Dlaczego O sensei zmagal sie z drzewami?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
On się zadyszał, jak wchodził pog górkę i się oparł, żeby ździebko odsapnąć...
Napisano Ponad rok temu
to taka metafora, że wszystko opiera się na "ki" :)
proste?
Napisano Ponad rok temu
Może żeby pokazać swoją nadzwyczajną siłę duchową, o której demonstracjach pisał jego syn, Kissomaru? :roll: :-)Dlaczego O sensei zmagal sie z drzewami?
At the time of the Founder's return from China, Ayabe was still a lonely country town. Foxes and badgers were seen around his isolated home. Because the facilities of the town were inadequate, the habitants were often asked to donate their labor. As he worked among the laborers the Founder showed his gifted power. Once he pulled out a pine tree which was four or five sun in diameter (about 15 cm or 5 1/2 in) and relocated a big stone which more than ten laborers could not move. He would often astonish people in this way. He said, "I taught myself that an extraordinary spiritual power of the soul lies within the human body."
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
To zreszta tradycyjny test nauczyciela, kiedy prosisz zeby ci polozyl reke na np. splocie i pchnal/uderzyl z "centrum", w przeciwienstwie do uderzenia ciagnietego z barku np.
Napisano Ponad rok temu
To bardzo ciekawe, co piszesz. Mógłbyś rozwinąć temat?to sie czesto widzi u azjatow w takiej formie, ze nauczyciel kladzie dlon na drzewku i uderza/wstrzasa nim, jdnoczesnie samemu za bardzo sie nie poruszajac. Zeby to dobrze wykonac trzeba odpowiednio generowac sile z "centrum" i calym cialem, z dantiena znaczy Moze o to chodzilo?
To zreszta tradycyjny test nauczyciela, kiedy prosisz zeby ci polozyl reke na np. splocie i pchnal/uderzyl z "centrum", w przeciwienstwie do uderzenia ciagnietego z barku np.
Pozdrawiam, h-k :-)
BTW, O'Sensei nie tylko mocował się z drzewami. Traktował je też bronią :wink:
Napisano Ponad rok temu
miziel, powaznie tak jest? Kto to wie, moze faktycznie istnieje cale znaczenie symboliczne ktorego w ogole nei podejrzewamy nie znajac japonskiego.....hmhmh....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak się napiję to wydaje mi się że mój środek ciężkości idzie obok mnie :twisted:
Chcem go złapać i wepchnąć do brzucha ale wtedy mi się cofa i :blus:
Wogóle to trudna sztuka te aikido.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gosciu,
Jak sam doswiadczalem tego rodzaju 'pchniec' o ktorych pisze Ukyo78, od H.Kobayashi sensei, wiec cos w tym jednak jest prawdziwego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie czerpanie energii z drzewa to typowy rytual shinto.
Napisano Ponad rok temu
Cwiczy sie to bardzo roznie w roznych stylach, to jest obszerny bardzo temat i nie na moje kwalifikacje:)
Zreszta czytalem o Ueshibie, ze kiedy on wykonywal techniki czulo sie jakby mial rece z zelaza, a kiedy chciano wykonac na nim uczucie bylo jakby chwytalo sie pustke - co jest z grubsza pasujacym opisem do wiekszosci wewnetrznych sztuk walki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Marilyn zlosliwiec i to tuz przed swietami :roll:Ushiba zmagał się z drzewami ponieważ tego też nauczył sie u Tomiki
Napisano Ponad rok temu
Ushiba zmagał się z drzewami ponieważ tego też nauczył sie u Tomiki
Bo Tomiki, tak w ogóle to nauczył sie aiki-taiso od drzewa
Napisano Ponad rok temu
Uwazam to za calkowicie prawdopodobne, wystarczy postawc sie najego miejscu w tamtym czasie przestraszony przestraszony
Z pewnoscia system ten zostal stworzony na bazie cwiczen Dziadkowych, ale moze byly jeszcze inne wplywy, kto wie? Problem w tym, ze Dziadek nigdy nikogo nie uczyl cwiczen z buddyzmu shingen ktore sam na co dzien cwiczyl.....
Napisano Ponad rok temu
Kto wie od kogo sie nauczyl, w kazdym razie Tomiki sensei rozwinal aiki taiso jak byl w niewoli rosyjskiej gdzies na Syberii. Wg Zrodel, to pozwolilo mu przezyc.
No to Szczepan pozwolisz, ze rozwinę tę ciekawą koncepcję :wink: .
Podczas jednej z wizyt za wschodnią granicą zetknąłem się nawet z tezą, iż Ueshiba bardzo dużo zawdzięcza kontaktom z Rosjanom podczas jego pobytu w Mandżurii.
W Rosji istniało bardzo wiele starych systemów walki (jedne z najbardziej znanych były systemy rozwinięte w wojskach Kozackich) - i właśnie z nimi zetknął się O`Sensei, co później wykorzystał w systemie rozwiniętego aiki.
Postaram się wkrótce czegoś dowiedzieć....
W końcu koncepcji sistemy nikt nie wymyślił 20 lat temu :wink:
Pancer ( który jeszcze wspomina 30 C mróz sprzed 3 tygodni :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Z pewnoscia system ten zostal stworzony na bazie cwiczen Dziadkowych,
to ja już się w tym całkiem pogubiłem, no przecież wg pewnych źródeł ojcem aikitaiso był Łyżwiński yyyy... co ja gadam Tomiki?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Skad sie wzielo Aiki taiso
- Ponad rok temu
-
Aikido & Arms Kraków 9 grudnia - wrażenia
- Ponad rok temu
-
szkoła aikido-zapytanie
- Ponad rok temu