To że jakiś ruch TKD jest podobny do karate nie dowodzi pochodzenia jednego od drugiego.w końcu tkd bierze swoje podstawy w shotokanie
Generał Choi Hong Hi ćwiczył karate, ale nie było jego zamysłem zachować podobieństwo do niego i nie wydaje mi się żeby można było powiedzieć, że TKD ma podstawy w karate. Generał Choi Hong Hi - z powodów politycznych i patriotycznych - dążył do tego aby TKD różniło się jak najbardziej od karate.
No faktycznie jest podobieństwo. Nic dziwnego. Człowiek ma dwie ręce i dwie nogi i jeśli ruchy nie mają naśladować ruchów tygrysa, modliszki czy czegoś tam innego to podobne być muszą, bo taką wszyscy mamy anatomię. Widziałem nawet taki film z lat 70, jak taekwondocy, czarne pasy z USA, wykonywali jakiś układ - chyba DanGun. Przypominało to raczej karate niż TKD. Da się więc wykonać formę z TKD z taką interpretacją, że będzie wyglądała jak z karate i w druga stronę również. Jestem w stanie tak wykonać tego heyana, że będzie wyglądał jak forma z TKD.Ta część formy do san jest bardzo podobna do fragmentu kata heian yondan (byc może gen choi opierał się na tej części tego kata układając tę część do san