ITF to prawdziwe i jedyne TKD. WTF TO NIE JEST TAEKWONDO!!!
Napisano Ponad rok temu
Taekwon-do: sztuka samoobrony powstała w Korei w 1955 r. Wymyślona i naukowo opracowana przez Choi Hong Hi.
W dosłownym tłumaczeniu słowo Taekwon-do oznacza:
* Tae - stopa, noga;
* Kwon - pięść;
* Do - droga, sposób.
ITF to pierwotne Taekwondo, takie jakie wielki Choi Hong Hi założył. Jest to sztuka walki wręcz, jest w niej 3600 technik z czego tylko 1200 nożnych. Na dobrych sekcjach ITF powinno byc dużo praktyczengo zastosowania kopnięć (mało młucenia w powietrze - dużo zajęć z workami itp.) no i przerużne techniki reczne, rzuty a nawet zdarzają sie sekcje nauczające jak radzić sobie w parterze. No i do tego droga rozwoju duchowego. To jest Taekwondo ITF. Prawdziwe TKD.
Natowmiast WTF?? Tae - noga, Kwon - pięść, Do - droga. Ale zaraz zaraz, chyba w WTF rąk sie nie używa (albo bardzo mało). WTF jest nastawione rpzede wszystkim na rywalizacje sportową, brak jakiegokolwiek wykorzystania rąk czy duchowego podejścia. Może słowo 'komercja' by pasowało do podzielenia TKD na federacje?
Jednym słowem, coś co sie nazywa 'Taekwondo WTF' powinno zmienić stanowczo nazwe. Przynosi to zła opinie o prawdziwym Taekwondo (znanym dzisiaj pod ITF). Nie żebym krytykował sam WTF, tylko sie pytam czemu k...wa to sie nazywa Tae(stopa)Kwon(pięść)Do(droga)??? Z tego co wiem to jedynie 'Tae' mogliby sobie panowie z WTF używać...
Napisano Ponad rok temu
Poczytaj trochę wypowiedzi innych, po drodze zdejmij klapki z oczu i wtedy pisz coś konstruktywnego. Inaczej szkoda czasu - twojego i innych forumowiczów.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Argumentację masz jak najbardziej logiczną, a jeśli ktoś się nie zgadza to już jest indywidualny punkt widzenia.
Jeśli ktoś uważa tę argumentację za logiczną, to jest to również indywidualny punkt widzenia :-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Argumentację masz jak najbardziej logiczną, a jeśli ktoś się nie zgadza to już jest indywidualny punkt widzenia.
Jeśli ktoś uważa tę argumentację za logiczną, to jest to również indywidualny punkt widzenia :-)
Gizmo
Kobieta wyłożyła teze, którą poparła argumentami które trzymają się kupy. W kwestii logiki nie powinny wchodzić w gre indywidualne rozmyślenia. Gdyby się dało to przedłożyć na logikę z matematycznego punktu widzenia to świat wyglądałby lepiej :-) . Ale to by było na tyle pro pozytywistycznego modelu rozumowania. Fakty pozostaja faktami, a większość ludzi z ITFu jak zobaczy próby użwyania technik ręcznych przez trenujących WTF to ma ochotę się własną pięścią ogłuszyć.
Napisano Ponad rok temu
Jak już się dowiesz co sądzą to podziel się z nami tą rewelacją
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie argumentów w tym wywodzie wielu nie było, za to po raz kolejny miałem wrażenie, że czytam odpis propagandowej historii TKD wg ITF, uzupełniony wypowiedziami typu "jak sobie wyobrażam wrogi i paskudny WTF, którego pewnie w życiu nie ćwiczyłam" (jeśli "ćwiczyłam" - to przepraszam i zwracam honor).
Dla wyjaśnienia - historia TKD wg WTF jest podobnie propagandowa
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Cóż na to wygląda,że opinia na temat "jedynej słusznej federacji" będzie kwestią indywidualnej indoktrynacji. A gdyby zaistniała próba znalezienia "bezstronnego sędziego" to obawiam się,że dostałby oczopląsu.
Napisano Ponad rok temu
WTF przynosi to zła opinie o prawdziwym Taekwondo
Czy ja wiem czy taki wstyd? A co powiesz adeptom karate, którzy muszą słuchać o tsunami 8O
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A wywody na temat argumentacji w wydaniu "Nainy" uważam, za bardzo śliczny pokaz górnolotnego słownictwa, bogatego zasobu tegoż słownictwa i nic poza tym, bo szcerze powiedziawszy użyłaś pięknych słów wnoszących do tego tematu bardzo mało.....niestety nie zawsze gdy sie użyje mądrych słow to uważanym jest się za mędrca....
pozdrawiam
Nie zawsze mędrzec potrafi mówic gramatycznie podobnie jak i nie każdy który mówi inaczej niż na zasadzie konkretu nie ma nic do powiedzenia. Ok nie ma sprawy, jeśli chodzi o polemikę w oparciu o faktografie to w takich ramach też możemy podyskutować. Poza tym to nie mój post a ja mówię co myśle, do mnie tok rozumowania autorki posta dociera. Poniekąt się z nim zgadzam. Kwestia interprestacyjna. Nie mnie pytaj o sens i celowość przedłożnych argumentów tylko autora.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
polecam przejscie sie na trening wtf dla jaja nawet , korona wam nei spadnie z glowy
8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
naina, poniekąt sondze rze pirzesz w tym temadzie caukowicie od zeczy.
moro, ja bym to zamknal
Napisano Ponad rok temu
Ekkkhm jak widzę nie można mieć własnego zdania, ok spoko nie kłuce się już bo nie mam dużego doświadczenia w wyjmowaniu siekiery z pleców.
Napisano Ponad rok temu
Ekkkhm jak widzę nie można mieć własnego zdania, ok spoko nie kłuce się już bo nie mam dużego doświadczenia w wyjmowaniu siekiery z pleców.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jeszcze raz o "miszczach" ze Stanow
- Ponad rok temu
-
Dragon Cup
- Ponad rok temu
-
Kopnięcia z nogi przedniej.
- Ponad rok temu