długa forma
Napisano Ponad rok temu
Formę taiso można zobaczyć nie tylko w szkole Kobayashi. Są filmy ze stazy z sensei Tamura, gdzie wykonuje on tzw. krótką formę taiso. Na stażach Aikikai widziałem jak shihani robią elementy długiej formy (od kogoś jej się nauczyli... może od Dziadka?? )
Pancer wielokrotnie umieszczał na tym forum zdjęcie Ueshiby robiącego ćwiczenie yama bushi....
Ale masz rację. Formy taiso to wymysł odłamu Kobayashi... Pewnie tego francuskiego :roll: :roll: Ehhhhhh
Napisano Ponad rok temu
Szczepan jak zwykle piszesz bzdury, ale już do tego przywykłem...
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Na szczęście nie miałem doczynienia z pełną formą lecz z jej częścią ale porównanie mam i uważam, że rozgrzewka bez potu to tylko przenośnia. Nie chodzi o budowanie sześciopaków na brzuchu ani o katowanie się setkami pompek ale o porządne rozruszanie się w biegu, po którym jak złapiesz oddech to jesteś rozgrzany i gotowy do treningu.zamiast mnie obrażać to napisz coś konstruktywnego, bo wyśmiać to i ja Cię mogę.... Poćwicz, odczuj i sie wypowiedz. Ja mam do czynienia z długa formą taiso na co dzień i wiem co mówię, bo to czuję.
Jeśli aiki taiso ci pasuje to ok, przecież nic mi do tego ale do "kompleksowej rozgrzewki" to jak stąd do Tokyo.
Napisano Ponad rok temu
Teraz przed moimi walkami w innych systemach rozgrzewam się pewną formą ćwiczeń taiso, dzięki temu moje kolano się dobrze czuje i nie zlapię kontuzji przy rundaku czy innym fiflaku (co nie znaczy, że tego od czasu do czasu ne robię). To jest innym sposób ćwiczeń, inna energia, ale osoby zapatrzone tylko i wyłącznie w 'zachodnie' systemy tego nie zrozumieją (no może oprócz Krissa - ten by zrozumiał i zapewne wykorzystał w swojej pracy ), chyba że spotkają na swoje drodze Walentego... :wink:
Napisano Ponad rok temu
chyba że spotkają na swoje drodze Walentego... :wink:
Oj Panie Jon Snow..... :twisted: :twisted: doprawdy jak tak Pan może :wink: :wink: 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Zależy od celów i oczekiwań od treningu. Jeżeli chodzi o wydajność, efektywność, rozwój organizmu, bezpieczeństwo treningu, to zdecydowanie sportowa.Rzeczywiście różnica pomiędzy długą formą a rozgrzewką 'w sporcie' jest jak stąd do tokyo, tylko na czyją korzyść
Ab esse et posse valid illatio.czy można w ogóle o tym mówić
Można, właśnie o tym mówimy.
Kosmiczną? czy ki?...taiso daje energię a nie ją zabiera.
Rozgrzewka to przygotowanie do treningu. Jednym z jej istotnych celów jest wypalenie zapasów energetycznych organizmu.
Rozgrzewka przed walką nie ma tego celu, nie jest to rozgrzewka przed treningiem i ma na celu przygotowanie organizmu do relatywnie krótkotrwałego wysiłku i przeciążenia.Posmakowałem osobiście obu ciast bardzo dokładnie I nie mówię tu o jakiś tam elementach ćwiczeń tylko ułożonym w spójny system sposobie ćwiczenia. Teraz przed moimi walkami w innych systemach rozgrzewam się pewną formą ćwiczeń taiso, dzięki temu moje kolano się dobrze czuje i nie zlapię kontuzji przy rundaku czy innym fiflaku[...]
Ponawiam pytanie, jaka inna? kosmiczna, ki? Ludzie pod wpływem tego mutują i zmieniają im się narządy wewnętrzne?To jest innym sposób ćwiczeń, inna energia
Jestem pewien, że gdyby efektywność tkwiła w takich ćwiczeniach sportowcy całego świata, zapaleni w morderczym wyścigu do sukcesu, przerzucili by się na nie. Tak nie jest.
Dokończę w temacie o "dyskusji na forum", bo się oftop zrobi.
Napisano Ponad rok temu
A moim skromnym zdaniem formy aikitaiso (choć przynam, że z nazwami długa i krótka forma nie spotkałem się w praktyce) zbyt gwałtownie przechodzą do eksploatacji kolan, moje stanowczo wymagają innego przebiegu, te początkowe kręcenia, by potem przejść do obciążania, powoduje u mnie niezbyt przyjemne efekty. Chyba że ćwiczycie to inaczej?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy ty nie umiesz czytac? Przeciez napisalem, ze Dziadek wzial te cwiczenia z Buddyzmu Shingon? :roll: 8OSzczepan jak zwykle piszesz bzdury, ale już do tego przywykłem...
Formę taiso można zobaczyć nie tylko w szkole Kobayashi. Są filmy ze stazy z sensei Tamura, gdzie wykonuje on tzw. krótką formę taiso. Na stażach Aikikai widziałem jak shihani robią elementy długiej formy (od kogoś jej się nauczyli... może od Dziadka?? )
Pancer wielokrotnie umieszczał na tym forum zdjęcie Ueshiby robiącego ćwiczenie yama bushi....
Ale masz rację. Formy taiso to wymysł odłamu Kobayashi... Pewnie tego francuskiego :roll: :roll: Ehhhhhh
Oczywiscie ze wielu shihanow wykonuje czesc z tych cwiczen, ale aikitaiso jako SYSTEM cwicza tylko grupy ze stylu H.Kobayashi. I nie ma w tym nic negatywnego, wprost przeciwnie.
Jezyku, wydaje mi sie ze Tamura sensei jako rozgrzewke cwiczy raczej Do-In(dawno temu na jednym stazu w Luxemburgu rozdawal nawet fotokopie wszystkich cwiczen z tego systemu), choc pewnie przekazuje tez to co sie nauczyl od Dziadka.....
Labedziu, ja wiem, ze to wyglada przerazajaco, ale praca nad swiadomym uzywaniem miesni zeby wytworzyc moc w technice jest normalnym etapem w rozwoju Rzeczywistego Mistrza Aikido. A do jakiej dziedziny zycia zechcesz to potem zastosowac oprocz aikido, to tylko twoj problem 8)
Napisano Ponad rok temu
Labedziu, ja wiem, ze to wyglada przerazajaco, ale praca nad swiadomym uzywaniem miesni zeby wytworzyc moc w technice jest normalnym etapem w rozwoju Rzeczywistego Mistrza Aikido. A do jakiej dziedziny zycia zechcesz to potem zastosowac oprocz aikido, to tylko twoj problem 8)
No i po słaynnej na sały świat krawędzi powstało nowe sformułowanie naszego O moda
RZECZYWISTY MISTRZ AIKIDO ...... :wink:
Dobrze że Ci rzeczywiści mistzowie (w skrócie - RMA) siedzą w kanadyjskiej puszczy :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy O'sensei to ćwiczył?
- Ponad rok temu
-
aikido rano i wieczorem...w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Przedpołudniowe treningi w Krakowie. Czy są gdzieś takowe?
- Ponad rok temu
-
Daniel Brunner Sensei Shihanem!!!
- Ponad rok temu
-
Ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć - to za mało.
- Ponad rok temu
-
Fotorelacja z obozu PUA 30.06-07.07.07 (Lido di Spina)
- Ponad rok temu
-
po stazu Lesneven 2007..
- Ponad rok temu
-
sankyo, yonkyo- pytanie
- Ponad rok temu
-
Trening Aikido....
- Ponad rok temu
-
Wakacyjny Staż Aikido i Aikitaiso' 2007