Jakkolwiek by to protekcjonalnie nie zabrzmiało... Rozumiem Twój problem, też tak miałam, gdy byłam w Twoim wieku. To trudny okres i człowiek wstydzi się jakichś kosmicznych pierdół, chociaz 2 lata wcześniej bądź później nie miałby z tym problemu. Mam wrażenie, że takie kłopoty mają zazwyczaj osoby wrażliwsze emocjonalnie, czyli raczej dziewczyny niż chłopcy.
Moja rada jest taka. Wiem, że trudno jest się przełamać, ale da się zrobić. Spróbuj zorganizowac sobie trochę pustej przestrzeni, w której będziesz absolutnie sama - przed treningiem na sali, w domu, w parku jakimś nawet. I mając pewność, że nikt Cię nie słyszy, staraj się odblokować. Mysl o tym, żde nikogo nie ma. Tylko Ty i Twoje kata. Spróbuj przeanalizować sobie wszystkie ruchy, skup sie naprawdę głęboko, i zacznij krzyczeć.. nawet szeptem na początku
![;)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
W moim wykonaniu to zawsze brzmiało bardziej jak 'hiaaa'.
Druga metota, troszkę bardziej masochistyczna, na mnie zadziałała w zasadzie przypadkiem. Chodzi o to, żeby naprawdę poczuć potrzebę okrzyku, który dodaje siły.
W tym celu trzeba TOTALNIE się zmęczyć.. I kiedy masz juz mroczki przed oczami, wtedy weź sie za powtarzanie kata. Nadejdzie taki moment, że aby je dokończyć, bedziesz musiała krzyknąć. I będzie Ci już wszystko jedno, jak to brzmi i kto tego słucha...
Kiedy w ten sposób się przełamiesz, później wystarczy chwila skupienia i juz nic Ci nie starszne...
A tak pozatym, pomyśl, że ludzie na widowni zazwyczaj patrzą na zawodników jesli nie z podziwem, to przynajmniej z sympatią, i 'efekty akustyczne' odbieraja naprawde poytywnie, nie zastanawiając się nad ich brzmieniem. Tak samo inni zawodnicy - dla nich okrzyk jest czymś zupłnie normalnym.
Tak naprawdę cały ten problem tkwi tylko w Tobie, kiedy to zrozumiesz, zniknie
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
three
(która oprócz problemów z okrzykiem, trzech lat potrzebowała, żeby przestać sie wstydzić tego, jak walczy, i cały czas wyobrażała sobie, co o niej myslą w tym mmencie wszyscy inni, łącznie z przeciwnikiem... i której czasami to wraca
![:oops:](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/oops.gif)
)