Charakterystyczne cechy karate
Napisano Ponad rok temu
Bo to jest prawie doskonałe zdjęcie ...hahaha, zmiazdzyles mnie tym Golota xD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie "charakterystyczną cechą karate" jako takiego jest, hehe, samodoskonalenie się poprzez uprawianie sztuki walki - czyli naukę samoobrony/walki (bo tak to raczej 'u zarania' rozumiano).
I wsio rawno jak się trzyma rękę, jaka jest pozycja itp. Albowiem pierwotnie ideą karate było poszukiwanie efektywności w walce (niesportowej, ale to akurat detal ) poprzez włączanie do kanonu technik wszystkiego co w przypadku danego adepta było efektywne...
A że Okinawańczykom było po drodze z Chińczykami, a Ci ostatni potrafili (jak na owe czasy) nieźle powalczyć - włączano do "karate" (czy też do to-de, te, czy jeszcze inaczej jak kto woli, mnie wszystko jedno) to co udało się zaadaptować z chińskich systemów.
Naiwnością byłoby przypuszczenie, że kolejni eksperci doskonaląc to czego się od Chińczyków nauczyli nie dostosowywali tego do siebie, do swoich predyspozycji i preferencji.
Uzasadniona jest także hipoteza, że gdyby mieli oni szeroki dostęp do innych efektywnych systemów/sztuk walki (choćby i do boksu angielskiego ) - czerpaliby z nich tak samo jak z chińskich.
Reasumując: cechą charakterystyczną karate jako takiego byłyby nie określone detale techniczne (które przecież i tak ostatecznie powinny być dopasowywane indywidualnie do konkretnego adepta, jak to u zarania karate bywało), ale hehe... otwartość na wiedzę i elastyczność w kreowaniu własnego stylu. - Cechy, które we współczesnym karate zatraciły się już dawno niemal całkowicie (w czym pomogło naturalnie dość wczesne podporządkowanie karate specyfice szkolnego wf-u oraz wprowadzenie do karate elementów, tak kochanego przez Japończyków, rygoru wojskowego). W sumie szkoda...
pozdro dla wszystkich (zanim mnie tu zlinczujecie za moje herezje)
Napisano Ponad rok temu
Kierunków jest tak dużo jak styli Karate i każdy próbuje definiować tę sztukę po swojemu. Można się cieszyć lub nie ale trzeba to zaakceptować... Z mojego punktu widzenia bardzo ważnym czynnikiem w tej ewolucji jest skuteczność w walce i realizm przepisów sportowych (a w większości wypadków niestety ich zaprzeczenie).
Pozdrawiam serdecznie!
Napisano Ponad rok temu
I to mogłoby nasunac tylko jeden wniosek :
CECH CHARAKTERYSTYCZNYCH KARATE.... NIE MA !
i cale te 15 stron na nic sie zdaly. :wink:
Dalsze rozwazania mozna juz prowadzic tylko odnosnie konkretnych stylow... a stylow jest rownie wiele co ludzi i wciaz pojawiaja sie nowe.
Napisano Ponad rok temu
zdaly - w koncu jakas konkluzja
najlepiej przykleic post na poczatku tematu ze odpowiedz znajduje sie na koncu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wyszycie belki na pasie.
- Ponad rok temu
-
TOMASZ NAJDUCH WALCZY 1-GO WRZESNIA 07 WE WROCLAWIU
- Ponad rok temu