Gubrin- wskazówki w podanym linku moim zdaniem są jak najbardziej ok. Poza odżywkami- co do których się nie wypowiadam, bo się na tym nie znam.
Ja ich nie stosuję- bo mój trening tego nie wymaga
Z tym, że są to zasady ogólne a jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach
G-Man- trudno tak opisać w kilku zdaniach. To jest dość obszerny temat i bardzo ściśle związany z TCM. Ogólnie chodzi o to, że wszystko cały świat, przyroda ( także my ) podlegamy ciągłym zmianom w pewnym określonym porządku. Każda ze zmian, pory roku organy naszego ciała, składniki żywności można przyporządkować do jednego z elementów:
ogień (smak gorzki, serce), ziemia (słodki; żolądek, śledziona), metal ( ostry: płuca), woda ( słony; nerki), drewno (kwaśny; wątroba, pęcherzyk).
Każdy ze smaków odżywia określony organ ciała stąd najlepiej zrównoważone posiłki to takie, ktore zawierają po trochu dla każdego
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
. Oczywiście nie oznacza to, że biały cukier jest zdrowy dla żoładka- stąd pisałam, że to będzie tylko zarys koncepcji.
Każdy organ ciała ma swoje okresy maximum i minimum, i stąd np. jedzenie po 18 nie jest wskazane, bo od 20.00 zaczyna się okres spoczynkowy organów trawiennych.
To co sie je powinno być zrownoważone i powinno uwzględniać cechy danej osoby i jej ewentulane problemy zdrowotne. Powinno wzmacniać a nie szkodzić.
Np meżczyżni, ktorzy jedzą dużo potraw rozgrzewających a juz z natury płci są najczęściej yang, np dużo mięsa z ziemniakami ale za to bez nautralizatorów jakimi są sałata, pomidory itp. z czasem często dopracowują sie problemów z sercem. Panie ktore są z natury yin a wrzucają w siebie glownie produkty ochładzające: surowe warzywa, nabiał, slodycze, - często mają lodowate ręce i stopy nawet przy 40 stopniowych upałach. Bo nie ma tej drugiej strony- produktów rozgrzewających.
Czyli to co dla jednego jest dobre- drugiemu może zaszkodzić.
Dla organizmow zdrowych- wszystkiego po trochu ( poza białym cukrem, ograniczeniem ilości chleba i nabiału - tak mówi TCM
![:D](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/biggrin.png)
), a dla organizmów z określ. chorobami, czy przegrzanych lub wychłodzonych- bardziej szczegółowe zalecenia.
Np. przy chorobach wzroku- unikanie ostrych przypraw, przede wszystkim czosnku, przy problemach ze stawami, przy astmie- unikanie nabiału, chleba, przy problemach z nerkami - unikanie suwowych potraw, bezwzględnie cukru przy wysokim cholesterolu- unikanie łączenia tluszczu zwierzęcego z solą itp itd.
Sorry- i tak dużo wyszło a to tylko tak bardzo bardzo ogólnie