Muay Thai vs. Muay Boran Sirocco
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
małe sprostowanko....MB to sztuka walki...a MT..sport walki....dostrzegam w tym niuanse dlatego pisze o sportach i sztukach walki
sprecyzuj jak mozesz na czym Twoim zdaniem polega ta róznica.
mnie to interesuje od jakiegos czasu i przyznam ze mam z tym problem. To jest jakis trop ze sztuka (w tym przypadku) to zestaw technik konczacych, natomiast sport służy do bardziej do zabawy (rozwoju fizycznego, umysłowego) niz wyrządzenia krzywdy przeciwnikowi.
tylko czy mozna ta definicje uznać za regułę (do wszystkich sztuk i sportów walki)?, z góry dzieki za uwagi...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...a sport..to forma rozrywki...czesami dosc komercyjnej....
A gdzie w takim razie zgubiłeś w sporcie dążenie do samorozwoju, perfekcji, pokonywania barier, uczciwe współzawodnictwo wg zasad fair-play, najłagodniejszą i najbardziej cywilizowaną formę współzawodniczenia na gruncie fizycznym?
Sprowadzanie sportu do komercyjnej rozrywki to gruby nietakt. To trochę tak, jakby ktoś porównał karate do szpanerstwa :roll:
Kurcze, denerwują mnie już te najazdy na sporty walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No dobra to teraz mi powiedz czy boks to sport walki czy tez sztuka walki? Przeciez tez ma glebokie korzenie i piękne tradycje... tez jest to rozwijane i pielęgnowane... to samo dotyczy zapasów......dla mnie sztuka to cos co ma głebokie korzenie...piekna tradycjie..i jest rozwijane i pielegnowane..
Powiedz mi tez czy sadzisz ze twórcy Muay Boran okreslali je jako sztuka walki? czy moze jako zbiór technik wojskowych majacych szybko eliminowac przeciwnia?
Czy sadzisz ze tworcy Muay Thai bawili sie w podzial na sport i sztukę? Co powiesz na to ze wzmianki o Muay Thai siegaja roku 1584 a nawet wczesniej? Czy w takim układzie Muay Thai to juz sztuka walki czy tylko sport? Przeciez Karate Shotokan powstalo dopiero pod koniec 19 wieku jak nie później, z judo bylo tak samo. Czy Judo i Karate to sporty czy sztuki walki? [/scroll]
Napisano Ponad rok temu
Nie ma takiej dyscypliny! W Tajlandii jest to tylko tradycja używana do przedstawień. Jeżeli ktoś twierdzi że jest instruktorem Muay Boran, po prostu kłamie! Nawet jeżeli był w Tajlandi, itd...jest to sztuka walki której juz się w całości nie naucza! Są pokazywane niektóre techniki na seminariach ale to nie wystarcza żeby być trenerem.
Napisano Ponad rok temu
...a sport..to forma rozrywki...czesami dosc komercyjnej....
A gdzie w takim razie zgubiłeś w sporcie dążenie do samorozwoju, perfekcji, pokonywania barier, uczciwe współzawodnictwo wg zasad fair-play, najłagodniejszą i najbardziej cywilizowaną formę współzawodniczenia na gruncie fizycznym?
dokładnie. mnie własnie chodzi o to że stwierdzenie ze sztuka walki to tradycja a sport to rozrywka jest chybione i to powaznie. Jaka tradycja, jaka filozofia? przejdź się do pierwszego lepszego klubu 'niby sztuki' np. taekwondo i zapytaj o filozofie.. wybauszą na Ciebie wielkie oczęta i zapytają co to znaczy 'filozofia' i skąd takie trudne słowo znasz.. :wink: to ze ktoś chodzi w kimonie z paskiem i kłania się wchodząc do sali z filozofią nie ma jeszcze nic wspólnego, nawet z kulturą ma niewiele, to poprostu jakis tam zwyczaj.
Natomiast jak można odbierać filozofię sportom walki, jak mozna stwierdzić że boks czy kick jej nie ma? To jest filozofia (to ze chłop nie paraduje w kolorowym pasku i nie robi komicznych tańców typu formy to nie znaczy że nie myśli, nie rozwija się i nie doskonali umysłowo).
To moja próba poszukiwania od nowa sensownego rozróżnienia na sport i sztuke , bo ta dotychczasowa to lipa jest jakaś...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dodatkową roznica jest to ze twórcy czy to judo (Kano) czy karate (Funakoshi, Oyama) czy TKD (nie pamietam nazwiska) przykladali duza wage do filozofii a teraz reklamuje sie te MA filozoficznymi sloganami. Dodatkowo ludzi moze tez przyciagac np do karate kultura Japonii i malownicze postacie starych sensejow ale nie oszukujmy sie - zwiazek karate z kulturą Japonii jest minimalny.to ze chłop nie paraduje w kolorowym pasku i nie robi komicznych tańców typu formy to nie znaczy że nie myśli, nie rozwija się i nie doskonali umysłowo.
.
Coraz bardziej skłaniam sie ku opini ze podzial na sport i sztuke to zwykła dziecinada bo wiecej miedzy nimi podobieństw jak różnic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Leszek Drewniak = jeden z liderów karate nie żyje!!!!
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Świata Seniorów Muay Thai - WMF
- Ponad rok temu
-
KUNPOLDAM MUAY THAI SZCZECIN!
- Ponad rok temu
-
Walka o Mistrzostwo Świata w Polsce już za tydzień !!!
- Ponad rok temu
-
sprzedam komplet ochraniaczy
- Ponad rok temu
-
Boks ;| sorry przeszukalem wszystkiestrony i nic
- Ponad rok temu
-
Treningi od 20 roku zycia BOKS ( czy jest mozliwosc kariery)
- Ponad rok temu
-
http://www.muaythaistuff.com/ sklep
- Ponad rok temu
-
Znanego boksera Dawida K. zatrzymało kieleckie CBŚ
- Ponad rok temu
-
Buakaw Por Pramuk
- Ponad rok temu