Mawashi-geri w shotokanie,dlaczego podbiciem,a nie grzbietem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(to apropo kontuzji, żeby nie było że offtop )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Problem tylko w tym, że jest ją łatwo stosować przy maegeri, przy mawashi zaczynają się schody.
W Twoim stylu akurat muszą na zawodach kopać podbiciem (tradycja), w innych może być zgoła odwrotnie (bezpieczniej) ... Nie patrz na sport.
W samoobronie to się też przydaje. Większy zasięg. A jak masz solidne obuwie to możesz nawet uderzać palcami, z czuba, a nie podbiciem.
Napisano Ponad rok temu
Myślę ze to kwestia budowy, sam tak czasem kopię i faktycznie na ulicy mamy buty więc jest to bonusik.
Napisano Ponad rok temu
a to mnie zdziwiło ze w shotokanie koshi sie kopie. Tak kopią w taekwodno. Tyko tam to widziałem.
W taekwondo kopie sie i grzbietem stopy, i "poduszką", czyli tą sama powierzchnią, co przy mae geri. Ta druga wersja to taka "klasyczna" forma - w układach, walkach krokowych itp. W walce sportowej wszyscy kopią grzbietem stopy.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Problem zawarty w tytule nurtuje mnie od dluzszego czasu.Aby uzyskac punkt w kumite uzywajac mawashi musi byc ono kopniete grzbietem,ale czy to ma jakies uzasadnienie??
Zalezy gdzie, u nas na jodan grzbietem na zwodach, a na chudan musi byc podbiciem.
Przeciez mozna w ten sposob latwo uszkodzic sobie palce,a ponadto wydeaje mi sie ze jest slabsze.
jak nie umiesz kopac to sobie zrobisz krzywde, jak potrafisz to nie, to kopniecie jest bardzo silne i niebezpiczne kopniece wykonane podbiciem, bardzo skuteczne i nie bezpieczne....
Napisano Ponad rok temu
Problem zawarty w tytule nurtuje mnie od dluzszego czasu.Aby uzyskac punkt w kumite uzywajac mawashi musi byc ono kopniete grzbietem,ale czy to ma jakies uzasadnienie??
Zalezy gdzie, u nas na jodan grzbietem na zwodach, a na chudan musi byc podbiciem.
Przeciez mozna w ten sposob latwo uszkodzic sobie palce,a ponadto wydeaje mi sie ze jest slabsze.
jak nie umiesz kopac to sobie zrobisz krzywde, jak potrafisz to nie, to kopniecie jest bardzo silne i niebezpiczne wykonane podbiciem bardzo skuteczne.... tylko trzeba umiec je wykorzystac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja tam wole kopać grzbietem... sedziowie nie zawsze zauważa czy jest koshi czy go nie ma
i co zdbyles takkeidys punkt?bo trzba byc slepym chyab zeby nie zauwazyc,jeszcze nei widizlem zeby ktos w KT za kopniecie grzbietem punkt dostal
Napisano Ponad rok temu
kurde... typowe podejscie sportowe... corz gozej z polskim KT...i co zdbyles takkeidys punkt?
Napisano Ponad rok temu
kurde... typowe podejscie sportowe... corz gozej z polskim KT... [/quotei co zdbyles takkeidys punkt?
jak piszesz ze sedziowie nie widza to normalne ze mysle o zawodach nie_
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowienia dla @ll
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Kopniecie powierzchnią chusoku (koshi) wchodzi te kilkanaście cm głębiej niż haisoku(grzbiet stopy) w stosunku do piszczela, więc może przejść skutecznie za blok.
2. jeśli ma się na nogach buty, walimy mawashi "z czuba". Ustawienie stopy jest idealnie jak przy chusoku. Próba kopnięcia haisoku wymaga dodatkowej pracy nad wyprostowaniem stopy, co niektóre buty mogą utrudniać lub wręcz uniemożliwiać (zwłaszcza te z cholewką).
3 Niebezpieczeństwo kopania chusoku jest znikome. Jak w innych przypadkach, jest to kwestia treningu i wprawy. Ja np. niemal druchowo na chudan stukam chusoku, na jodan haisoku, na gedan tłukę piszczelem. Ponieważ u mnie główną metodą ćwiczenia uderzeń i kopnięć są tzw. tarcze tajskie, pilnujemy, aby w początkowym okresie tarcza była ustawiona skośnie do kopiącego. Ułatwia to kopanie bez kontuzji. Potem ma to coraz mniejsze znaczenie.
Napisano Ponad rok temu
Ja np. niemal druchowo na chudan stukam chusoku, na jodan haisoku,
Ja kopie w ten sam sposob.A Twoje argumentu sa bardzo trafne
Pozdrowienia dla @ll
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
karate a wady stóp
- Ponad rok temu
-
chem poznać karate!!! pomożecie ??
- Ponad rok temu
-
Brak kategorii wagowych w karate tradycyjnym,dlaczego??
- Ponad rok temu
-
Jion
- Ponad rok temu
-
Dynamic organizatorem Mistrzostw Polski Karate Shotokan
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa swiata SKIF 2006
- Ponad rok temu
-
Ciekawy wywiad z Masatoshi Nakayamą