Sambo
Napisano Ponad rok temu
zastanawiałem sie nad MMA...chodzi o to zeby potrafic i walnac w pysk, ale i delikatnie wypersfadowac podkskoki jakims ciekawym trikiem...moze bjj? alternatywa jest dla mnie muay thai, ewentualnie krav maga do ktorej namawiaja mnie znajomi, sam jednak nie jestem przekonany...przed chwila jednak dowiedziałem się o możliwości treningu Sambo w Krakowie, czy ta formula mogla by spełnić moje oczekiwania? Czy dobrze zrozumialem, ze laczy style uderzane, z możliwością obezwładnienia w stojce i podstawami parteru...dodam, ze warunki mam dosc marne…lat 23, 170, 65 kg, szybki, mocno stoje na nogach...bede wdzieczny za rzetelna odpowiedz
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No w sumie masz racje niestety. Żeby się czegoś nauczyć na KM musisz znaleźć naprawde dobrego instruktora (i dobrze jest mieć jakiś podkład). A że zdecydowana większość instruktorów KM jest z masowej produkcji instruktorów Pana A. to o dobrego trenera teraz trudno.
tak gwoli ścisłości - produkcja "instruktorów krav maga" jet nie tylko domeną pana T.A. ,wprawdzie pam T.A. może sie pochwalić dużym przerobem produkcyjnym instruktrów,ale nie jest jedynym "producentem".A tak a propos- ciekawe jakie szkolenia odbył pan P.J. (zawodnik mma z Poznania) aby stać sie instruktorem krav maga IKMP? i przy okazji szeroko reklamować pana T.A.
Napisano Ponad rok temu
gosc byl zajebisty jezeli chodzi o dzwignie na nogi
w stojce rozkladalem kolesia ale tez byl niezly
zrobil naprawde niezle wrazenie
no ale gosc pochodzil od zajebistego instruktora
Napisano Ponad rok temu
no ale gosc pochodzil od zajebistego instruktora
A wiesz dokładnie od którego?
Napisano Ponad rok temu
na goglach szukaj combat sambo.
Bardzo konkretny gość i szybko cię naprowadzi na właściwy tor rozumowania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze mniej wiecej w tym samym czasie gdy zaczynała rozwijać się KM W Polsce, przedstawiciele bjj robili sobie marketing w Polsce rozgłaszajać,że bjj jest najlepsze,niepokonane w każdych warunkach i przeciwko wszystkim stylom, sztukom i sportom walki ,a KM była była najpoważniejszym konkurentem dla bjj w walce o klientelę.Bjjowcy w markentingowowej reklamie wywyższali sie ponad wszystkich i krytykowali wszystkich ,a szczególnie głównego "konkurenta"na rynku-krav magę.W ten sposób stworzyła się w pewnym stopniu opinia,że krav maga jest nieskuteczna.
Po drugie - spora część stworzonych instruktorów krav maga to byli/są ludzie z niewielkim doświadczeniem w sportach i sztukach walki ,a jedynie po dłuższym lub krótszym stażu i przeszkoleniu w km (z powodów biznesowych były/są organizowane "kursy instruktorskie" krav maga,a jak najszybsze zarabianie na tym kasy było głównym motorem do tworzenia dużej liczby "instruktorów").W związku z niekompetencją szybko wyedukowanych "instruktorów" krav maga - obraz nieskutecznego systemu krav maga pogłębiał się.
Kolejną kwestią w kontrowersyjnym obrazie krav maga jest to ,że przedstawiciele krav maga w Polsce w ramach walki o klienta stosowali(stosują?) chwyty reklamowo-marktingowe poniżej pasa-często dopuszczając sie również kłamstw i pomówień - co również dobrze nie robiło krav madze i tworzyło zły obraz tego systemu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakiś czas temu toczyła się długa dyskusja kto na kogo najeżdża w krav madze i bez wątpliwosci przedstawiono fakty ze stron w necie ,że T.Adamczyk najeżdża na SKMP Tarnawskiego i Kopcia - że nie nauczają oryginalnej krav magi,natomiast przedstawiciel IKMA - Sawicki najeżdża na SKMP -że podobno używają nielegalnie loga km(które należy się jemu i organizacji IKMA) i że nauczają "wypaczonych technik krav maga",a na IKMP najezdżał bo podobno T.Adamczyk naucza podobnie jak SKMP jakiejś złej krav magi
Nareszcię ktoś z głową na karku! Szacunek:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mario Sperry ( mistrz świata w bjj w wadze ciężkiej i również mistrz świata w vale tudo) zapytany czy widziałby różnice w treningu i w technikach mma w zastosowaniu do walki w klatce czy ringu ,a w zastosowaniu na ulicy - powiedział ,że różnice w treningu i aspekcie techniczno-taktycznym są duże w zależności czy trenuje się pod kątem zawodów sportowych mma czy pod kątem starć ulicznych (wywiad był zamieszczony w polskim wydaniu "vale tudo")
Napisano Ponad rok temu
a co do kravki to tak jak z kazdym innym stylem znam takich co sa dobrzy ale takze i leszczy. wszystko zalezy od czasu ktory poswiecisz, instruktora, sposobu treningu no i napastnikow
Napisano Ponad rok temu
Mario Sperry duzo trenowal rowniez pod walke uliczna zreszta to mowi rowniez w wielu wywiadach
a co do kravki to tak jak z kazdym innym stylem znam takich co sa dobrzy ale takze i leszczy. wszystko zalezy od czasu ktory poswiecisz, instruktora, sposobu treningu no i napastnikow
Zgadza się .Sperry podkreślał wyraźnie ,że to co trenuje się pod profesjonalną,sportową walkę w klatce czy na ringu w formule mma różni się od tego co trenuje się odnośnie walki ulicznej.
Napastnicy są jacy są , ale nie piszemy tu o napastnikach będących np.reprezentantami Polski w judo, w rzeczywiście wszystko zależy od instruktora,treningu i czasu.A wypisywanie ,że krav maga jest słabym systemem bo ten czy tamten kravmagowiec przegrał na macie jest bezsensowne.
Bas Rutten bardzo pochlebnie wyraża się o krav maga i robi szkolenia MMA z amerykańską federacją krav maga w USA.
Jeśli uda mi sie znaleźć tekst Roya Harrisa(cenionego trenera bjj i jkd) w którym wysoko oceniał przydatność technik krav maga w walce ulicznej - to zamieszczę go
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
GDZIE TRENOWAĆ COMBAT 56 POZNAN
- Ponad rok temu
-
kilka Pytań..
- Ponad rok temu
-
Filmy instruktażowe
- Ponad rok temu