pytanie za 100pkt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zanim odpowiem na drugie pytanie sam zapytam sie na co można wymienić poprzednie 100pkt. i czy opracowałeś jakiś system zbierania ich itd. itp.
"...skad wiec bierze sie w TKD tendencja do wydluzania pozycji?" - z różnic budowie ciała.
Jeśli ktoś jest wysoki i szczupły to pozycja w/g twoich wyliczeń zawsze bedzie wydłużona. Oprócz wymiarów które podałeś są jeszcze inne wyznaczniki poprawnej techniki: rzut kolana nogi wykrocznej na piętę; noga zakroczna wyprostowana w kolanie, stopa odchylona ok. 25 stopni (jak dobrze pamiętam).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie masz racje ze nie tylko dlugosc pozycji sie liczy, ale w tym przypadku nie jest to az takie trudne do zrobienia przy zachowaniu tej klujacej w oczy acz poprawnej teoretycznie dlugosci pozycji. i to mnie wlasnie zastanawia... teoretycznie dobrze a jednak cos nie pasuje wiec idac dalej, co z "przepisu na pozycje" wyrzucamy i dlaczego akurat to!? po drugie- jakie jest uzasadnienie blednej techniki (zostanmy przy naszym przykladzie ap joomok kaune jirugi) wykonanej w strefie kaunde ale nie na sordek ciala na wys. barkow?"...skad wiec bierze sie w TKD tendencja do wydluzania pozycji?" - z różnic budowie ciała.
Jeśli ktoś jest wysoki i szczupły to pozycja w/g twoich wyliczeń zawsze bedzie wydłużona. Oprócz wymiarów które podałeś są jeszcze inne wyznaczniki poprawnej techniki: rzut kolana nogi wykrocznej na piętę; noga zakroczna wyprostowana w kolanie, stopa odchylona ok. 25 stopni (jak dobrze pamiętam).
@ Nechrist:
no baaa!
Napisano Ponad rok temu
Proponuję spojrzec na technikę ze względu na jej zastosowanie. Gunnun sogi charakteryzuje sie stabilnością. Jeżeli masz do wyboru albo trzymać się centymetrów i mieć ją niestabilną albo trzymać ię zasady ogólnej (rzut kolana na piętę, itp.itd. ...) to co wybierzesz?
Ap joomok kaunde jirugi - uderzenie jest na wysokość barków uderzającego - tak po prostu wygląda tehnika. I albo trzymamy się takiego wzorca albo nie. Tutaj nie ma pola do dyskusji tak jak w przypadku pozycji gunnun sogi. Dlaczego akurat tak zostało to nazwane to raczej pytanie do Generała.
Napisano Ponad rok temu
odnosnie technik w ukladach, tak jak odpisal IRA, nopunde = oczy, kaunde = barki inne wysokosci sa bledne
co do pozycji to mi ktos kiedys tlumaczyl, ze chodzi raczej o wizualny wyglad i stablinosc niz trzymanie sie proporcji...ludzie maja rozne proprcje ciala
osobiscie mam podobne zdanie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Benidorm PŚ wyniki
- Ponad rok temu
-
Taekwnondo kluby help
- Ponad rok temu
-
WARSAW CUP 2006-wątpliwość