Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka sw do moich wymagań ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jaka sw do moich wymagań ?
Witam.
Dawno już nie dostałem wycisku fizycznego (1,5 roku przerwy w treningach) więc postanowiłem to zmienić i spośród wielu możliwości stwierdziłem, że najlepiej byłoby zapisać się na jakieś sw. Jakie sw najbardziej podpasuje do mnie jeżeli planowałem trenować ninjitsu(ale w 3city nie da rady tego trenować bo po prostu sekcji nie było). Zależy mi nad czymś co obejmuje zarówno walke wręcz jak i za pomocą broni, a także by było dobre do zastosowania na ulicy (nie szukam problemów po prostu zawsze lepiej być świadomym swych możliwości i jak najlepiej je rozwijać). Bardzo ciągnie mnie do kultur dalekiego wschodu ale nie wiem co wybrać bo szczerze mówiąc doświadczenia i wiedzy mało mam. Myślałem nad Jiu Jitsu bądź kung fu. Jeżeli chodzi o moją kondyche i ogólne wysportowanie to jest ze mną moim zdaniem nie najgorzej ale jeżeli chodzi o rozciągnięcie to ekhh wiele musze popracować (ale właśnie o to przecież chodzi).
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jaka sw do moich wymagań ?
JEET KUNE DO ... [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] to chyba dobra szkola :-)
  • 0

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szkoda, że treningi w Gdyni bo tera mam zaplątanie głowy ze szkołą więc nie wiem kiedy czas miałby być na odrabianie lekcji itp ale to nie istotne zawsze coś można wykombinować.

ON TOPIC:
Wiesz może coś więcej na temat tej szkoły i jkd samego ? A orientujesz się może czy czy w gdansku można jj trenować ?
  • 0

budo_yaro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 183 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli masz czas i pieniądze to możesz trenować wybraną przez Ciebie sztukę walki(widzę, że skłaniasz się ku jujitsu i kung-fu) i uzupełnić ją FMA ;)
  • 0

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak patrze to w gdańsku znajduje tylko bjj a tradycyjnego nie moge jakoś znaleźć (źle szukam?). FMA to chyba tylko floro fighting system w Gdyni czyli też dosyć długi dojazd co by mi praktycznie uniemożliwiło efektywną nauke do szkoły. Troche czasu zawsze moge poświęcić (np. tego w którym siedze przed kompem bo co to mi daje poza forum budo). Jak ktoś zna kluby (godne polecenia) jj tradycyjnego bądź kung fu w gdańsku to prosiłbym. Jak wiecie czy jest FMA w 3city (z naciskiem na Gdańsk) to też bym chętnie sie dowiedział bo na stronie 3city nic nie było w spisie klubów. Macie jakieś dobre/złe info o tym klubie kung fu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ? Co do kung fu to czy w wieku 17 lat (marzec 17 urodzinki) da rade jeszcze się dużo nauczyć oczywiście przy dużym nakładzie sił i męczarni ;] ?
  • 0

budo_yaro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 183 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

oczywiście że się da! po prostu musisz się przykładać, mieć zapał do treningów.
  • 0

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a jeszcze pytanie odnośnie FMA. Czy są jakieś filmy instruktażowe, z których można ćwiczyć. I czy taka forma dodatkowego treningu ma sens (czy bez trenera da rade coś nauczyć się z FMA ?) W Gdańsku nie ma sekcji żadnej FMA wiec innej metody nie widze.
Pozdrawiam.
  • 0

budo_kenjiro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1799 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widzę, że Twoja motywacja jest raczej słaba, skoro z Gdańska do Gdyni Tobie za daleko 8O
Powodzenia w poszukiwaniach.

PS Sprawdź u siebie w piwnicy, może ktoś tam akurat sekcję prowadzi? :wink:
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm...JKD.. jak na moj gust... wspaniala sztuka walki zawierajaca w sobie wszystko... zawsze uzupelniana parterem i bronia.. bardzo ciekawe rozwiazania skupiajace wszystko co skuteczne z chyba kazdej sztuki walki... elementy WingTsun, MT, Boksu, Szermierki.. w parterze Bjj i duzo rzeczy pojawiajacych sie w combatach... chocby atak na oczy i gryzienie.. nawet po siecie smiga filmik jak Bruce Lee tlumaczy komus ,ze gdy nie ma co zrobic ...zawsze zostaja zeby :-) Co do sekcji ,ktora wymienilem wyzej... ze slyszenia ..od wiarygodnych osob wiem, ze jest dobra.. Kenjiro ,ktory notabene :-) jest tam chyba trenerem o ile uwaznie czytam posty :-) , jest troszke przemadrzaly i nie zawsze sympatyczny jak sie czyta jego wywody... i mocno gloryfikuje wszystko co zwiazane z JKD (co jest charakterystyczne dla trenerow JKD:-) ) ale mysle ,ze zna sie na rzeczy. :-) Pozdrawiam i polecam Jeet kune do.
  • 0

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie chodzi, że zadaleko, troche źle się wyraziłem. Faktycznie głupio napisałem. Dojeżdżać zawsze moge tylko, że najpierw chciałbym dowiedzieć się czy czegoś bliżej nie ma. Dodatkowo mam w godzinach kiedy jkd jest (poniedziałek i środa) dodatkowego angola, którego raczej nei przeniose a zapłacone do końca roku ;/
Pozdrawiam.
  • 0

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A tak btw to w piwnicy odbywa się sekcja...chlania więc ta odpada ;]
  • 0

budo_kenjiro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1799 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co do sekcji ,ktora wymienilem wyzej... ze slyszenia ..od wiarygodnych osob wiem, ze jest dobra.. Kenjiro ,ktory notabene jest tam chyba trenerem o ile uwaznie czytam posty , jest troszke przemadrzaly i nie zawsze sympatyczny jak sie czyta jego wywody... i mocno gloryfikuje wszystko co zwiazane z JKD (co jest charakterystyczne dla trenerow JKD:-) ) ale mysle ,ze zna sie na rzeczy.

Tak, jestem instruktorem w tej szkole.
Przemądrzały? Myślę, że nigdy nie gloryfikowałem swoich umiejętności ani wiedzy...

Sympatycznym czasami ciężko być czytając niektóre posty lub/i odpowiadając na niektóre pytania ;)

Jasne, że gloryfikuje JKD. To moja pasja, więc chyba to jest oczywiste :)

Co do mojej ostatniej odpowiedzi, to miała być niesympatyczna. Zawsze śmieszą mnie posty, w których ktoś narzeka że przejazd 20 km w obrębie jednego miasta to warunek wykluczający treningi. Znam ludzi, którzy na co dzienne treningi dojeżdzają dużo dalej. Ja sam jeżdżę po naukę do USA, Niemiec, Słowacji i już niedługo także do Brazylii.
I proszę się bez komentarzy "finansowych" bo ja także mieszkam w tym kraju, mam normalną pracę i muszę dokonywać wielu wyrzeczeń przez bardzo długi czas aby pozwolić sobie na taki wyjazd raz w roku...
  • 0

budo_maciek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 875 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kenjiro ,ktory notabene :-) jest tam chyba trenerem o ile uwaznie czytam posty :-) , jest troszke przemadrzaly i nie zawsze sympatyczny jak sie czyta jego wywody...

Szybki kurs wagi community w marketingu internetowym :D
Kenjiro nie jest taki zły, da sie polubic :wink:

Wiem, ze odleglosc moze byc problemem. Mi tez sie nie chcial do Boruty dojezdzac i po paru miesiacach dalem sobie spokoj. Jezeli nie pasuje Ci dojazd w tygodniu (angielski itp.), to moze zapisz sie na wlasnie organizowane szkolenie RAT? Nie obejmuje walki bronia ale od czegos trzeba zaczac.

Aha, nie trenuje JKD i nie jestem zwiazany z klubem. Dawno temu bylem tam na kilku bardzo fajnych treningach ale nie kontynuuje ze wzg. zdrowotnych.

W Gdansku masz spory wybow MA. Bardzo dobry boks, swietne judo na AWF, bjj u Boruty, Moro zdaje sie trenuje TKD w Gda + judo (nie wiem, gdzie - musisz zapytac). Nie ograniczaj sie do jednej sztuki walki. Pomysl o tym, co kluby w Twojej okolicy moga Ci zaoferowac i wybierz to, co najbardziej Ci odpowiada.

Pierwszy trening zazwyczaj jest gratis, wiec co Ci szkodzi sprobowac wszystkiego?
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie no ...umiejetnosci ,przy takiej liczbie znamienitych szkol wspolpracujacych mozna gloryfikowac :-) Chodzilo mi o ogolny wydzwiek niektorych postow z ta przemadrzaloscia.. nie o konkretne wychwalanie sie :-) ... co do odleglosci i pieniedzy... dobrze zauwazyles... to Twoja pasja i praca.. wiec kazde zainwestowane pieniadze i czas predzej czy pozniej sie zwroca..ale jesli ktos zaczyna Swoja przygode z tematem(nie zna JKD wiec nie jest to jego pasja)... a ma duzo zajec szkolnych .. co np. go absorbuje..moze miec taki dylemat.. bo jak wiadomo ...przejechanie wiekszej odleglosci zajmuje czas, w ktorym mozna sie np. pouczyc.. a teraz wiekszosc uczelni i szkol nie ma wiekszych oporow ,zeby wykaszac uczniow i studentow .. wiec Ci co sie opuszczaja wylatuja... owszem , wszystko da sie pogodzic..nie wierze ,ze nie.. ale do tego potrzeba troszke czasu i poukladania harmonogramu w glowie.. wiec obawy eMGie mnie nie dziwia.. rozumiem to ...
  • 0

budo_rolnikzz
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 304 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

eMGie.. jakbys sie nie zdecydowal na JKD to mozesz jeszcze zajrzec na estokada.pl .. jeden trener jest z Gdanska.
  • 0

budo_kenjiro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1799 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

moze zapisz sie na wlasnie organizowane szkolenie RAT? Nie obejmuje walki bronia ale od czegos trzeba zaczac

Nic podobnego. RAT obejmuje podstawy walki nożem i pałką w długim dystansie.

RAT, to nie tylko formuła bezbroni. Obejmuje także takie tematy jak wspomniane podstawy bronią, podstawy w parterze łacznie z kino mutai (jak najszybciej wstać kiedy tam się znajdziemy), zachowanie przy mass attack (czyli więcej niż jeden agresor) oraz aspekkty psychologiczne: opanowanie emocji i kształtowanie killer instinct.
  • 0

budo_kenjiro
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1799 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tutaj:
http://www.forum-kul...dpost&p=1097889

opis co będzie przerabiane w czasie szkolenia RAT w Gdyni.
  • 0

budo_hellrider
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 127 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czytać podręczniki można nawet w SKM. Tylko nie każdemu się chce.

Co do dojazdów- nie przesadzaj. Z Gdańska do Gdyni nie jedzie się 3 dni końmi. Wiem coś o tym, bo z dalekich Gdyńskich obrzeży dojeżdżam na uniwerek i treningi do Gdańska (z przesiadką (grrr...). Czas na naukę można znaleźć, trzeba mieć tylko motywację, której Ci chyba brakuje.
W moim wypadku, największy problem to sen. Wracając późno z wieczornych treningów rzadko chodzę od razu spać, z mniej lub bardziej zależnych ode mnie względów. Ale to też do przeskoczenia. Trzeba tylko chcieć.
  • 0

budo_emgie
  • Użytkownik
  • Pip
  • 35 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ostatnio rozmyślałem nad tym co zacząć trenować i pomyślałem nad połączeniem bjj oraz muay thai. Narazie jednak mam źle rozstawiony dodatkowy angol co do sekcji w gda tych sw jednak jak najszybciej postaram się zapisać na jedną z nich a jak uda mi się przełożyć angola to na drugą. Jednak interesuje mnie czy to połączenia ma sens (na moje oko ma :wink: ) a jeżeli chodzi o nauke w pociągu to ja się staram uczyć właśnie w takich miejscach żeby jak najmniej zostało na czas wolny (dojeżdżam coś koło 1h do szkoły wiec zazwyczaj 2h co najmniej mam na odrabianie lekcji i nauke. W tym czasie i tak nic innego bym nie zrobił a tak przynajmniej jest więcej czasu na reszte dnia.).
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ostatnio rozmyślałem nad tym co zacząć trenować i pomyślałem nad połączeniem bjj oraz muay thai (...) Jednak interesuje mnie czy to połączenia ma sens (na moje oko ma ;) )

Zasadniczo odkrywasz Amerykę. :) Jeśli już się decydujesz na taką mieszankę, zastanów się poważnie nad treningiem przekrojowym (MMA). Nauka oddzielna ma taką wadę, że... jest oddzielna. ;) Czyli nie uczysz się przechodzenia z jednej fazy walki do drugiej. Tymczasem na treningu MMA nauczysz się i muay thai i BJJ (oraz elementów boksu i zapasów), a do tego pokażą Ci, jak to wszystko łączyć w sensowną całość.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024