MARTIUS jesteś przykładem tych którzy ślepo wierzą w papierek...dla Ciebie ukończenie szkoły średniej jest jakąś gwarancją? studiowałem z ludźmi którzy obijali się latami w szkole a przez umiejetne ściąganie zaliczali egzaminy i znałem też takich którzy uczyli się latami ale niestety na egzaminach nie szło im najlepiej ( jak myślisz kto miał lepszą wiedzę ??? na pewno nie ten który miał dyplom ) Z drugiej strony nie każdego stać na studia ale to nie znaczy że osoba ta jest mniej inteligentna od tej która studiowała całe swoje życie. moim zdaniem najlepszą szkołą jest same życie czyli doświadczenie. Tak więc jestem zdania że jeżeli ktoś nawet nie posiada papierka instruktora lae poświęca się jakiejś dziedzinie sportowej od lat i od długiego czasu jest trenerem, ma więcej wartości niż ktoś kto zrobił dwutygodniowy kurs! do prowadzenia zajęć potrzebne są rzeczy których nie nauczysz się z żadnej książki czy płyty instruktażowej.
Wilk78 - umiesz czytac uważnie i ze zrozumieniem czy nie ?
Czytajac Twoje slowa wydaje się że nie czytales moich.
Wlasnie to ja napisale ze zadna szkola zaden papier nie daje gwarancji - ale Ty chcesz wszystkim wmowic ze taka sama gwarancje daje brak ukonczenia jakichs studiow, zdobycia jakichs uprawnien itd.
A prawda jest tak ze procentowo wiecej osob ktore maja papierek ukonczenia studiow potrafi czytac, pisac, zna podstawy matematyki niz osoby ktore nie ukonczyly 8 klas
Ale oczywiscie w grupie tych co nie ukonczyli 8 klas moze tez znalesc sie geniusz ktory cos wynajdzie i stanie sie slawny.
Dobry instruktor i odpowiedzialny dazy do tego zeby zeby zrobic takie uprawnienia aby zapewnic swoim podopiecznym chociazby wyplate z ubezpieczenia jak im sie cos stanie na zajeciach.
Widzisz jedni inwestuja w siebie w swoja wiedze w swoje uprawnienia inni wola w nic nie inwestowac tylko po prostu zakladac kluby i kosic kase a dorabiac beda ideologie ze przeciez szkola, studia, nauka pisania i czytania jest wcale niepotrzebna - tak moze mowic osoba ktora to osiagnela a nie ignorant ktory tego nawet nie cghce osiagnac.
NAPISZE DRUKOWANYMI LITERAMI
TWIERDZENIE ZE PAPIEREK JEST NAJWAŻNIEJSZY JEST TYLKO NIEPRAWDA ALE TWIERDZENIE ŻE BRAK PAPIERKA TO COS WIECEJ NIZ JEGO POSIADANIE TO PO PROSTU GLUPOTA I NIEODPOWIEDZIALNOSC
Wybacz ale nie ma co z Tobą dalej dyskutować - uwolnijmy rynek pracy !!!
pozwolmy murarzom siasc za stery samolotow, niech kucharze nas lecza, precz z prawo jazdami !!!! Wszyscy robta co chceta.
Czesc moich znajomych ktorzy by skonczyli w mamrze albo by sie zacpali wlasnie dzieki temu ze aby zrobic uprawnienia instruktorskie musieli skonczyc szkole srednia wyszli na ludzi - mieli cel, potem czesc pokonczyla studia a wszyscy wyszli na ludzi chodz zapowiadali sie na margines spoleczny. Mogliby przeciez cwiczyc tak jak cwiczyli, opera Carmen nadal by im sie mylila z papierosami Carmenami

- mogliby nauczac ludzi bez papierow ale nie - oni uczyli sie robili rozne papiery i stali sie odpowiedzialni bo cecha dobrego instruktora jest odpowiedzialnosc jest przestrzeganie prawa a nie jego lamanie nawet jesli uwaza sie ze kurs nic nie daje robi sie uprawnienia bo taki jest wymog takie sa nasze przepisy ale co niektorzy chyba za duzo strzalow na glowe dostali by temu podolac.
Cos mi sie wydaje ze tak jak Sally zaraz odpowiesz ze nie posiadasz uprawnien i zacznie sie rozmowa dwoch gosci lekarza i grabarza o tym jak powinno leczyc sie ludzi.
ps Tylko w jednym się z Tobą zgadzam: nie trzeba być Mistrzem żeby być dobrym trenerem ale u nas w kraju ludzie niestety tak rozumują. Oceniają Cię po "wyglądzie" czyli kto był jakim mistrzem itd...
Widzisz a ja i tu sie nie zgodze
Wielkie kluby dookola mnie padaja i nieważne jacy mistrzowie swiata je prowadza czy prowadzili,
A u mnie w sekcjach chociaz ceny nie sa promocyjne, ciagle sa chetni i na zajeciach czesto wiecej osob niz na seminariach miedzynarodowych u konkurencji. Nigdy nie bylem super zawodnikiem odnoszacym wielkie sukcesy. Nie rozwiesilismy zadnego plakatu ju ponad 6 lat.
ludzie po wygladzie oceniaja Ci ktorzy chca chodzic gdzies zeby poszpanowac a nie pocwiczyc zeby sobie zrobic zdjecie z mistrzem ale sekcje szybko sie rozpadaja kiedy zabraknie szpanerow i nie ma ktoplacic bo nie sztuka zebrac ludzi na zajecia ale ich utrzymac rok- dwa lata, dziesiec i wiecej aby to zrobic trzeba byc dobrym instruktorem a nie "super mistrzem" - mistrzowie sa przydatni najczesciej na jednorazowe seminaria aby sobie zdjecie zrobic.