Kolano... pomocy - szit znowu kontuzja :(
Napisano Ponad rok temu
bolalo przez cala noc dzisiaj tez czuje ale da sie wytrzymac po prostu czuje lekki bol
nie ma opuchlizny ani zadnych wizualnych objawow wskazujacych na to zeby z tym kolanem bylo cos nie tak
boli natomiast kiedy chce wykonywac jakikolwiek ruch podudziem, chodzic musze na sztywnej nodze no i boli przy jakimkolwiek nacisku
boli zewnetrzna strona kolana dokladnie po boku (tam gdzie taka mala kostka wystaje)
moge noge spokojnie wyprostowac przy podginaniu podudzia boli bardziej ale mysle ze na sile bym docisnal tylko czuje bol jak chce wyprostowac lub podgiac
posmarowalem ketopromem wczoraj wieczorem i dzisiaj rano tak na wszelki wypadek
mial ktos z was podobne objawy
jesli ktos z doswiadczenia cos wie bylbym wdzieczny za pomoc
mam nadzieje ze to nie jest cos przewleklego (kolana maja to do siebie ze jak sie cos spieprzy to lipa) i ze obejdzie sie bez wizyty u lekarza (zreszta nie wiem czy przecietny konowal bedzie wiedzial bo wiadomo ze ludzi ktorzy intensywnie trenuja inaczej sie leczy)
nastepny trening mam dopiero w piatek
moj trener napewno doradzi mi dobrze (bo wiedze z anatomi i doswiadczenie ma imponujace) ale nie wiem czy jest sens tak dlugo czekac :?
pliisssssss help
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam nadzieje ze to nie jest cos przewleklego (kolana maja to do siebie ze jak sie cos spieprzy to lipa) i ze obejdzie sie bez wizyty u lekarza
Hmm zdecyduj się czy chcesz żeby było ok czy chcesz nie iść do lekarza ... Im dłużej czekasz tym gorzej dla ciebie ...
Na moje to coś ci z wiązadłami poszło, ale nie jestem lekarzem.
Pozdrawiam.
PS: O ile wiem prześwietlenie nie zawsze wykazuje kontuzje.
Napisano Ponad rok temu
pewnie przejde sie do lekarza sportowego
co ciekawe trening dokonczylem pomimo ze bylo to m. in. 4 walki po 2 min.
dopiero jak wysiadalem z auta po przyjezdzie do domu zdalem sobie sprawe ze to moze nie byc taki pikus
kurde wkurzaja mnie takie kontuzje
rozumiem byc poobijanym czy posiniaczonym po treningu ale takie cos zawsze mnie doluje
to moj pierwszy uraz jesli chodzi o kolana ale przypominajac sobie calkiem niekrotka liste moich kontuzji wkurzam sie ze znowu bede przechodzil przez okresy leczenia i (jak znam zycie) powiklan i odnowien kontuzji
cholera co jak co ale mocne nogi to byl moj najwiekszy atut
jezeli spieprzylem kolano powaznie to bede mial niezlego dola
dzieki za rady
pozdro od wkurzonego na los Itosu :twisted:
PS. wszelkie rady wciaz mile widziane
dzieki 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja niestety wiem coś o tym
Zapisz się też na USG, bo najpewniej będziesz musiał zrobić.
rtx.
Napisano Ponad rok temu
objawy miałem podoben do ciebie przy maksymalnym wyproście i zgięciu bolało, wizyta u lekarza, dwa zastrzyki w kolano z lekami przeciwzapalnymi i już nic nie bolało, tylko że przez cały czas to kolano mam słabe i nie wiem czy na ostatnim treningu (wczoraj nie naderwałem sobie ścięgien (objawy się zgadzają krótkotrwały ostry ból, dzisiaj jest już spoko, ale dla bezpieczeństwa odpuszczę ze dwa treningi))
A co do twojego kolana, to czy jest stabilne?? (najłatwiej połóż się na podłodze nogę połóż na krzesełku czy czymś takim i spróbuj delikatnie!! poruszać rękami na boki (jedno nad kolanem drugie na dole kolana) jeżeli ci się zacznie ruszać na boki bardziej niż drugie to migiem do najlepszego lekarza w okolicy, bo na 80% poszły więzadła
Jeżeli kolano jest stabilne, no to jeszcze nie świadczy że wszystko może być w porządku (jednak jest bardziej prawdopodobne), bo mogą być uszkodzone łąkotki (to może wskazywać ten ból przy obciążaniu kolana) może być uszkodzona chrząstka, no i jeszcze dużo rzeczy
więc czym prędzej do lekarza
Napisano Ponad rok temu
P.S
Mnie bolala zewnetrzna strona i Kure**** jak ruszlalem lekotka tam jest taki zakres ruchu maly, ale z tym nie ma reguly kolano i ogolnie stawy to takie BESTIE ze uraz mozesz miec w przyczepie miesnia po drugiej stronie a bol promieniuje, ale spec nie jestem, WIENC MOZE ISC DO LEKARZA POZDRO
Napisano Ponad rok temu
dzwonilem wczoraj do trenera i spojrzy na to w piatek
zreszta wczoraj rano nie moglem chodzic
wieczoram moglem wchodzic po schodach chociaz i tak sciegno po bokach bolalo przy max wyproscie lub zgieciu kolana
ale.... uwaga dzisiaj rano jest tak samo jak wieczorem co oznacza ze dzis wieczorem jak bede bardziej "rozchodzony" powinienem chodzic calkiem niezle
dodam ze kolanem moge do woli zamiatac na boki (robic podgieta noga takie zmylki jaki sie niezar robi przed kopnieciem)
znam swietnego lekarza sportowego i jezeli w piatek bede ostro kulal (na co sie nie zanosi) napewno pojde do lekarza
jesli bede mogl spokojnie chodzic to zrobie sobie 2 tyg (albo dluzsza) abstynencje i kuracje ketopromem i powinno byc ok
chyba mialem kupe szczescia bo na treningu kolano chrupnelo ostro a ja sie ladnie zwinalem z bolu ale wyglada na to ze szybko sie goi
dzieki za rady mam nadzieje ze regeneracja bedzie postepowala w takim tempie jak dotychczas
kurde uwazajcie na kolana bo ja sie przedwczoraj niezle przestraszylem jak nie moglem przez ta noge wyjsc z samochodu po treningu
pozdro od Itosu 8)
PS. ketoprom rulez
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tez jestem zdziwiony ze moge chodzic i praktycznie nie widac zebym kulal
tylko jak zrobie przeprost w kolanie lub na max podegne noge to czuje jak sciegno boczne sie naciaga wiec nie przeprostowuje nogi narazie ani jej mocno nie zginam bo nie chce powiekszac stanu zapalnego
narazie jestem dobrej mysli
pozdrawiam 8)
Napisano Ponad rok temu
No i od dzisiaj sprawdzam czy branie kolagenu w jakiś sposób pomoże na dolegliwości z kolanem a szczególnie właśnie ze ścięgnami
Napisano Ponad rok temu
8O
lol
Napisano Ponad rok temu
nie wiem jak to sie stalo na 10 godzin po treningu nie moglem w ogole chodzic a teraz moge biegac
co prawda jeszcze troche czuje to kolano ale jestem dobrej mysli
dzisiaj na treningu obejrzy je trener (trenowac nie zamierzam)
kto jak kto ale sensei Maurycy Wawrzyniak zna sie na rzeczy
jak on mi powie zebym szedl do lekarza to pojde ale na dzien dzisiejszy nie wyglada to groznie
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i za zyczenia powrotu do zdrowia
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
Zdrowka zycze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ponoc najlepszy specjalista ortopeda, traumatolog i jedyny lekarz sportowy w moim miescie
kolano nie boli
troche je tylko czuje i boli jak je przeciaze np. skokiem (nawet lekkim)
efekt wizyty:
chondromalacja rzepki prawego kolana wywolana dzwignia
leki:
przez 6 tygodni 2 razy dziennie tabletki z glukozamina
przez 6 tygodni traumel s
przez 4 najblizsze dni ibuprom 2-3 razy dziennie
no i fizykoterapia za friko mi sie skapnela ale nie wiem czy dam rade bo akurat pracuje w tych godzinach
acha i jeszcze jedno jak nie przestanie bolec przez najblizsze 2 tygodnie to zastrzyk sterydowy w kolano
ale jestem dobrej mysli
za dwa miechy bede smigal nogami w kumpli z sekcji ze az wiory poleca
dzieki za wszystkie rady
pozdrowienia serdeczne od Itosu 8)
PS. teraz to przez najblizsze poltora miecha jak nie moge przeciazac nog to raczki niezle w dupe dostana bo caly trening bedzie skupiony na uderzeniach rekoma
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Siła mae geri
- Ponad rok temu
-
reduktory tłuszczu
- Ponad rok temu
-
coś na mocny kark
- Ponad rok temu
-
Masazi masazai
- Ponad rok temu
-
Na koncentracje... Co lepsze? i czy w ogóle?
- Ponad rok temu
-
Siłownia in da Wrocław
- Ponad rok temu
-
Ile spac
- Ponad rok temu
-
schudnac 3 kg w 1 tydzien....
- Ponad rok temu
-
Stawy