Kamiza...
Napisano Ponad rok temu
Mam małe pytanie. Jak powinna wyglądać kamiza. Tak użyłem google ale praktycznie każda kamiza jest inna. Jakie elementy muszą się tam znajdować ? Portret O'Senseia, jakaś ikebana, tanto, boken, jo a może katana ?!?! :roll: Kiedyś widziałem chyba też jakieś kadzidełka :roll: Oczywiście chodzi o kamize w dojo gdzie trenuje się aikido...
Pozdrawiam
MERO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I to wszystko. Żadnych kadzidełek, ołtarzyków, miseczek ofiarnych i tego typu pierdół. Do dojo przychodzimy trenować, a nie uprawiać buddyzm czy shintoizm.
Napisano Ponad rok temu
nie wiem, jak to inaczej nazwać
Gaku...
u nas w dojo tez wisi tylko gaku - na stażach za to pojawia sie jo i bokken na stojaku i jakas roslinka
Napisano Ponad rok temu
Ściany w dojo mają charakter symboliczny. Głównym punktem jest Kamiza, która powinna znajdować się na wschodzie. Wg mitologii japońskiej to tam zasiadają bóstwa (Kami - oznacza bogów shinto). W tym właśnie miejscu nauczyciel udziela lekcji w pozycji shimoza. Dojo nie jest jednak miejscem religijnym. Jego umiejscowienie wynika z tradycji japońskiej i dotyczy zharmonizowania energii (harmonia ze Wschodzącym Słońcem).
W kamiza umieszcza się tokonoma - kaligrafię dotyczącą drogi, portret twórcy, O sensei Morihei Ueshiby oraz kwiaty. Wszystko po to aby przypomnieć prowadzącemu zajęcia, że jego funkcja polega na przekazywaniu sztuki, która zaczęła się na długo przed nim.
Napisano Ponad rok temu
A skąd ten cytat? Podaj żródło, bo ktos gotów pomyslec ze to wykładnia pana Zenka -palacza C.O., który na aikidzie sie zna,bo raz palił w piecu starymi numerami Budojo (hello redakcjo :wink: )Ja tak gwoli przypomnienia:
[i]Ściany w dojo ....]
Ł. ( w trosce o metodologię i czystość przekazu) :roll:
Napisano Ponad rok temu
A to co umieściłem jest z pozycji francuskojęzycznej napisanej przez A. Cognard sensei.
Napisano Ponad rok temu
A teraz już nic 8) Każdy sobie sam odpowie, czys waść autorytet (tu pełen szacun) czy bliżej pana Zenka (jeszcze większy szacun bo w pape cieżka łapa da)A zaliż ze z mojej strony A co?
Ł 8)
Napisano Ponad rok temu
W szanujących się dojo zalecam całą skrzyneczkę ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tokonoma (床の間) to po prostu wnęka, więc pewnie się ją buduje, a nie umieszcza.W kamiza umieszcza się tokonoma
Napisano Ponad rok temu
>Oczywiscie Kamiza moze wygladac np. tak
lub troche skromniej
Dodam moze jeszcze cytat z ksiazki do ktorej klikoro userow jest nastawiona negatywnie a mianowicie AIKIDO i dynamiczna sfera
"I tak - najwazniejsza strona zwana jest kamiza, czyli "wazniejsze miejsce".Stanowi ona centralną część dojo i zarezerwowana jest dla instruktorów , gości honorowych itp. Jest ona zywkle wyróżniona przez powieszenie w centerum ściany znajdującej sie za nią portretu mistrza Ueshiby i/lub kaligrafi , zwanej gaku..."
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
poszukuje zdjęcia
- Ponad rok temu
-
AIKI - SEKTA !!!
- Ponad rok temu
-
AKTYWNE WCZASY RODZINNE 2007
- Ponad rok temu