uderzenia w judo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
znajdź mi jakąkolwiek walke w judo z uderzeniami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
najpierw pokaz mi gdzie napisalem cokolwiek o walce:P sugerujesz mi jasno ze ich nie ma w judo a ja natomiast wiem ze są, pytam czy trenujecie (samoobrona? tradycja? cokolwiek?) i jak one wygladają
Normalnie na stopnie mistrzowskie są tego typu techniki, obrona przed atakiem nożem itp.
U mnie w klubie raz na jakiś czas ( raczej rzadko) mielismy zwykłą samoobronę, typu jak ktoś atakuje od tyłu, chce uderzyć, albo własnie wyżej wymieniona obrona przed atakiem nożem czy jakimś przedmiotem.
Zdarzało się też że trener przynosił rękawice i trochę boksowaliśmy,ale to już boks a nie o to co pytasz :wink:
Napisano Ponad rok temu
witam!jestem ciekawy, czy cwiczy sie u was w sekcji uderzenia, ktore z tego co wiem są w judo? jakie to uderzenia? typowo z karate?
Czasami ćwiczymy wykorzystanie rzutów w szeroko pojętej samoobronie - lub też jak to nazywa trener - "w innej sytuacji niż walka sportowa". I wtedy do rzutu dodajemy (markowane oczywiście) uderzenie lub kopnięcie dla "rozbicia" (ogłuszenia) przeciwnika - w przypadku gdy nie ma czasu albo możliwości zrobienia prawidłowego wychylenia. Po prostu - skrócenie dystansu, strzał na rozluźnienie (: i rzut. Pomijam wszelką skuteczność tych metod (nie miałem nigdy okazji sprawdzić) - takie zajęcia mają pokazać zastosowanie technik judo w innych sytuacjach niż sport a nie nauczyć nas walczyć na ulicy.
Co do typowych technik uderzanych wpisanych do kanonu Kodokan Judo poszukaj sobie w google wpisując atemi-waza. Są to ataki na punkty witalne np po prostu kop w jaja, uderzenie podstawą dłoni od dołu w nos ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]) i inne. Ciężko raczej coś takiego trenować na kumplach z maty (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
jakie to sa w takim razie sytuacje, bo jakos nic nie przychodzi mi do glowy.takie zajęcia mają pokazać zastosowanie technik judo w innych sytuacjach niż sport a nie nauczyć nas walczyć na ulicy.
Napisano Ponad rok temu
jakie to sa w takim razie sytuacje, bo jakos nic nie przychodzi mi do glowy.takie zajęcia mają pokazać zastosowanie technik judo w innych sytuacjach niż sport a nie nauczyć nas walczyć na ulicy.
Np. dyskusja, kto ma gary umyć albo wyrzucić śmieci.
Napisano Ponad rok temu
jakie to sa w takim razie sytuacje, bo jakos nic nie przychodzi mi do glowy.
Niedokładnie napisałem - faktycznie są to zajęcia typowo samoobronowe - chodziło mi o to że trenujemy to 1-2x w miesiącu - więc ulicznych wojowników to z nas nie zrobi (:
Np. dyskusja, kto ma gary umyć albo wyrzucić śmieci.
Tutaj to raczej żadna SW nie pomoże...
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wykaz posiadaczy czarnego pasa w judo
- Ponad rok temu
-
Igrzyska Olimpijskie- Pekin 2008
- Ponad rok temu