Szczególnie w kilku zdaniach. Zresztą wcale nie chcę Cię przekonywać, żebyś sobie inaczej jedzonko robił


Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mistycyzmu mówisz... hmm.. no może to faktycznie trudno to jakoś tak inaczej przekazać.
Szczególnie w kilku zdaniach. Zresztą wcale nie chcę Cię przekonywać, żebyś sobie inaczej jedzonko robiłale może kogoś to zainteresuje i sięgnie dokładniej w temat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po przeczytaniu pierwszego warna, wyedytowalem post i usunolem linki. :roll:Sorry winetou jeśli jeszcze raz dasz adres do polskiego forum to dostaniesz nie jednego a 3 ostrzeżenia i pożegnasz się na jakiś czas z pisaniem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tutaj tacy ludzie jak maria, ktora odradza jedzenia orzechow jednego z 2 podstawowych zrodel zdrowych tluszczow (obok oliwy), niezbednych przy budowaniu masy miesniowej, czy mck ktory poleca posilek bez bialka, za to z jogurtem jako cudowny srodek na zgubienie tkanki tluszczowej, moga ci swoimi radami tylko zaszkodzic.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
to ryby nie sa juz podstawowe?Tutaj tacy ludzie jak maria, ktora odradza jedzenia orzechow jednego z 2 podstawowych zrodel zdrowych tluszczow (obok oliwy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
G-Man- trudno tak opisać w kilku zdaniach. To jest dość obszerny temat i bardzo ściśle związany z TCM. Ogólnie chodzi o to, że wszystko cały świat, przyroda ( także my ) podlegamy ciągłym zmianom w pewnym określonym porządku. Każda ze zmian, pory roku organy naszego ciała, składniki żywności można przyporządkować do jednego z elementów:
ogień (smak gorzki, serce), ziemia (słodki; żolądek, śledziona), metal ( ostry: płuca), woda ( słony; nerki), drewno (kwaśny; wątroba, pęcherzyk).
Każdy ze smaków odżywia określony organ ciała stąd najlepiej zrównoważone posiłki to takie, ktore zawierają po trochu dla każdego. Oczywiście nie oznacza to, że biały cukier jest zdrowy dla żoładka- stąd pisałam, że to będzie tylko zarys koncepcji.
Każdy organ ciała ma swoje okresy maximum i minimum, i stąd np. jedzenie po 18 nie jest wskazane, bo od 20.00 zaczyna się okres spoczynkowy organów trawiennych.
To co sie je powinno być zrownoważone i powinno uwzględniać cechy danej osoby i jej ewentulane problemy zdrowotne. Powinno wzmacniać a nie szkodzić.
Np meżczyżni, ktorzy jedzą dużo potraw rozgrzewających a juz z natury płci są najczęściej yang, np dużo mięsa z ziemniakami ale za to bez nautralizatorów jakimi są sałata, pomidory itp. z czasem często dopracowują sie problemów z sercem. Panie ktore są z natury yin a wrzucają w siebie glownie produkty ochładzające: surowe warzywa, nabiał, slodycze, - często mają lodowate ręce i stopy nawet przy 40 stopniowych upałach. Bo nie ma tej drugiej strony- produktów rozgrzewających.
Czyli to co dla jednego jest dobre- drugiemu może zaszkodzić.
Dla organizmow zdrowych- wszystkiego po trochu ( poza białym cukrem, ograniczeniem ilości chleba i nabiału - tak mówi TCM), a dla organizmów z określ. chorobami, czy przegrzanych lub wychłodzonych- bardziej szczegółowe zalecenia.
Np. przy chorobach wzroku- unikanie ostrych przypraw, przede wszystkim czosnku, przy problemach ze stawami, przy astmie- unikanie nabiału, chleba, przy problemach z nerkami - unikanie suwowych potraw, bezwzględnie cukru przy wysokim cholesterolu- unikanie łączenia tluszczu zwierzęcego z solą itp itd.
Sorry- i tak dużo wyszło a to tylko tak bardzo bardzo ogólnie![]()
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu