Sanchin i Tensho
Napisano Ponad rok temu
Oba wymienione kata w swoich orginałach lub korzeniach mają system White Craine Gongfu ( Styl Białego Zurawia ). Było mi dane poznac coś blisko tego - jeżeli ktos zna Haktusuru no Ichi znajdie wille podobieństw praktycznie 99 %... I wykonuje sie je bardzo szybko z napieciem tylko w ostatniej fazie ruchów ...
Również Tensho pochodzi ze stylu Żurawia i w wersji którą poznałem jest bardzo płynna zupełnie inna od obecnej np. w Goju ryu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Faktem jest także to, że Chojun Miyagi w dosyć znaczący sposób dokonał zmian, czy uzupełnień w tym czego nauczył się od K. Higashionna.
Sanchin kata wykonywane może być z mawate (starsza wersja K. Higashionna) i bez mawate (wersja Ch. Miyagi).
Zapewne duży wpływ na Ch. Miyagi miała też znajomość (przyjaźń) z Gokenki, naturalizowanym okinawańczykiem, praktykiem stylu żurawia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ale dodać tez muszę, że z PAK HOKiem miałem jeszcze kontakt jak przez chwilę ćwiczyłem u Liu Penga w Warszawie i zdecydowanie lepiej to wyglądało niż na tych filmikach, jednak karate mi najbardziej przypominał jednak Hung Gar z którym miałem kiedyś kontakt u sifu Osucha.
Napisano Ponad rok temu
Szkoda ze kamera nie stala blizej.
Napisano Ponad rok temu
znam wersje nr 3... Porównajcie do Higaonny ... 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szczegóły wykonania z Goju Ryu są znane ale mi chodzi o zbliżenie do pra - formy która Jak podaje Patrick Mc Carthy była podstawą kliku sytsemów chińskich i nosiła nazwe Saam Chien quan i jak widać obecnie dfalej jest ćwiczona . goju ryu zaadoptowała formę do innych celów ćwiczenia oddechowego w praktyce ...
A jak filmik pokazuje - nawet w obecnie znanych stylach chińskich możemy zanaleźć początki karate...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sankaku Tobi
- Ponad rok temu
-
GRUBSZY CZłOWIEK
- Ponad rok temu
-
Zasada ciągłego ataku
- Ponad rok temu
-
BUDOSAI Karate 2007
- Ponad rok temu
-
Prośba o zdjęcia
- Ponad rok temu
-
Kumite w waszej sekcji
- Ponad rok temu
-
Gasshuku 2007-karate tradycyjne
- Ponad rok temu
-
9 Otwarte Mistrzostwa Świata (IKO 2/WKO)
- Ponad rok temu
-
WSKA SHOTOKAN KARATE CHAMPIONSHIP BYDGOSZCZ 22-23.09.2007
- Ponad rok temu
-
POTRZEBNA HISTORIA KARATE !!!
- Ponad rok temu