trójkąt, wciaganie w garde
Napisano Ponad rok temu
W judo trójkąt nazywa się Sankaku-Jime i jest jak najbardziej dozwolony. Nie można tylko przy zakładaniu ciągnąć za głowe - jest to zabronione w walce sportowej - doświadczyłem tego raz na treningu BJJ (:
Co do wciągania do gardy - to jeżeli masz na myśli stójkę to na zawodach nie polecam. Można to zrobić - ale jeżeli przeciwnik się zoorientuje ruszy lekko nogą, mocno wbije w matę i będzie Ippon dla niego. Ale jeżeli nie - osuniecie się na glębę w miarę niedynamicznie to masz go w gardzie (:
Jodan mnie tu pewnie pokoryguje trochę (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
ale można ciągnąć obiema dłońmi za goleń. efekt bardzo podobny.Nie można tylko przy zakładaniu ciągnąć za głowe - jest to zabronione w walce sportowej
jednak nie wiem, czy próby kończenia z dołu są opłacalne, bo jeśli przeciwnik jest trochę kumaty, to da radę cię podnieść, zanim dopniesz trójkąt i mate! dotyczy to wogóle wielu technik konczących wyprowadzanych z gardy. a wogóle jeśli przeciwnik nie ma ochoty w niej siedzieć, to cie unosi i nie musi.
z gardy znacznie lepszym rozwiązaniem byłyby przetoczenia do pozycji dominującej a więc i trzymania. poza tym jednak sankaku-jime można zakładać z dosiadu, zza pleców, rozpakowując żółwia od głowy, przy nieudanej balasze... niekoniecznie z gardy.
niekoniecznie trójkąt musi być duszeniem. np z dosiadu zakładasz sankaku-jime, obracasz tułów w tył i łapiesz za nogawkę - masz trzymanie.
można jak najbardziej, pod warunkiem jak wyęj i że nie jest to siłowy "wieszak". ściągnięcie do gardy może być logicznym wykończeniem np nieudanego tomoe-nage. albo na odwrót: markujesz tomoe a faktycznie wciągasz...Co do wciągania do gardy - to jeżeli masz na myśli stójkę to na zawodach nie polecam. Można to zrobić - ale jeżeli przeciwnik się zorientuje ruszy lekko nogą, mocno wbije w matę i będzie Ippon dla niego. Ale jeżeli nie - osuniecie się na glębę w miarę niedynamicznie to masz go w gardzie
w bjj również wystarczy, że wciągany np złapie za nogawkę wciągającego - jest cłapa i 2 pkt za obalenie.
Napisano Ponad rok temu
to chyba dobrze nie :wink:Ale jeżeli nie - osuniecie się na glębę w miarę niedynamicznie to masz go w gardzie (:
tak w ogóle to czy jest jakis limit czasowy walki w parterze w judo po ktorym walka jest wznawiana do stojki?
Napisano Ponad rok temu
Jak mamy na przykład sumi gaeshi nie udane, po którym przez moment mam gościa w gardzie(coś na wzór motylej powiedzmy, przeciwnik stał na zgiętyck kolanach) i przetaczam go. To jest za to punkt?
Wyglądało to mniej więcej tak, że ja spróbowałem sumie gaeshi, przeciwnik biodra do tyłu odsunął tak, że zrobił się luz i rzutu nie było i podszedł na zgiętych nogach i po sekundzie go przesweepowałem lądując w jego półgardzie(dżizas jak beznadziejnie sie opisuje takie rzeczy ).
Raz tak zrobiłem i dostałem yuko i nie wiem czy to zostało potraktowane jako lipny rzut poświęcenia czy może za przetoczenia w tej sytuacji dostaje się punkty?
Co do wciągania do gardy to w Belgradzie był zwolennik parteru, który udawał rzuty poświęcenia i chciał przenieść walkę do parteru ale jego przeciwnik nie miał zamiaru się dać i albo uciekał z gardy albo trzymał tak żeby dla sędziego to był zastój i mógł wznowić walkę. Nie pamiętam kto wygrał ale walka potoczyła się w stójce.
na czuja :? Na jednych zawodach jeden sędzia w pierwszych walkach dawał dość dużo swobody i dopóki ewidentnie nie było sytuacji, że jeden leży w gardzie a drugi patrzy się w sufit to nie przerywał walki. Ogólnie było spoko bo większość akcji parterowych była w walkach sędziowanych przez tego gostka. Z upływem czasu tak jakby zmęczył się i wznawiał prawie, że automatycznie jeśli ktoś lądował w gardzie czy pół gardzie.tak w ogóle to czy jest jakis limit czasowy walki w parterze w judo po ktorym walka jest wznawiana do stojki?
Napisano Ponad rok temu
jeśli jest zachowana ciągłość ataku, to jak widać takJak mamy na przykład sumi gaeshi nie udane, po którym przez moment mam gościa w gardzie(coś na wzór motylej powiedzmy, przeciwnik stał na zgiętyck kolanach) i przetaczam go. To jest za to punkt?
Napisano Ponad rok temu
to chyba dobrze nie :wink:
Dla Was BJJ dobrze - dlatego napisałem że masz go w gardzie - ale ja tam wolę stać na nogach. Chociaż na zawodach jak wygrywałem to w parterze. Przegrywałem w sumie też (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
nie wiem, czy aż tak dobrze :?Dla Was BJJ dobrze
garda jest bardzo dobrą bazą do ataku i daje ci przewagę w przypadku równowagi punktowej, ale jiu-jitsu nie polega tylko na miętoszeniu przeciwnika nogami leżąc na plecach. powiedziałbym, przede wszystkim na tym nie polega. zreszta, sam zobaczysz...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kariera zawodnika w Judo
- Ponad rok temu
-
Fotki z Kodokanu
- Ponad rok temu
-