Nie przeszkadzajcie sobie ale temat jest o sambo... :wink:
no fakt troche sie zapomnielismy
Napisano Ponad rok temu
Nie przeszkadzajcie sobie ale temat jest o sambo... :wink:
Napisano Ponad rok temu
zacznijmy od moich celow...po pierwsze usystematyzowana forma ruchu, a przy okazji nauczenie sie czegos co pozwoli nie dac zrobic krzywdy sobie i bliskim przede wszystkim...
zastanawiałem sie nad MMA...chodzi o to zeby potrafic i walnac w pysk, ale i delikatnie wypersfadowac podkskoki jakims ciekawym trikiem...moze bjj? alternatywa jest dla mnie muay thai, ewentualnie krav maga do ktorej namawiaja mnie znajomi, sam jednak nie jestem przekonany...przed chwila jednak dowiedziałem się o możliwości treningu Sambo w Krakowie, czy ta formula mogla by spełnić moje oczekiwania? Czy dobrze zrozumialem, ze laczy style uderzane, z możliwością obezwładnienia w stojce i podstawami parteru...dodam, ze warunki mam dosc marne…lat 23, 170, 65 kg, szybki, mocno stoje na nogach...bede wdzieczny za rzetelna odpowiedz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bjj ma po prostu lepszy marketing na świecie niz sambo i dlatego bjj lepiej się "sprzedaje"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
techniki "combat"
sambo ma znacznie slabszy nacisk na pozycje niz bjj (pzez to jezeli juz pzeszedlem garde kolesia z ktorym trenowalem to droga do maunta stala juz praktycznie otworem)
sweepy kolesia,szczegolnie te z half gardu, byly zenujace i pzypominaly bardziej motywy z zapasow - banalna kontra postem i powrot do pozycji)
jedynie dzwignie na nogi byly zagrozeniem
w stojce nie mial szans
Napisano Ponad rok temu
No no Matador to Sambo to jakiś super styl rzuty lepsze i więcej niż w judo, parter szerszy niż w BJJ może praca rękami lepsza niż w boksie a kopnięcia lepsze niż z karate i mUayThai razem wziętych. Wróć człowieku do tematu i na ziemię i wylecz się z tej alergii na temat BJJ. Miałem nieprzyjemność ćwiczyć Sambo i być może to był ten nieodpowiedni trener ale była to porażka, np. techniki obrony przed sierpami były takie że bokserów którym je pokazaliśmy bolały brzuchy ale od śmiechu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widzę mędrku że nie wyczułeś ironii. Wierząc w jeden jedyny system nawet z elementami combatu świadczy o tym że mało wiesz. Jeden Fedor nie potwierdza jakości systemu. Zobacz sobie turniej w Moskwie gdzie Morais bardzo przeciętny BJJ-owiec przejechał po reprezentantach Sambo i sportowego i militarnego. I jeszcze twierdzenia typu na wschodzie to masz mistrzów którzy wszystkich pokonają. Weź zacznij cokolwiek ćwiczyć zamiast żyć wiarą w style niepokonane.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
E! Psycholog! ...skończyłeś wreszcie studia? a co ty wspierasz?Dyskusja , ktory styl jest lepszy, skuteczniejszy podyktowana jest wylacznie kompleksami bioracych w niej udzial.
Zamiast prowadzic dysputy, ktory to styl jest wszechskuteczny i najwspanialszy, podpierajac sie nazwiskami waszych idoli, moze jezeli macie takowe kompleksy sami udowadnijcie to na turnieju MMA, czy SF co znaczycie?
To czy dany zawodnik wygral, czy przegral i tak , w Waszym przypadku nic nie znaczy. Poza tym, ze identyfikujac sie z nim, wspieracie swoje ego. Matador jest tego swietnym przykladem ( obrazajac innych zawodnikow).
Wiecej treningow, mniej bezcelowych dyskusji i mniej oszukiwania siebie samych.
Powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Temat jest o sambo a nie o BJJ, ale widzę że masz jakąś fiksację na tym punkcie. Nigdzie nie napisałem że BJJ jest najlepsze to ty wypisujesz bzdury o tym że jest więcej rzutów niż w judo itd. Różnimy się tym że ty dywagujesz o rzeczach o których nie masz pojęcia a ja mówię o tym co wyniosłem z treningów. Jeszcze raz powtórzę zacznij ćwiczyć cokolwiek zamiast mędrkować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu