(nie)wspomaganie wzrostu
Napisano Ponad rok temu
Oczyscie wiadomo wszem i wobec, ze wzrost to indywidualna sprawa kazdego czlowieka, zalezny glownie od genetyki (niestety). Udowodniono rowniez, ze sa cwiczenia, ktore pobudzaja w pewien sposob organizm, co wplywa na to ze jednak przybywa nam te pare cm wzwyz. Obalony juz zostal nawet mit ze rosnie sie tylko do 21 roku zycia.
Ja osobiscie silownie stosuje jako dodatek do treningu MA. Jestem jeszcze mlody (piekny itp itd...; )), w wieku 19 lat 175cm, a przez kolejne 2 lata licze za dobicie do 180 cm. Stad pytanie: jakie cwiczenia uznalibyscie za hamujace proces rosniecia? cwiczenia z duzymi ciezarami mocno obciazajace kregoslup polegajace na wycisku w pozycji stojacej - popularne wyciskanie zolnierskie + duzy ciezar na pewno nie bedzie pobudzac przysadki mozgowej do wydzielania odpowiedniego hormonu
Czy te cwiczenie samo w sobie nie sprzyja wzrastaniu, czy tylko kiedy w gre wchodza duze ciezary?
Generalnie chyba trening na silowni (na sile) nie jest zalecany osobom <20 lat. Co o tym mysliscie?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Co do ćwiczeń siłowych to nie mam szczerze mówiąc większego pojęcia ale wątpię, żeby amatorskie trenowanie na siłowni mogło znacząco wpłynąć na wzrost...
Napisano Ponad rok temu
Sam mam 19 lat i od roku uroslem moze ze 2 mm (i tak mam 192, hehe) , a wiec w granicach bledu statystycznego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co pamietam z biologii to wszelkie wieksze obciazania (typu silownia i duze ciezary) hamuja wzrost, bo zamiast w gore kosci musza sie wzmacniac; nie da sie tak na raz. ale nie bede sie klocil (zbyt dlugo ;])
Napisano Ponad rok temu
Mały offtop, ale ktoś tam,kiedyś rzucił, że idealny wzrost wg lekarzy to 182cm. Prawda to czy plotka?
Napisano Ponad rok temu
Zaznaczyłem drugą opcję - mam 184cm - przydało by się jeszcze 2-3cm
raczej chyba wg malarzy, rzeźbiarzy i innych estetówidealny wzrost wg lekarzy to 182cm.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio w tym temacie mnoza sie przyklady jak to ludzie od masazy urosli (vide Małysz). W sumie az tak nieprawdopodobnie to nie brzmi.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
wzrost 1.75
to samo u mnie od kilku lat. kiedyś chciałem być wyższy, ale mi przeszło. chciało by się powiedzieć, że... dorosłem i nie zwracam uwagi na takie pierdoły na które i tak już wpływu nie mam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam 15lat,okolo 165cm,jak myslicie,ile jeszcze urosne??Nie wiem czy to realne,ale chciałbym jeszcze mniej wiecej 15cm
rozwijasz sie do 21 roku zycia, urosniesz
Napisano Ponad rok temu
Z takimi ćwiczeniami na pewno będziesz niższy bo będziesz jeździł na wózku za 20 lat.Stad pytanie: jakie cwiczenia uznalibyscie za hamujace proces rosniecia? cwiczenia z duzymi ciezarami mocno obciazajace kregoslup polegajace na wycisku w pozycji stojacej - popularne wyciskanie zolnierskie + duzy ciezar na pewno nie bedzie pobudzac przysadki mozgowej do wydzielania odpowiedniego hormonu
Czy te cwiczenie samo w sobie nie sprzyja wzrastaniu, czy tylko kiedy w gre wchodza duze ciezary?
Napisano Ponad rok temu
Z takimi ćwiczeniami na pewno będziesz niższy bo będziesz jeździł na wózku za 20 lat.
Nie zamierzam, nie stosuje takich cwiczen w swoim treningu. Moze przestaniemy czepiac sie pierdol i wrocimy do tematu, ktory brzmi:
jakie cwiczenia silowe obciazaja kregoslup?
czy trening silowy (na sile) jest niewskazany osobom <20 lat i dlaczego tak jest?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
ja mam tyle samo(lat) i przez 2 lata nie urosłem ani troche i już zaczynałem być załamany ale ostatnio znowu troche podrosłem a więc głowa do góryJa mam 15lat,okolo 165cm,jak myslicie,ile jeszcze urosne??Nie wiem czy to realne,ale chciałbym jeszcze mniej wiecej 15cm
Napisano Ponad rok temu
basen moze faktycznie odciazyc kregoslup. ale jak to sie ma do wspomagania wzrostu trudno powiedziec.
teoretycznie cwiczenia na drazku tez powinny ci pomoc zdobyc pare centymetrow. mi niewiele pomogly (chociaz nie wiem czy nie bylbym dzis nizszy o 10cm gdyby nie te cwiczenia).
ogolnie to staraj sie nie przeciazac zeby niczego sobie nie uszkodzic i powinno byc ok.
Napisano Ponad rok temu
a co do silki to do lat 16 nie powinno sie na nia chodzic
a po 16 jeszcze przez pare lat nie powinno sie cwiczyc z duzymi obciazeniami
ja przestalem rosnac gdzies w wieku 16 lat ( 179 cm )
w zupelnosci mi to odpowiada i nigdy nie chcialem byc wyzszy
a zaznaczylem opcje ostatnia bo paru moich kolegow ktorzy mieli niewielki wzrost
potrafilo sobie doskonale ulozyc zycie ( maja nawet bardzo ladne zony :-) )
Napisano Ponad rok temu
tylko kregoslup - dlatego zawpdpwi plywacy maja dlugi tułow i krotkie konczyny. a tak powaznie to nie wiem czy wydluza - wiem ze odciaza.Basen wydłuża tylko kręgosłup czy nogi też?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kimono - rozmiar
- Ponad rok temu
-
Co o tym sądzicie?
- Ponad rok temu
-
Seminarium Crazy Monkey!
- Ponad rok temu