głowa i wewnętrzne urazy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozatym w mma masz piąstkówki ,które szybciej potrafią "uśpić" i nie powodują takich wewnętrznych obrażeń głowy, czyli pod tym kątem są zdrowsze.
ps. rocznie ginie średnio 10 bokserów w wyniku obrażeń odniesionych w walce np. krwiaki na mózgu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
1.Po jednorazowych ciosach. W tym wypadku rzeczywiście może dochodzić do krwotoków śródmózgowych. Tego rodzaju uraz ciężko przewidzieć, ale są oczywiście ludzie u których szanse są większe. Np. z powodu chorób lub niewielkich nieprawidłowości budowy, które w „normalnym” życiu nie miałyby większego znaczenia.
2.Po wielokrotnych urazach tzn wiele, wiele lat zawodowych walk opisywano tzw encefalopatię bokserów. Są to różnego rodzaju zazwyczaj postępujące choroby neurologiczne.
Jednak wszystkie badania, o których czytałem dotyczyły bokserów. W K1 i pokrewnych jednak ciosów bezpośrednio na głowę jest znacznie mniej.
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
np. shotokan ale nie wkf lub tkd

Napisano Ponad rok temu
Trenuję boks od kilku lat i faktycznie swego czasu miałem kryzys, jeżeli chodzi o wysławianie się.
I macie rację chwytane pod ty względem są o niebo bezpieczniejsze, a można ładnie powymiatać.
Obecnie trenuję bjj, ale z boksu nie zrezygnowałem.
Chociaż zmniejszyłem ilość treningów.
Pozdrawiam: Delta
Napisano Ponad rok temu
Tiger nie tylko ma problemy z wysłowieniem się, ale jak go zobaczyłem w programie "Mamy Cie!" to troche się przeraziłem. Publiczność się śmiała z jego wypowiedzi,a on sprawiał wrażenie jakby nie rozumiał do końca co ich tak bawi.
Napisano Ponad rok temu

PS.
Czy oni przypadkiem nie zapożyczyli sobie zdjęcia u góry strony z shorinji kempo? :roll: (przepraszam za oftop ale strasznie mnie to razi)
Napisano Ponad rok temu
Czy jest prawdą że walki w formule full contact (np K-1,mma) na wskutek silnych uderzeń po dłuższym czasie mogą powodować wylewy krwi do mózgu?
Tak!!
sam kiedyś na treningu dotałem parę strzałó w łeb i mimo kasku bokserskiego jeszcze następnego dnia miałem zawroty główy i!!!!!
CHŁOPAKI UŻYWAJCIE KASÓW NIE TYLKO NA ZAWODACH na treningach terz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
mala chrzastka w nadgarstku-duzy klopot
- Ponad rok temu
-
Abgymnic. pasy do cwiczenia brzucha
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie statyczne/dyamiczne - kolejność
- Ponad rok temu
-
ABS 4 podręcznik pdf
- Ponad rok temu
-
Podręcznik szkoleniowy Neany Seal pdf.
- Ponad rok temu
-
częsty trening
- Ponad rok temu
-
nurkowanie - pierwsze kroki
- Ponad rok temu
-
rwa barkowa - kto mial/ma?
- Ponad rok temu
-
Witam Kto moglby mi pomoc w rozplanowaniu....
- Ponad rok temu
-
dieta na warzywkach
- Ponad rok temu