dla mnie rekreacja i amatorstwo to dwa rozne pojecia i tyle
ale to tak IMHO
chyba ze ktos utwierdzi mnie ze tkwie w bledzie :?
ale argumenty ze na tym nie zarabiam wiec musze trenowac rekreacyjnie do mnie nie docieraja :wink:
Z notatek pojade :
Rekreacja - jest tym co wypełnia nasz czas wolny. Są to rozne formy aktywnosci podejmowane w czasie wolnym POZA obowiazkami zawodowymi i spolecznymi, dla odpoczynku, rozrywki i SAMODOSKONALENIA.
Czas wolny : Jest to czas, ktory pozostaje kazdemu czlowiekowi po wykonaniu czynnosci zawodowych, rodzinnych i spolecznych, a przeznaczony jest na wybrane przez siebie zajecia sluzace wypoczynkowi, rozrywce i ksztalowaniu wlasnej osobowosci.
Aktualnie termin "rekreacja" moze oznaczac :
- zespol zachowan realizowanych przez czlowieka w czasie wolnym
- proces wypoczynku po pracy, czyli regeneracja sil, usuwanie zmeczenia, restytucja organizmu.
- zjawisko spol-kult., ktorego podstawe stanowi wzrost ilosci czasu wolnego i zwiazane z tym formy zachowan.
Rodzaje rekreacji :
1. Fizyczna - sfera somatyczna, bezposrednio dotyczy ciala i jego funkcji. Konserwacja zdrowia, DOSKONALENIE sprawnosci ruchowej. Elementarny biologiczny nakaz.
2. Kulturowo-rozrywkowa - b.rozne formy. Czytelnictwo, gry towarzyskie, telewizja, radio, puby, kino, etc...
3. Tworcza - sfera emocjonalna czlowieka, ksztalowanie osobowosci. Formy artystyczne, teatralne etc..
4. Dzialalnosc charytatywna i np. wolontariat.
Funkcje rekreacji :
1. Regeneracyjna - (...)
2. Rozrywkowa - (...)
3. Rozwojowa - przyswajanie nowych umiejetnosci, wiedzy. Rozwoj.
4. Kompensacyjna - wyrownanie brakow.
i wiele innych
(moge ew. pozniej przytoczyc).
Wracajac do sportu (zrodlo : Wikipedia i rowniez moje notatki) :
Sport - rozmaite formy aktywności fizycznej i umysłowej, podejmowane dla przyjemności lub współzawodnictwa. Od zwykłej rekreacji sport różni się tym, że uprawianie go jest związane z przestrzeganiem szeregu reguł obowiązujących w danej dyscyplinie, jednak praktycznie granica między sportem i rekreacją jest dosyć płynna. Dlatego sport dzieli sie na sport zawodowy (glownie tutaj jako wspolzawodnictwo, chociaz jak widac nie trzeba czerpac z tego kasy) oraz sport rekreacyjny (sama rekreacje opisalem powyzej, co oddaje najlepiej calosc).
Pozdro,
Sus