadacie to lepiej wogle nic nie pisać , guzik was Aikido nauczyło kultury ,szkoda gadać po prostu dziadostwo.
Rusz dupę na obce staże, lub poszukaj filmów w youtube
Napisano Ponad rok temu
Toś po bandzie pojechał :wink: . Nie obawiasz się krucjaty połączonej z pacyfikacją? :wink:obrazek
Napisano Ponad rok temu
W Yoshinkanie było to uwarunkowane historycznie z tym że Gozo Shioda miał nauczać grupy policjantów. Dużo osób, zero doświadczenia w aikido, a trzeba było ich nauczyć kilku technik (w przeciągu roku), które będą działaly w większości sytuacji.
Dlatego nauczanie technik podzielone jest na konkretne fazy w których nauczyciel może dokladnie poprawić wszystkie błędy, tak aby technika była poprawnie wykonywana. Takie aikido robotów, czasami tak nas własnie nazywają przyjaciele cwiczacy aikikai. Następnie po tym etapie jest haji-me czyli wykonywanie tej samej techniki do utraty sił. Tak, aby ciało wybrało optymalny ruch w technice dla siebie.
Odnośnie Aikikai się nie wypowiadam bo mam zbyt małe doświadczenie. Na forum jest wiele osób które moga ci w konkretny sposób odpowiedzieć. O ile będzie im się chciało.
Proponuje pocwiczyć jedno i drugie. A następnie wyrobić sobie własną opinię. Pozdrawiam i zycze sukcesów w Aikido bo niezaleznie od stylu aikido jest jedno.
OSU
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze sie straszliwie mylisz. Gozo Shioda w zadnym razie tak nie uczyl, to jego uczniowe z pierwszej generacji (Terada sensei? juz nie pamietam nazwisk...) byli wysylani do szkol policyjnych zeby tych ludzi uczyc i opracowali takie metody nauczania. Mam gdzies wywiad gdzie to wyraznie jest stwierdzone.Różniaca polega na metodologii nauczania.
W Yoshinkanie było to uwarunkowane historycznie z tym że Gozo Shioda miał nauczać grupy policjantów. Dużo osób, zero doświadczenia w aikido, a trzeba było ich nauczyć kilku technik (w przeciągu roku), które będą działaly w większości sytuacji.
OSU
Napisano Ponad rok temu
Co do uczni którzy prowadzili zajecia z Policją to byli to: Inoue Sensei i Kushida sensei w pierwszym okresie czasu. Zapewne wiesz że policjanci z Tokyo byli wysyłani na roczne szkolenie do Hombu Dojo Yoshinkanu i tam zajęcia z nimi prowadził sam Gozo Shioda (oczywiście nie wszystkie). Ty piszesz o zajęciach prowadzonych dla policji w prefekturze ja natomiast pisze o zajeciach prowadzonych podczas rocznego szkolenia dla policji w Hombu Dojo.
Osu.
Napisano Ponad rok temu
Stwierdzenie nie na miejscu zupełnie :twisted: . Wiadomym jest przecież, że nasz O'Mod wie zawsze, wszystko, wszędzie i na każdy temat. :wink:Zapewne wiesz że...
Napisano Ponad rok temu
Zdaje sie Shawnee, ze potrzebuja kogos na stanowisk zastepcy MOda.....chyba sie nadajesz...Stwierdzenie nie na miejscu zupełnie :twisted: . Wiadomym jest przecież, że nasz O'Mod wie zawsze, wszystko, wszędzie i na każdy temat. :wink:Zapewne wiesz że...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż Shimamoto
- Ponad rok temu
-
Mając wyższy stopień niż prowadzący.
- Ponad rok temu
-
Poprawianie błędów
- Ponad rok temu
-
22-23.09 staz w Trzciance, Sensei Michał Górski!!!!
- Ponad rok temu
-
po obozie letnim z sensei Yamadą w Bernau
- Ponad rok temu
-
Oficjalna strona Sensei Yoshimitsu Yamady
- Ponad rok temu
-
Staz z C.Tissier Sensei w Montrealu
- Ponad rok temu
-
Staż z Christianem Tissier w Krakowie
- Ponad rok temu
-
AIKIDO w Wejherowie
- Ponad rok temu
-
Poznań - spotkanie na macie i nie tylko ;)
- Ponad rok temu