Jak zrobic sportowa sylwetke?
Napisano Ponad rok temu
"Czy i kiedy zacząć stosować kreatynę?
Stale pojawia się wiele błędnych (lub marketingowych) zaleceń w sieci. Spróbuję uporządkować ten temat. Tak więc...
Po pierwsze: wbrew obiegowym opiniom kreatyna znajduje zastosowanie w aktywnościach anaerobowych (beztlenowych) (praca - przerwa - praca)! Tak więc rzekome jej zastosowanie w sportach walki, biegach, pływaniu, marszach, wspinaczce jest tylko marketingowym zaleceniem! Nie zaszkodzi (o ile nie nastąpi retencja wody w tkankach - np. przy kreatynie monohydracie) - ale pomóc, także nie pomoże! Kto nie wierzy - tego odsyłam do źródeł energii wykorzystywanej w pracy mięśni w ludzkim organizmie. Długotrwała praca bez przerwy trwająca dłużej niż kilkanaście sekud = kreatyna nie znajdzie zastosowania!
Po drugie: NIE NALEŻY zalecać nikomu kreatyny (ani żadnego innego suplementu) - nie znając jego diety, aktywności i celów. Dopiero po poznaniu tych parametrów można zacząc cokolwiek doradzać. Na pewnym forum, jeden człowiek zaczął zalecać kreatynę osobie w wieku 15 lat, głównie biegającej, nawet nie trenującej na siłowni! Nie dość, ża ta kreatyna zostanie zmarnowana w pracy aerobowej, nie dość że ta osoba ma zaledwie 15 lat i kreatyna jest dla niej niewskazana, to jeszcze nie trenuje na siłowni. Jest to bezsensowne działanie, oparte o wiarę w cudowne działanie suplementów (coś w rodzaju pogańskich wierzeń w bóstwa).
Aby brać kreatynę, należy przynajmniej kilka miesięcy, regularnie trenować na siłowni z sensownym planem i dietą. Trening na siłowni przebiega w strefie anaerobowej (poza rzadkimi wyjątkami w rodzaju treningu ACT). Co więcej: często stosuje się kreatynę, dopiero gdy po wielu miesiącach treningu siłowego nastąpi stagnacja (zastój) - nie ma wzrostu masy lub siły."
WIĘCEJ W ARTYKULE: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
nie polecam kreatyny osobie, która nigdy nie ćwiczyła, szczególnie jeśli ma 16 lat. zresztą w ogóle nie jej nie polecam. brałem dwukrotnie monohydrat i nie uważam, żeby był obojętny dla zdrowia. ja jestem dość wyczulony na zmiany w moim organiźmie, samopoczucie, funkjonowanie ciała itd. kreatyna powodowała, że czułem się gorzej, byłem lekko tym obciążony, także nie polecam.
polecam za to ćwiczyć, ale nie za ostro i dużo jeść.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o sylwetkie lekkoatlety czyli troche miesni, mniej tluszczu mysle ze zadna suplementy nie sa tu wskazane a na silownie to raczej nie pojde , raczej sam trenuje na mojej niby "silowni"
Jesl idobrze rozumiem, chcialbys miec sylwetke lekkoatlety ale bardziej pewnie krotkodystansowca niz glugo?
Bez zbudowania masy miesniowej to bedzie trudne. Pamietaj, ze mozesz ja robic (mase) takze w domu. Rozbudowa muskulatury to nie musi byc pakowanie do nie wiadomo jakich rozmiarow. Akurat takie domowe cwiczenia beda w sam raz. Jak troszke przytyjesz to zintensyfikujesz aerowby i bedzie git. Na brzuch plecam ABSII, zdziwisz sie jak szybko przychodza efekty. Aha, i staraj sie jesc 5 razy dziennie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja bym zaczol trenowac lekkoatletykechodzi mi o sylwetkie lekkoatlety czyli troche miesni, mniej tluszczu mysle ze zadna suplementy nie sa tu wskazane a na silownie to raczej nie pojde , raczej sam trenuje na mojej niby "silowni"
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jabczan kreatyny
- Ponad rok temu
-
ból kręgosłupa i inne problemy...
- Ponad rok temu
-
Kontuzja kolana