Cold steel TI-lite Zytel - opinie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale ja chciałem usłyszeć opinie ludzi, którzy ten nóż kupili
Napisano Ponad rok temu
Wybacz, ale nóż, podobnie jak i wszystko służyć może do obrony koniecznej (nie mylić tego z "Samoobroną").Nóż służy do robienia kanapek, strugania patyków na ognisko i otwierania paczek młody kolego. Jako narzędzie powodujące ciężkie rany i śmierć średnio nadaje się do samoobrony. Uwierz mi , że noszenie noża z zamiarem wykorzystania go do obrony to zły pomysł jest. Bardzo zły.
Sprawa polega na tym, że z ową obroną konieczną wiąże się odpowiedzialność moralna i odpowiedzialność prawna. Zatem nasz "młody kolega" najpierw powinien dokładnie przestudiować to i może jeszcze jakieś pokrewne forum, wtedy biorąc pod uwagę rzeczywistość w jakiej funkcjonujemy, dopiero stawiać pytania.
Napisano Ponad rok temu
Ja chce poznać opinie o tym nożu bo mi sie podoba i tyle :roll:
Napisano Ponad rok temu
Skoro uważasz, że przestrzeganie prawa, to kit, to sądzę, że nie tu powinieneś opinii szukać.kit w obroną knieczna itd.
Ja chce poznać opinie o tym nożu bo mi sie podoba i tyle :roll:
Powiem Ci tylko tyle, że gdybym chciał użytkowy nóż dla siebie, to wybór napewno nie padłby akurat na ten.
Napisano Ponad rok temu
Wybacz, ale nóż, podobnie jak i wszystko służyć może do obrony koniecznej (nie mylić tego z "Samoobroną").
Ależ oczywiście. Sam noszę nóż od zawsze, jednak z założenia ma on służyć do robienia jedzenia i przecinania, tudzież strugania. Nie twierdzę, że nie użyję noża przeciw człowiekowi w jakiejś ekstremalnej sytuacji. Jednak moim zdaniem jest ogromna różnica między bronieniem się wszystkim co mamy pod ręką ( nawet nożem ), a noszeniem noża do " samoobrony i walki "
Napisano Ponad rok temu
Dlatego, bo podejście do sprawy mam podobne jak i Dvorkin, zatem w moim przypadku liczą się w pierwszym rzędzie walory użytkowe noża. Ten, który podoba się Tobie, mimo wykonania z całkiem przyzwoitego surowca ma ich jakby mniej.dlaczego? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czyli to jest nóż o przeznaczeniu jakby mówiąc wprost do zabijania? ... poza tym mi sie wydaje że w Polsce jest od pewnego czasu jakos bezpieczniej przynajmniej ja się tak czuje na ulicy
Do czasu jak spotkasz kogos kto nie bedzie nosil kosy za paskiem dla picu i ci ja wsadzi w d***pe.
Jak czytam takie przyglupie posty wydaje mi sie ze w Polsce jest jakos mniej bezpiecznie.
Napisano Ponad rok temu
A jeśli już _koniecznie_ chcesz bronić się sprzętem, kup sobie batona, poćwicz solidnie kilka miesięcy, to może wyjdziesz z nim z ulicznego starcia w jednym kawałku.
pozdrawiam,
Dom
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Było to wielokrotnie poruszane na tym forum i powtarzał się nie będę.
Co do właściwości użytkowych tego noża, to pewnie da się coś uciąć, ale nie do tego ten nóż służy.
Do obrony też lipa, trudno go potem wyczyścić z krwi i resztek mięcha. W ogóle foldery jako broń, to są najlepsze jako kubotan, a ten szczególnie, bo się go nie najlepiej szybko otwiera.
Idź w klasykę, jak chcesz komuś koniecznie ożenić kosę, to kup Fairbairn'a /Sykes'a, albo (lepiej) kuchenniaka z Tesco. Nie będzie szkoda wyrzucić.
Napisano Ponad rok temu
więc do czego on służy?Co do właściwości użytkowych tego noża, to pewnie da się coś uciąć, ale nie do tego ten nóż służy.
za do możesz nosić z sobą bez przerwy! Razorbacka też by było trudno oczyścić a jaki sławnyDo obrony też lipa, trudno go potem wyczyścić z krwi i resztek mięcha.
i niby rewelacyjny. Nóz o którym pisze był juz na tym forum skomentowany jako rewelacja do obrony!
co to kobutan?to są najlepsze jako kubotan
nie nie chce . pisałem że to głownie bizuteria, która w ekstremalnych sytauajcacj ma być użyteczna. poza tym taki mam gustjak chcesz komuś koniecznie ożenić kosę
Ti lite to ma takie samo ostrze w przypaku większej wersji. Do tego porządnie wykonane i można GO NOSIĆ a taki fairbain niby fajny ale nadaje sie jako eksponat i nic więcej, a więc na co mi to? Zastanowiles sie jak bys nosił fairbairna jak bys potrzował go? To ma być praktyczne! Jeszcze S&w Tactical knife (tez taki sztyletowaty) albo sog pentagon mi sie podobał ale ten uznaje za the best pod każdym względem. To taki odpowiednik spężynowca , ma ostrze spear point, tyle że jest naprawde dobry, nie ma jakiejś tandetnej spręzyny w sobie co ci walnie kiedyś, jest pożadnie wykonany i renomowanej firmy.kup Fairbairn'a /Sykes'a
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem do niczego. Jeśli chciałbym przebijać książki telefoniczne, to lepiej nada się wspomniany wcześniej SOG.więc do czego on służy?
Takie małe ustrojstwo, którym możesz uderzyć-ucisnąć w miejsca szczególnie podatne na ból. Przy okazji, możesz zrobić to tak, że nie uczynisz z adwersarza kaleki.to są najlepsze jako kubotan
Z gustami się nie dyskutuje, jednak jeśli chodzi o noże, to kilka z nich bardziej nadaje się na biżuterię. Dodatkowo jeszcze do czegoś praktycznego posłużą. :wink:nie nie chce . pisałem że to głownie bizuteria, która w ekstremalnych sytauajcacj ma być użyteczna. poza tym taki mam gust
Napisano Ponad rok temu
Sog jest ok ale to po częsci surviwalka , ma piłe a to nie jest mile widziane. Dot ego na pewno jest mniej wygdony w noszeniu
jeszcze to mi sie podoba:http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.dondeleo.com/images/emporium/products/thumbnails/coltello/images/images_s/SW45.jpg&imgrefurl=http://www.dondeleo.com/catprod-t-67434-smith_and_wesson_sportivi.html&h=230&w=288&sz=7&hl=pl&start=8&tbnid=hznJo7oOnrNpJM:&tbnh=92&tbnw=115&prev=/images%3Fq%3Ds%2526w%2Bboot%2Bknife%26gbv%3D2%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26sa%3DG
Niby oryginalny s&w ale taki tani? Ciekawe jaką to ma trwałośc z jakie staliczy nie jakaś tandeta? I długość ostrza tylko 12cm. Chyba nie spełnia moich oczekiwań...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
http://budo.net.pl/v...ighlight=tilite
Hmmm.. Mały płaski nóż?
Ti-lite- do samoobrony bomba, ale nie jest to mały nóż.
Storm- rekurwa (trudniej ostrzyć), kiepska stal, płaski dość cięzki.
Monochrome- najlepsza stal i jakoś wykonania, płaski, ciężki. IMO najlepszy wybór na pierwsze EDC z tych trzech. Sam go kiedyś kupiłem na pierwszy porządny nóż.
Obejrzyj jeszcze: CRKT M21-02 (M21-04- najpopularniejsze w Polsce EDC będzie za duży :wink: )
Benchmade Pika - tani, ale baardzo fajny nożyk. Również popularny
Benchmade Griptilian- świetny, sprawdzony projekt (zwłaszcza BM550- sheepfoot)- dostaniesz go na forumowych aukcjach za ok. 280-300PLN. Dodatkowy atut, to stal 154CM
Pajączki Endura 4 i Delica 4 (jest też wersja wave-warta obejrzenia) również byłyby niedrogie stosunkowo, a stal vg-10 jest naprawdę niezła!
Generalnie rzecz biorąc, przeglądaj aukcje na forum, allegro. Dostaniesz tam nożyki dużo taniej niż np. w military.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czyszczenie ostrza z węglówki
- Ponad rok temu
-
niob
- Ponad rok temu
-
Jaki nóż?
- Ponad rok temu
-
Ka-Bar
- Ponad rok temu
-
Gerber Mark 2
- Ponad rok temu
-
Ostrzenie noża - Wrocław
- Ponad rok temu
-
praca
- Ponad rok temu
-
Jakie jest zastosowanie tych elementów ?
- Ponad rok temu
-
8Cr14MoV
- Ponad rok temu
-
Problemy z Military
- Ponad rok temu