Obciążniki a zdrowie stawów
Napisano Ponad rok temu
Wiem że to śmieszne ale postanowiłem sobie chodzić w nich na co dzień (oczywiście mam założone na nogi). Czy to jednak nie rozwali mi stawów?
A jak z ćwiczeniem kopów? Front kicków low kicków ... czy takie obciążenie nie jest jednak niebezpieczne?
Byłbym wdzięczny za odpowiedz o przepraszam jeśli zadałem jakieś głupie pytanie
Napisano Ponad rok temu
ale mozesz robić ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg, przydatne tez w rehabilitacji kolan:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
z tym ze uważaj na 6 cwiczenie, podobno jest niebezpieczne bo w niewłasciwy sposób obciąża więzadło boczne i moze je nadwyręzyć (zwłaszcza przy więszych obciążeniach)
Napisano Ponad rok temu
Wiem że to śmieszne ale postanowiłem sobie chodzić w nich na co dzień (oczywiście mam założone na nogi). Czy to jednak nie rozwali mi stawów?
A jak z ćwiczeniem kopów? Front kicków low kicków ... czy takie obciążenie nie jest jednak niebezpieczne?
przy takim użytkowaniu szybko rozwalisz sobie stawy, bo stawy są w nienaturalny sposób obciążane (rozciągane zamiast ściskane)
więc jedyne zastosowanie, które jest bezpieczne (oczywiście nie przesadzając z liczbą powtórzeń) to te ćwiczenia co sally dał
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak mi zjedzie na bok to luz, ale gorzej jak na potylicy wyladuje.
Dlatego warto sobie zrobić taki z piaskiem, zawsze lepiej niż talerzem oberwać
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a w ogole to ile piachu i do czego nasypac, zeby z 20 kg tego wyszlo....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zakupiłem sobie ostatnio parę obciążników, na razie leciutkich 750g. Zastanawiam sie czy nadużywanie ich nie będzie jednak miało negatywnych skutków na moje zdrowie.
Byłbym wdzięczny za odpowiedz o przepraszam jeśli zadałem jakieś głupie pytanie
kiedys chodzilem przez rok do szkoly (3 km w jedna strone) i zakladalem 1,5 kg na kazda noge na glany
ale z perspektywy czasu stwierdzam ze to byla glupota
szkoda kolan
lepiej pobiegaj z zalozonymi na rekach
obciazenie kostek nog jest zawsze niebezpieczne dla kolan
kontuzje kolana sa wyjatkowo paskudne
sciegna goja sie bardzo wolno a zerwane wiazadla w ogole
po co ryzykowac
to tak IMHO od Itosu
pozdr 8)
Napisano Ponad rok temu
kopać podobno nie powinno się z ciężarkami, biegac tez nie bo zniszczysz stawy.
ale mozesz robić ćwiczenia wzmacniające mięśnie nóg, przydatne tez w rehabilitacji kolan:
z tym ze uważaj na 6 cwiczenie, podobno jest niebezpieczne bo w niewłasciwy sposób obciąża więzadło boczne i moze je nadwyręzyć (zwłaszcza przy więszych obciążeniach)
Wczoraj w nocy wystartowała nowa wersja serwisu, w związku z czym link nie działa. Nowy to:
Dosyć ciekawe są również te ćwiczenia:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W naszej branży takie ćwiczenia robi się po właściwym treningu biegowym, albo po przynajmniej po 2-3 km truchtu na rozgrzewkę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W tym wypadku podpowiadam Ci to, co w swoich książkach radzi Jerzy Skarżyński, członek kadry narodowej i rekordzista polski, trener i wielki autorytet wśród maratończyków.
Pisze on w 'Biegiem Przez Życie' tak:
"Trening siłowy radzę wykonywać jako zadanie domowe zaraz popowrocie z treningu biegowego. (...) Pamiętaj, że na efekty możesz liczyć tylko wtedy, jeśli będziesz wykonywał je systematycznie, przynajmniej 2-3 razy w tygodniu! Akcyjność daje kiepskie rezultaty, bo mięśnie szybko zapominają i gubią wypracowaną wcześniej siłę."
Nie precyzuje, dlaczego. Przypuszczam, że chodzi o właściwe rozgrzanie i przygotowanie mięśni do wzmożonego wysiłku, dzięki czemu zadanie wykonasz łatwiej i z mniejszą szansą na uraz.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sprzet do Silowni
- Ponad rok temu
-
Buty na dlugie marsze
- Ponad rok temu
-
dieta? ale jaka?
- Ponad rok temu