Nie no można, można też juji gatame wyciągnać, duszenie jak plecy odda, itp itd, zależy od okazji jaka się nadaży ale chodzi mi o sytuację gdzie zajmuję pozycję i nie daje przeciwnikowi uciec, poprostu kontroluje. Są za to punkty albo osaekomi?a choćby nawet, to przejście z dosiadu do trzymania z bocznej - prosta sprawa
technika na cięższego przeciwnika
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie, ze wykonujemy technike...
Sek w tym, ze gdy uke nie ma przewagi fizycznej, to sprawa jest duzo latwiejsza i nie trzeba techniki wykonac idealnie, zeby udal sie rzut.
To na sali...
Na ulicy mniejsi raczej nie podchodza... :wink:
a próbowałeś kiedyś poprawnie wykonać technikę w walce na przeciwniku, który jest 20 kg lżejszy i cały czas się przemieszcza (oczywiście dużo szybciej niż ty)
poza tym-technika jest techniką i żeby kogoś rzucić trzeba wykonać ją prawidłowo (tak mi się przynajmniej wydaje), można co najwyżej włożyć w to mniej siły niż zwykle
a niestety na ulicy raczej nie będę się starał kogoś rzucić, bo to się i potknąć można...no, chyba, że ktoś się będzie dopraszał wylądować ryjkiem na chodniku
Napisano Ponad rok temu
uki-waza; yoko-wakari :wink:a próbowałeś kiedyś poprawnie wykonać technikę w walce na przeciwniku, który jest 20 kg lżejszy i cały czas się przemieszcza (oczywiście dużo szybciej niż ty)
poza tym-technika jest techniką i żeby kogoś rzucić trzeba wykonać ją prawidłowo (tak mi się przynajmniej wydaje)
A jaki masz stopien?
Jezeli nie masz co najmniej 1. dana, to watpie, zebys jakakolwiek technike wykonywal calkowicie poprawnie, a efekt jednak jest...
Napisano Ponad rok temu
Jak cos to yoko-wakare a tak w ogole watpie zeby to zadzialalouki-waza; yoko-wakari :wink:
a próbowałeś kiedyś poprawnie wykonać technikę w walce na przeciwniku, który jest 20 kg lżejszy i cały czas się przemieszcza (oczywiście dużo szybciej niż ty)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]Jak cos to yoko-wakare
W takim razie trenuj zamiast watpic...a tak w ogole watpie zeby to zadzialalo
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
taki jest zapis angielskojęzyczny
prawidłowa polska transkrypcja nazwy japońskiej brzmiała by chyba joko-łakari? niech ktoś kumaty się wypowie
stąd może owo i na końcu?
nb widziałem ten rzut pieknie wykonywany na filmach z kosen judo
Napisano Ponad rok temu
Ale mi jakos podpasowalo yoko-wakari...
Drobny szczegol. Nie ma co sie czepiac... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Trenuje, i to nie krotko, a Ty sie wez za karate a nie do judo sie mieszasz I to jest yoko wakare nie ma 2 wersji, po prostu yoko wakareW takim razie trenuj zamiast watpic...a tak w ogole watpie zeby to zadzialalo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czasem nawet ciezka kawaleria z calym aresnalempodchodzą, podchodzą.... a kawaleria czeka w pobliskiej bramie ;-)...ciach..
Na ulicy mniejsi raczej nie podchodza... :wink:
pzdr
k
a co do rzucania ciezszego to wszelkie seoi nage i na kolana tyle ze na ulicy to szkoda kolan
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ME w Belgradzie
- Ponad rok temu
-
judo w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Piosenka związana z JUDO
- Ponad rok temu