Start z TKD
Napisano Ponad rok temu
Nie dlugo chcialbym zaczac uczeszczac na treningi taekwondo, jednak przed tym mam kilka pytan i jako tako licze ze mnie nie zlinczujecie za nie, a zarazem dostane pare odpowiedzi [; Wpierw zaczelem szukac klubow tkd itf w mym miescie, ale niestety - tylko na uniwerku dla studentow. Za to znalazlem pare wtf, w tym jeden ktory mi bardzo podchodzi i chcialby was poprosic o wypowiedzenie sie co o nim sadzicie ( na podstawie strony i informacji zawartych na niej - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ). Druga sprawa. Niestety od prawie 2 lat zadnego sportu nie uprawialem i jako tak wypadlem z formy. Chcem przed rozpoczeciem zajec jako tako to naprawic. Aktualnie pracuje nad zrzuceniem paru 'zapasowych' kilogramow i ... no wlasnie, co dalej? Mniej wiecej na co sie mam przygotowac na pierwsze zajecia? W ktora strone z 'domowym' treningiem isc? Tak aby na pysk nie pasc w polowie zajec [;
Z gory dziekuje slicznie za pomoc. pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A teraz co do zgubienia paru kilo, to biegaj, rób pompki, brzuchy, grzbiety, przysiady, a będzie ok, ale tak naprawedę nikt z ciebie nie będzie na pierwszym treningu zdzierał, jak już nie będziesz mógł biec, więc po prostu leć na trening, bo kondycje to się najlepiej chyba też wyrabia na treningu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
heh, brak rowerku w plenerze i skakanki w domu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
po sznurek do funciaka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hehe, a na rowerek jakis patent masz ? a wogole jakos nigdy skakanka mi nie podchodzila, w sumie uzylem jej moze kilka razy. no ale moze sie cos wykombinuje z liny do wspinaczki [;
Skakanka to naprawdę świetne rzecz. Dobra na kondychę i zrzucenie zbędnych kilogramów. Zobacz, jak często z niej korzystają bokserzy. U mnie w klubie skakanki są na wyposażeniu i często z nich korzystamy. Praktycznie przy każdej rozgrzewce. Pzdr.
Napisano Ponad rok temu
hehe, a na rowerek jakis patent masz ?
Nie, ale worek treningowy skonstruowałem wedle własnego patentu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W każdym razie sam worek to pestka - ja osobiście użyłem trochę starych ciuchów i kilka poduch ze starego tapczanu, można też użyć starego, zrolowanego dywanu, jak się chce dodać wagi można w środek gdzieś np. kilka plastikowych butelek z piaskiem wtyknąć. Całość obwiązać sznurkiem i obkleić taśmą (duct tape - nie wiem jak się zwie po polsku, ta szeroka i srebrna )
Największy problem to jakoś sensownie montaż rożwiązać, żeby się nie upieprzył. Ja to rozwiązałem tak, że zrobiłem taką "klatkę" ze wspomnianego sznurka na pranie. Wyglądało to tak, że wzdłuż worka był pionowo sznurek, na spodzie i na górze robiła się "gwiazdka" :wink: ciężko to trochę opisać w ten sposób, mam nadzieje, że rozumiecie. na środku górnej gwiazdki podczepić łańcuch, albo bezpośrednio do haka czy czegoś tam. Trzyma elegancko. Oczywiście te sznurki wkurwiają i przeszkadzają, więc trzeba czymś owinąć i jeszcze raz pojechać taśmą (ja nie miałem niczego ciekawego do owinięcia, więc użyłem sporej ilości worków na śmieci i też nie jest źle).
Voila
Mam problem z kamerką chwilowo, więc na razie foty nie zrobię.
Anyway - worek jest naprawdę w porządku, jakoś specjalnie kupnym nie ustępuje. Łączny koszt u mnie to było w sumie tylko za taśmę z Ł5 (ok. 5 rolek, w cholerę tej taśmy schodzi).
Worek można zrobić samemu trzeba kupić materiał na zewnętrzną część kto zna się troche na geometrii(walce i te sprawy( nie będzie miał problemu) a środek wypełnić gąbką
Mój sposób jest dobry, bo nie trzeba się specjalnie geometrią przejmować, ani umieć szyć. Zresztą zawsze warto całość pojechać taśmą dla trwałości. Oczywiście jak ktoś ma np. wielki płócienny worek po ziemniakach, czy coś w tym stylu, to trochę ułatwia sprawę, ale nie jest niezbędne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a co do roweru, bo pominelem ta kwestie. osobiscie nie lubie jakos tego sprzetu. mam nadzieje ze mnie to nie dyskwalifikuje wole pobiegac
Napisano Ponad rok temu
ale worka jednak nie bede szyl kupowac materialy, bawic sie ... raczej nie dla mnie. a co do przerwy wakacyjnej, moze dobrze bedzie spytac i wrazie czego odlozyc to do wrzesnia.
Wcale nie musisz niczego szyć, wystarczy kupa taśmy
Oczywiście nie każdy lubi się bawić w takie rzeczy, ja akurat lubię sobie samemu kombinować sprzęt i mam z tego satysfakcję, lepiej mi sięćwiczy na takim sprzęcie. A worki faktycznie drogie nie są, chyba nawet od Ł30 można nabyć, widziałem też kiedyś Lonsdale'a nie za duży i nie wypełniony, ale za to płócienny i z przyrządówkami za Ł20.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mistrzostwa Świata Quebec 2007 - pierwsze wyniki
- Ponad rok temu
-
Egzamin w WTF, pytanie.
- Ponad rok temu
-
Pytanie odnośnie ruchu w układzie (ITF)
- Ponad rok temu
-
Multimedialna szkoleniówka taekkyon za darmo!
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata Quebec 2007
- Ponad rok temu
-
ręka :/
- Ponad rok temu
-
Centralne Zgrupowanie w Nowej Rudzie
- Ponad rok temu
-
Egzamin na stopnie mistrzowskie TKD ITF - 24.6.2007