Mistrzostwa Świata Quebec 2007 - pierwsze wyniki
Napisano Ponad rok temu
Zupełnie inaczej jest z WTFem ale nie o tym tutaj dyskutujemy. Jeśli jesteśmy od lat najlepsi w rankingach to chyba za coś to miejsce mamy bo chyba nie za ładne doboki
Piszesz coś mi tu o Koreańczykach .. Widziałeś że np Jedut, Suska, Łoboda byli z wizytą w korei i bynajmniej nie towarzyskiej i jakoś dziwnie się złożyło że odrazu zaproponowali im kontrakty żeby szkolili ich zawodników. Więc o czymś to świadczy. A nie zachwycam się tylko doceniam naszą pracę (a w tym jesteśmy na prawdę dobrzy) bo nie jestem z tych co tylko potrafią wytykać naszym zawodnikom (czy to piłka czy to tkd) ich błędy.
Napisano Ponad rok temu
Tadeusz Polacy w ITFie są najlepsi!!
Zupełnie inaczej jest z WTFem ale nie o tym tutaj dyskutujemy. Jeśli jesteśmy od lat najlepsi w rankingach to chyba za coś to miejsce mamy bo chyba nie za ładne doboki
Piszesz coś mi tu o Koreańczykach .. Widziałeś że np Jedut, Suska, Łoboda byli z wizytą w korei i bynajmniej nie towarzyskiej i jakoś dziwnie się złożyło że odrazu zaproponowali im kontrakty żeby szkolili ich zawodników. Więc o czymś to świadczy.
A świadczy o tym, że nie orientujesz się którzy Koreańczycy w którym TKD wiodą prym.
Faktycznie Łoboda i Jedut byli w Korei, ale Południowej, tej od WTF. W Północnej - tej od ITF - nikt by im takiej propozycji nie złożył. Po drugie chyba marna to była propozycja, skoro jej nie przyjęli. Pisałem Ci o Koreańczykach, a chyba się nawet nie zorientowałeś, że w Quebec'u ich nie było. Teraz zapytaj: dlaczego koreańska sztuka walki jest bez Koreańczyków?
P.S.
Ciekawe zawody w Białej Podlaskiej się odbywają.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napewno kobiety i to zarówno seniorki jak i juniorki. Nie byłem nie widziałem ale na stronie Legnicy jest trochę naświetlająca relacja. Jeżeli ktoś chce niech przeczyta: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pytalski Twoje wpisy są ni przypiął ni przyłatał. Nie wiadomo czy rozpoczynasz nowy wątek czy komentujesz to co zostało napisane wyżej.
Masz przy każdym wpisie przycisk CYTUJ. Zacznij go używać to wszystkim będzie lżej.
Napisano Ponad rok temu
Bo koreańska drużyna nie startuje w tej federacji ITF-u, w której startuje drużyna polska. I to mi akurat odpowiada, bo liczę na to, że będąc w niekoreańskiej federacji nie wspieram północnokoreańskiego reżymu (składkami, opłatami za egzaminy, czy cuś), który, zdaje się, trzyma łapę na tamtej federacji. Ale mogę się mylić, bo w kwestie federacji ITF-owych i tego, kto od kogo zależy, nigdy się nie wgłębiałem.Pisałem Ci o Koreańczykach, a chyba się nawet nie zorientowałeś, że w Quebec'u ich nie było. Teraz zapytaj: dlaczego koreańska sztuka walki jest bez Koreańczyków?.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo koreańska drużyna nie startuje w tej federacji ITF-u, w której startuje drużyna polska. I to mi akurat odpowiada, bo liczę na to, że będąc w niekoreańskiej federacji nie wspieram północnokoreańskiego reżymu (składkami, opłatami za egzaminy, czy cuś), który, zdaje się, trzyma łapę na tamtej federacji. Ale mogę się mylić, bo w kwestie federacji ITF-owych i tego, kto od kogo zależy, nigdy się nie wgłębiałem.Pisałem Ci o Koreańczykach, a chyba się nawet nie zorientowałeś, że w Quebec'u ich nie było. Teraz zapytaj: dlaczego koreańska sztuka walki jest bez Koreańczyków?.
To było pytanie retoryczne mądralo. Oczywiście, że nie startują razem z Polakami, bo po śmierci Generała Choi Hong Hi ITF się podzielił. A raczej pewna grupa postanowiła nie uznać ostatniej woli Generała, którą wypowiedział na łożu śmierci i stworzyła swój własny ITF, którego prezydentem został Pan Tran (o jak się fanie rymuje). Chociaż Polscy inicjatorzy chcieli żeby wybrany został Pan Wim Bos.
Szkoda że TKD się podzieliło i wielu ćwiczących odcięło się od bezcennego źródła, jakim są Koreańscy Mistrzowie.
A no właśnie. Porównajcie sobie listę Mistrzów na stornie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] a [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co do reżimu. Przed podziałem Ci to nie przeszkadzało, że instruktorami są Koreańczycy?
Mogłeś zapisać się na karate. Japończycy trzymają z amerykanami i mają Mangę.
Napisano Ponad rok temu
A raczej pewna grupa postanowiła nie uznać ostatniej woli Generała, którą wypowiedział na łożu śmierci i stworzyła swój własny ITF,
uznajesz tę wersję z ostatnią wolą? A jak w tej wersji brzmi odpowiedź na pytanie: po co nam konstytucja?
Napisano Ponad rok temu
A raczej pewna grupa postanowiła nie uznać ostatniej woli Generała, którą wypowiedział na łożu śmierci i stworzyła swój własny ITF,
uznajesz tę wersję z ostatnią wolą? A jak w tej wersji brzmi odpowiedź na pytanie: po co nam konstytucja?
Po co nam Generał?
Napisano Ponad rok temu
A jaka była ta ostatnia wola? Co wypowiedział na łożu śmierci?
Bo chyba nie w temacie jestem
Napisano Ponad rok temu
A jaka była ta ostatnia wola? Co wypowiedział na łożu śmierci?
Bo chyba nie w temacie jestem
Pod tym [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] są zapisane ostatnie słowa Generała Choi Hong Hi. Wybierz menu TAEKWONDO->General Choi. Potem kliknij na linku Click Here For "Last Words".
To pozwoliło mi zrozumieć decyzję Generała o przekazaniu przywództwa Chang Ung'owi.
Tekst jest po angielsku. Jeśli chcesz to poszukam polskiego tłumaczenia. Gdzieś na sieci widziałem. Ale to dopiero koło 22 jak wrócę z sali.
Ktoś tu wcześniej pisał o konstytucji. Konstytucja konstytucją, ale to Generał Choi Hong Hi jest twórca TKD i uważam, że mógł postąpić tak jak postąpił.
Gdyby na rok przed swoją śmiercią przekazał prezydenturę to nikt by nawet nie mrugnął.
Napisano Ponad rok temu
- decyzje kongresu w Rimini o wyborze gen. Choi na 4 lata kolejnej kadencji w roli prezydenta ITF, po którym to okresie jego miejsce miał zająć mistrz Choi Jung Hwa (oponenci twierdzą, że konstytucja nie zezwalała na takie dzielenie kadencji)
- decyzje nadzwyczajnego kongresu ITF w Wiedniu, na którym anulowano tę decyzję i doszło do pierwszego rozłamu związanego z wyrzuceniem/odejściem (niepotrzebne skreślić) mistrza Choi Jung Hwa (oponenci twierdzą, że kongres zwołano z naruszeniem procedur),
- decyzje nadzwyczajnego kongresu w Phenianie, który wybrał Chang Unga na prezydenta ITF (oponenci twierdzą dokładnie to samo, co w przypadku kongresu w Wiedniu, z tym że są to inni oponenci).
Dodam, że wielu podaje także w wątpliwość prawdziwość tychże ostatnich słów generała, twierdząc, że był na silnych lekach, a całość wyszeptał w języku koreańskim osobie, która go właśnie słuchała.
Podejrzewam, że każda ze stron coś tam po drodze nabroiła i nikt do końca bez winy nie jest. Szkoda, że żadna ze stron nie skłania się do najprostszego rozwiązania - czytaj zbieramy się wszyscy do kupy, trzej prezydenci stają do wyborów i wszystko wiadomo. Niestety, to chyba mało realne - do każdej z organizacji przyłączyli sie nowi ludzie, są nowe promocje na stopnie, nowi mistrzowie, pojawiają się różnice w interpretacjach technicznych... Jak to w sztukach walki, business as usual...
Napisano Ponad rok temu
NiestetyJak to w sztukach walki, business as usual...
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chcesz to poszukam polskiego tłumaczenia. Gdzieś na sieci widziałem. Ale to dopiero koło 22 jak wrócę z sali.
Spoko, nie trzeba 8)
Dzięki za linka :wink:
Napisano Ponad rok temu
A widzisz, jak zaczynałem ćwiczyć, to:Co do reżimu. Przed podziałem Ci to nie przeszkadzało, że instruktorami są Koreańczycy?
po pierwsze - nieszczególnie odróżniałem różne sztuki walki. "Mądrych" forów internetowych wtedy nie było i człowiek na ogół trafiał do takiego nie innego klubu przypadkiem.
po drugie - miałem dwanaście lat i sprawy sytuacji geopolitycznej były dla mnie dość obce.
po trzecie - u nas też był komunistyczny reżym (zwany co prawda najweselszym barakiem w obozie), więc pewnie i tak nie robiłoby mi to różnicy.
po czwarte - tak czy siak siedziba ITF-u Choia była wtedy, zdaje się wtedy w Wiedniu.
Napisano Ponad rok temu
A widzisz, jak zaczynałem ćwiczyć, to:
po pierwsze - nieszczególnie odróżniałem różne sztuki walki. "Mądrych" forów internetowych wtedy nie było i człowiek na ogół trafiał do takiego nie innego klubu przypadkiem.
po drugie - miałem dwanaście lat i sprawy sytuacji geopolitycznej były dla mnie dość obce.
po trzecie - u nas też był komunistyczny reżym (zwany co prawda najweselszym barakiem w obozie), więc pewnie i tak nie robiłoby mi to różnicy.
po czwarte - tak czy siak siedziba ITF-u Choia była wtedy, zdaje się wtedy w Wiedniu.
Obydwa ITF'y mają siedzibę we Wiedniu. ITF koreański ma siedzibę w "starym budynku", a ITF Trana nieopodal, na tej samej ulicy.
Zrób sobie zestawienie mistrzów (0d 7dana) na obydwu stronach internetowych.
Zresztą, na stronie ITF Trana takiej nie znajdziesz bo za bardzo nie ma kogo wpisać.
Każdy kto był kimś i coś znaczył został przy Koreańczykach.
Nie wiem czy byłeś kiedyś na seminarium z koreańskich mistrzem, czy byłeś na takim treningu. Więc chyba nie poczujesz o czym mówię.
Tylko nie odbierz tego jak: "W ITF Trana nie ma dobrych instruktorów", bo tak nie jest. Ci z którymi miałem przyjemność, to w Polsce Jerzy Jedut a poza nią Wim Bos.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
ITF koreański jest w starym budynku? chyba decyzją sądu miał go opuścić?
pozdr,
a.
Napisano Ponad rok temu
A czy ITF Trana nie przeniósł się teraz do Kanady?
ITF koreański jest w starym budynku? chyba decyzją sądu miał go opuścić?
pozdr,
a.
Zgadza się przegrana sprawa o konta i nieruchomości w Wiedniu spowodowały nakaz eksmisji zamieszkałych w siedzibie ITF koreańczyków. Natomiast prawo nie przewiduje eksmisji jeżeli nie zapewni się takim osobom innego lokum i ich zgody na zmianę zamieszkania.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy byłeś kiedyś na seminarium z koreańskich mistrzem, czy byłeś na takim treningu. Więc chyba nie poczujesz o czym mówię.
Ćwiczyłem parę miesięcy we Francji w klubie u koreańskiego mistrza, tyle że WTF-u. Jednym mnie zachwycił - był jedyną osobą w klubie, która nie krzywiła się, kiedy sobie na rozgrzewkę robiłem ITF-owe formy.
Napisano Ponad rok temu
Zgadza się przegrana sprawa o konta i nieruchomości w Wiedniu spowodowały nakaz eksmisji zamieszkałych w siedzibie ITF koreańczyków. Natomiast prawo nie przewiduje eksmisji jeżeli nie zapewni się takim osobom innego lokum i ich zgody na zmianę zamieszkania.
Nie. Nie trzeba zapewniać lokum zastępczego.
Lokali zastępczych nigdzie na świecie nie zapewnia się firmom i instytucjom.
Masz wyrok sądu w ręku to "dziki lokator" w asyście policji opuszcza lokal.
Jeśli do tej pory go zajmują to znaczy że wyrok Pana Trana jest grubymi nićmi szyty.
dr Pytalski nie bądź łatwowierny. Mam wrażenie, że powtarzasz to co powiedział Pan Łoboda.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzamin w WTF, pytanie.
- Ponad rok temu
-
Pytanie odnośnie ruchu w układzie (ITF)
- Ponad rok temu
-
Multimedialna szkoleniówka taekkyon za darmo!
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata Quebec 2007
- Ponad rok temu
-
ręka :/
- Ponad rok temu
-
Centralne Zgrupowanie w Nowej Rudzie
- Ponad rok temu
-
Egzamin na stopnie mistrzowskie TKD ITF - 24.6.2007