głowa i wewnętrzne urazy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozatym w mma masz piąstkówki ,które szybciej potrafią "uśpić" i nie powodują takich wewnętrznych obrażeń głowy, czyli pod tym kątem są zdrowsze.
ps. rocznie ginie średnio 10 bokserów w wyniku obrażeń odniesionych w walce np. krwiaki na mózgu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1.Po jednorazowych ciosach. W tym wypadku rzeczywiście może dochodzić do krwotoków śródmózgowych. Tego rodzaju uraz ciężko przewidzieć, ale są oczywiście ludzie u których szanse są większe. Np. z powodu chorób lub niewielkich nieprawidłowości budowy, które w „normalnym” życiu nie miałyby większego znaczenia.
2.Po wielokrotnych urazach tzn wiele, wiele lat zawodowych walk opisywano tzw encefalopatię bokserów. Są to różnego rodzaju zazwyczaj postępujące choroby neurologiczne.
Jednak wszystkie badania, o których czytałem dotyczyły bokserów. W K1 i pokrewnych jednak ciosów bezpośrednio na głowę jest znacznie mniej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
np. shotokan ale nie wkf lub tkd i chwytane bjj lub sambo i bedziesz wymiataczem a zachowasz zdrowie
Napisano Ponad rok temu
Trenuję boks od kilku lat i faktycznie swego czasu miałem kryzys, jeżeli chodzi o wysławianie się.
I macie rację chwytane pod ty względem są o niebo bezpieczniejsze, a można ładnie powymiatać.
Obecnie trenuję bjj, ale z boksu nie zrezygnowałem.
Chociaż zmniejszyłem ilość treningów.
Pozdrawiam: Delta
Napisano Ponad rok temu
Tiger nie tylko ma problemy z wysłowieniem się, ale jak go zobaczyłem w programie "Mamy Cie!" to troche się przeraziłem. Publiczność się śmiała z jego wypowiedzi,a on sprawiał wrażenie jakby nie rozumiał do końca co ich tak bawi.
Napisano Ponad rok temu
PS.
Czy oni przypadkiem nie zapożyczyli sobie zdjęcia u góry strony z shorinji kempo? :roll: (przepraszam za oftop ale strasznie mnie to razi)
Napisano Ponad rok temu
Czy jest prawdą że walki w formule full contact (np K-1,mma) na wskutek silnych uderzeń po dłuższym czasie mogą powodować wylewy krwi do mózgu?
Tak!!
sam kiedyś na treningu dotałem parę strzałó w łeb i mimo kasku bokserskiego jeszcze następnego dnia miałem zawroty główy i!!!!!
CHŁOPAKI UŻYWAJCIE KASÓW NIE TYLKO NA ZAWODACH na treningach terz
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
mala chrzastka w nadgarstku-duzy klopot
- Ponad rok temu
-
Abgymnic. pasy do cwiczenia brzucha
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie statyczne/dyamiczne - kolejność
- Ponad rok temu
-
ABS 4 podręcznik pdf
- Ponad rok temu
-
Podręcznik szkoleniowy Neany Seal pdf.
- Ponad rok temu
-
częsty trening
- Ponad rok temu
-
nurkowanie - pierwsze kroki
- Ponad rok temu
-
rwa barkowa - kto mial/ma?
- Ponad rok temu
-
Witam Kto moglby mi pomoc w rozplanowaniu....
- Ponad rok temu
-
dieta na warzywkach
- Ponad rok temu