Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nóź do płaszcza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

budo_maciek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 875 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Nóź do płaszcza
Pociagne troche offtop.

Sam chodze z La Griffem i gazem, kazdy w innej kieszeni kurtki - w zasadzie potrzebuje ich na super newralgicznym odcinku dlugosci 400 metrow (nie da sie ominac). I w tym momencie oba trzymam w dloniach.

Ostatnio poznalem 2 policjantow i przepytywalem ich ze znajomosci ustawy.

Noz nie moze miec ostrza dluzszego niz 20cm, nie moze byc szerszy niz 4 palce (swoja droga, niezle to musialby byc palce).

'-A teleskop?'
'-Co?'
'-No taka palka teleskopowa'
'-Pewnie, ze mozna. Jak sie Ciebie ktos spyta to mowisz, ze dla samoobrony. A jak uzyjesz, to noz czy palke wyrzuc, to Cie nie znajda'.

Ostrzegali zeby kastetow nie nosic.

No i tyle. Zalamac rece i plakac. Lektura ustawy sie nie splamili...a to juz ok. 7 i 14 lat sluzby na ulicy. Ale plus taki, ze noz mam 'wymiarowy', a jabym mial teleskopa, to by mi nie zabrali 8)

I pytanie - OV piszesz, ze sa jaki 'legalne' teleskopy. O ktorych mowisz? Gdzie mozna kupic?

choc nie wiem, gdzie ja bede to trzymal :wink:

Aha, latwo powiedziec, ze zamiast sprzetu lepiej w morde dac. Nie kazdy niestety ma warunki (waga albo w przypadku autora topiku - astma).
  • 0

budo_canislupus
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

uwazam ze w przypadku plaszcza bledem jest zastanawianie sie nad bronia biala! proponuje mp5k!!! ze zredukowanymi mechanicznymi przyzadami celowniczymi a jezeli juz jakis miecz to raczej "poltorak" katany sa takie pretensjonalne :roll:

chciaz wroc. poltoraka nie ukryjesz pod plaszczem, wiec albo miecz swietlny albo tylko bron palna
  • 0

budo_ov_darkness
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1044 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Śmiech śmiechem, ale mam ten sam problem...
Będę testował kombinację z teklokiem i torbą/plecakiem.

Przyjaciółka nosi Loco. Może neck by rozwiązał sprawę? Jak Nithogg jesteś duży, to może rozważ jakiegoś większego necka?
Fehrman Tru hiker, Becker necker?
  • 0

budo_zenobee
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 135 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pod płaszcz nosiłbym:
1. Dla samoobrony: A91 (wintoreza bez tłumika, krótkiego)
2. Kamizelkę kevlarową
3. jakieś 2 granaty (jeden ogłuszający)
4. nóż o rozsądnych wymiarach (ten of Dundee mi się podoba - ładnie się błyszczał)
5. Najajecznik bokserski

Na poważnie - jeżeli chcesz nóż do samoobrony, to proponuję abyś (1) poszukał w okolicy ściany (ale murowanej nie gipsowej), (2) podszedł do niej (3) namalował na wysokości swojej głowy czerwoną kropkę (może być innego kolory byle widoczna (4) odszedł od ściany i rozpędził się i pierd...nął czołem w kropkę (5) powtarzaj proszę czynność nr4 dotąd aż ci przejdzie chęć noszenia noża do samoobrony.

W ten sposób nie zrobisz sobie krzywdy ani nikomu innemu.

Wiesz co to jest samoobrona? to sposób myślenia i przewidywania. "Po co się pchać w niebezpieczeństwo?" czasami są sytuacje kiedy nic się nie da zrobić - ale wówczas lepiej mieć w kieszeni np kamień, gwóźdź, łańcuch, kawałek pręta (kubotan) niż nóż - ale pamiętaj - jeżeli nie masz cienia szans nawet nie próbuj się bronić - jeżeli napastnicy będą przekonani o swojej przewadze nie wykorzystają jej. Agresywna obrona spowoduje furię. Jeżeli masz szanse - owszem broń się, wal czym popdanie i tak mocno aby unieruchomić napastnika a potem - sper...alaj tak szybko ile masz sił i na ile ci choroba pozwoli

Jeżeli robisz to zawodowo - to już co innego - są sposoby aby zminimalizować ryzyko wykonywanego zawodu - specyficzne dla danej działalności.

Pozdr. Zenobee.
  • 0

budo_nithhogg
  • Użytkownik
  • Pip
  • 20 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przeczytałeś dokładnie wszystko co napisałem?? Bo chyba nie... :/
  • 0

budo_red dragon
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 111 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

4. nóż o rozsądnych wymiarach (ten of Dundee mi się podoba - ładnie się błyszczał)

a nie by Dundee???

Nabijacie się z kolegi, nieładnie, zadał pytanie oczekujac normalnej odpowiedzi a nie zartów żeby shotguna ze spiłowana lufa nosił albo granatnik. Mój dziadek nosił w płaszczu śrubokręt....

Człowiek zadaje pytanie co nosic, a Wy pytacie od razu po co ci to, a dlaczego, chyba cie pojebało- zero profesjonalizmu, tu chodzi o dyskrecje, wszystko chcielibyscie wiedziec :D
Nie czytaliscie "Dnia Szakala" i słynnej sceny z zamawianiem karabinku?
  • 0

budo_zenobee
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 135 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Witam,

Dundee's knife lub knife of Dundee - by Dundee by oznaczało, że przez niego zrobiony.

No... tak, żartuję sobie z kolegi bo nie mieści mi się w głowie, że nóż może służyć do obrony.

Broń o skupionym działaniu jest bronią napastnika, a taką jest nóż.
Nóż może służyc do obrony w walce wręcz przeciwko napastnikowi uzbrojonemu w nóż (bo po co pokazywać napastnikowi bez noża, że mamy nóż - wówczas należy się liczyć z tym, że mu go "oddamy"), o ile ... zdążymy go dobyć. Często jest tak, że nie widać napastnika z nożem, a jezeli już widac napastnika, to nie widać noża....

Niebezpieczny temat

A po co mu to??? Ano Red Dragon, nie pojebało mnie żeby sie pytać. Jakbym wiedział chyba musiałbym zareagować :P

Pozdrawiam Zenobee
  • 0

budo_ov_darkness
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1044 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dziękujemy Ci Zenobee za to, ze podzieliłeś się z nami swoimi przemyśleniami.
Sensowność (a dokładniej rzecz ujmując jej brak) użycia noża do samoobrony, jest jasna i nie podlega dyskusji.
Niemniej jednak problem przenoszenia ostrzy pod płaszczem, bądź dłuższą kurtką jest trudnym i ciekawym problemem logistycznym.
I proszę go traktować jako taki, bez głupich żartów.
Dziękuję.
  • 0

budo_zenobee
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 135 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niemniej jednak problem przenoszenia ostrzy pod płaszczem, bądź dłuższą kurtką jest trudnym i ciekawym problemem logistycznym.
I proszę go traktować jako taki, bez głupich żartów.
Dziękuję.

Witam,
Moja wypowiedź nie miała być głupim żartem, jedynie żartem i w drugiej kolejności jak sam powiedziałeś zwróceniem uwagi na rzecz oczywistą. Jeżeli kogoś obraziłem - przepraszam.

Pod płaszcz polecam: Jeżeli płaszcz jest zapinany na guziki, zainstalowanie (na szelkach?) noża w pochwie z kydexu (lub materiałowej zpinanej) głownią do góry na wysokosci klatki piersiowej, pod warunkiem, że płaszcz nie będzie zdejmowany publicznie. Przy wyszarpywaniu noza należy liczyć się ze stratą guzika :)
Drugą opcją jest uszycie drobnej kieszonki w kieszeni w której będzie trzymany folder. Zapięcie wymaga własnego pomysłu - należy pamiętać, że nóż może być wyszarpywany.

Jak tak noszę sobie ... A nieważne :D

Pozdr.
Zenobee
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024