Kamiza...
Napisano Ponad rok temu
Mam małe pytanie. Jak powinna wyglądać kamiza. Tak użyłem google ale praktycznie każda kamiza jest inna. Jakie elementy muszą się tam znajdować ? Portret O'Senseia, jakaś ikebana, tanto, boken, jo a może katana ?!?! :roll: Kiedyś widziałem chyba też jakieś kadzidełka :roll: Oczywiście chodzi o kamize w dojo gdzie trenuje się aikido...
Pozdrawiam
MERO
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
I to wszystko. Żadnych kadzidełek, ołtarzyków, miseczek ofiarnych i tego typu pierdół. Do dojo przychodzimy trenować, a nie uprawiać buddyzm czy shintoizm.
Napisano Ponad rok temu
Cytat
nie wiem, jak to inaczej nazwać
Gaku...
u nas w dojo tez wisi tylko gaku - na stażach za to pojawia sie jo i bokken na stojaku i jakas roslinka
Napisano Ponad rok temu
Ściany w dojo mają charakter symboliczny. Głównym punktem jest Kamiza, która powinna znajdować się na wschodzie. Wg mitologii japońskiej to tam zasiadają bóstwa (Kami - oznacza bogów shinto). W tym właśnie miejscu nauczyciel udziela lekcji w pozycji shimoza. Dojo nie jest jednak miejscem religijnym. Jego umiejscowienie wynika z tradycji japońskiej i dotyczy zharmonizowania energii (harmonia ze Wschodzącym Słońcem).
W kamiza umieszcza się tokonoma - kaligrafię dotyczącą drogi, portret twórcy, O sensei Morihei Ueshiby oraz kwiaty. Wszystko po to aby przypomnieć prowadzącemu zajęcia, że jego funkcja polega na przekazywaniu sztuki, która zaczęła się na długo przed nim.
Napisano Ponad rok temu
budo_wingman napisał
A skąd ten cytat? Podaj żródło, bo ktos gotów pomyslec ze to wykładnia pana Zenka -palacza C.O., który na aikidzie sie zna,bo raz palił w piecu starymi numerami Budojo (hello redakcjo :wink: )Ja tak gwoli przypomnienia:
[i]Ściany w dojo ....]
Ł. ( w trosce o metodologię i czystość przekazu) :roll:
Napisano Ponad rok temu

A to co umieściłem jest z pozycji francuskojęzycznej napisanej przez A. Cognard sensei.
Napisano Ponad rok temu
budo_wingman napisał
A teraz już nic 8) Każdy sobie sam odpowie, czys waść autorytet (tu pełen szacun) czy bliżej pana Zenka (jeszcze większy szacun bo w pape cieżka łapa da)A zaliż ze z mojej strony
A co?

Ł 8)
Napisano Ponad rok temu
W szanujących się dojo zalecam całą skrzyneczkę ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_wingman napisał
Tokonoma (床の間) to po prostu wnęka, więc pewnie się ją buduje, a nie umieszcza.W kamiza umieszcza się tokonoma
Napisano Ponad rok temu
>Oczywiscie Kamiza moze wygladac np. tak
lub troche skromniej

Dodam moze jeszcze cytat z ksiazki do ktorej klikoro userow jest nastawiona negatywnie a mianowicie AIKIDO i dynamiczna sfera
"I tak - najwazniejsza strona zwana jest kamiza, czyli "wazniejsze miejsce".Stanowi ona centralną część dojo i zarezerwowana jest dla instruktorów , gości honorowych itp. Jest ona zywkle wyróżniona przez powieszenie w centerum ściany znajdującej sie za nią portretu mistrza Ueshiby i/lub kaligrafi , zwanej gaku..."
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
poszukuje zdjęcia
- Ponad rok temu
-
AIKI - SEKTA !!!
- Ponad rok temu
-
AKTYWNE WCZASY RODZINNE 2007