Zastosowanie wiatrówki do samoobrony.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale ja bym się i tak w coś takiego nie bawił, tylko tak rzuciłem do przemyślenia :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nic na Co2 nie jest mocneHmm, a ciekawe, czy dało by rade mocnym pistoletem do ASG z metalowymi kulkami (widziałem takie do kupienia) bo mocny ASG rozwala jak chce płyty CD z plastikowych kulek, a co by było z metalowych...
Ale ja bym się i tak w coś takiego nie bawił, tylko tak rzuciłem do przemyślenia :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Nic na Co2 nie jest mocne
Mysle, ze wybuchajaca gasnica jest dosc mocna, i jest na CO2
Napisano Ponad rok temu
ps: ten policjant który nie dał się pociąć kopnął w jaja bandytę, zanim w ogóle sięgnął po broń
Jedyny myslacy policjant:)
No ale, w tych sytuacjach chyba nie dochodzilo do szantazu, tylko oni po prostu sobie podchodzili i ciachali. a jesli tak to nawet superman nic nie zrobi. Jesli ktos ma zamiar cie pociac a ty sie tego nie spodziewasz to nie masz ani 0,00000001% szansy.
Napisano Ponad rok temu
chodzilo mi o dostepne w kraju wiatrowki bo na swiecie sa i pneumatyki na Co2 w cal .50 Bandit co mowi samo za siebie :wink:Mysle, ze wybuchajaca gasnica jest dosc mocna, i jest na CO2
Napisano Ponad rok temu
Proponuję rozważyć wariant strzelanie śruciną lub pociskiem z lufy umieszczonej w odbycie...
Pozostaje tylko problem odpowiednio dobranej diety i nauka puszczania gazów na zawołanie...
Napisano Ponad rok temu
Strzelałem z niejednej wiatrówki i z niejednej broni palnej na ostrą amunicję.
Wniosek jest prosty.
Wiatrówka to broń sportowa! Pewnie, że można nią zrobić krzywdę, można też zrobić z procy czy nawet przy użyciu ołówka. Broń sportowa, jak sama nazwa wskazuje, nie jest przeznaczona do obrony.
W tv był program o ludziach, którzy zabili w obronie koniecznej. Facet zastrzelił złodzieja z rewolweru sportowego - chyba kaliber 0.22 (5,6 mm). Tyle, że wywalił do niego z bliskiej odległości cały bębenek, a koleś ciągle atakował, dopiero po pewnym czasie padł z upływu krwi, jak był w jakieś duże naczynie krwionośne trafiony. Ale moc obalająca żadna! A co dopiero z wiatrówki....
Poza tym jestem przeciwnikiem noszenia do obrony czegoś, co wygląda jak prawdziwa broń palna, a bronią taką nie jest. 9 się przestraszy, a 10 wyciągnie kosę albo swoją giwerę...
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj sam zacząłem się zastanawiać nad skutecznością pistoletu-wiatrówki jako narzędzia samoobrony po tym jak zobaczyłem reklamę sklepu Militaria.pl w gazecie z programem telewizyjnym. Postanowiłem zajrzeć na to forum i poszukać odpowiedniego miejsca w którym mógłbym się dopisać, aż tu nagle widzę, że taki temat już istnieje. W sumie nie spodziewałem się takiego negatywnego odzewu, bo już nie raz zdarzało mi się słyszeć o przypadkach w których to ktoś kogoś poważnie zranił używając wiatrówki. :? Poza tym mam taki pistolet na plastikowe kulki (kupiony za ok. 75 zł), który swego czasu robił furorę wśród polskiej młodzieży, więc pomyślałem sobie, że skoro z tego pistoletu ciągnie już całkiem nieźle, to z wiatrówki musi boleć nieporównywalnie bardziej! Skoro jednak mówicie, że siła przebicia wiatrówek wcale nie jest taka wspaniała jak sie powszechnie sądzi, to chyba jednak pozostanę przy gazach obronnych.
PS Sorry za odkopanie tego tematu. Jeżeli jest to niezgodne z regulaminem forum, to proszę o łagodny wymiar kary.
Napisano Ponad rok temu
PS Sorry za odkopanie tego tematu. Jeżeli jest to niezgodne z regulaminem forum, to proszę o łagodny wymiar kary.
Chyba nie jest to niezgodne z regulaminem
Co więcej jest to czasem nagradzane. Np. tytułem archeologa miesiąca
A jak kto się postara, to i tytułem archeologa roku :wink:
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie jest to niezgodne z regulaminem
Co więcej jest to czasem nagradzane. Np. tytułem archeologa miesiąca
A jak kto się postara, to i tytułem archeologa roku :wink:
Wiatrówka jest cholernie niebezpieczna. W szczególności te na każdy rodzaj śrutu. Tym bardziej, iż teraz można zakupić specialny śrut zawierający proch. Już wcześniej trafienie było raczej nie przyjemne a czymś takim niezwykle niebezpieczne. Wszyscy co twierdzą, iż wiatrówki są nieszkodliwe życze powodzenia. Oczywiście załadowanie wiatrówki i odbezpieczenie naboju CO2 jest raczej niewykonalne w krótkim czasie, ale jeżeli ktoś zrobił to wcześniej no to raczej sobie poradzi. Sam efekt psychologiczny odstraszy wielu napastników a nie wielu wyciągnie kose bądz swojego gnata. Polska to nie USA, a nikt raczej życia nie będzie narażał w strzelaninie. Konsekwencje prawne są gorsze. Dlatego alternatywa są pistolety i karabiny typu RAM. Srzelając kulami gumowymi skutecznie obezwładnimy przeciwnika. Boli jak cholera.
Pozdrawaim:)
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś śrut odbił się od deski i trafił mnie w noge, poczułem. A strzelałem wtedy bez okularów ochronnych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
lepiej zainteresujcie sie legalnymi, dzialajacymi gazami.. dobre, skuteczne, sprawdzone..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale zawsze zostaje problem kartuszy i zwiazanej z nim liczby strzalow, mocy tych strzalow ich stabilnosci, szybkostrzelnosci itd. o dostepnosci i cenie juz nie wspominajac bo to sa pistole mysliwskie a u nas polowac z pneumatykow nie mozna +fac to strzelanie tylko na strzelnicy, ale sa mocne pistole pneumatyki.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tu prawdziwe cudenka i przy okazji demony mocy :twisted: karabinki of course, ale pistole tez jakies sie znajda :wink:
Napisano Ponad rok temu
i jest nadal DUZO za duzy zeby realnie mowic o nim jako o sprzecie noszonym codziennie przy sobie.. rozmiar, obsluga, szybkostrzelnosc itd - to wszystko dyskwalfikuje takie rozwiazania..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
aikido na ulicy
- Ponad rok temu
-
jak reagujecie?
- Ponad rok temu
-
Możecie mi pomóc???
- Ponad rok temu