- jak jest z kumite ( głównie czy jest, i jak wygląda )
- co jest kryterium podziału na grupy zaawansowaną i podstawową ? ( po paru atkach z kyokushinem, nie chce mi się znowu uczyć tsuki od podstaw, tylko dla tego że nie znam paru kata )
Być to jest, ale nie w grupie początkującej. A dokładnie rzecz biorąc - grupa początkująca jest do 5 kyu (jest to, nota bene, jedyne kryterium podziału, jakie znam). Sparringi bywają, ale nie po miesiącu od rozpoczęcia nauki. Tak mówili "wyjadacze" w każdym razie. Z tego, co słyszałem, w grupie zaawansowanej sparringów jest sporo. Ogólnie tak z moich treningów, jak i z zasłyszanych strzępków rozmów wynika raczej praktyczne podejście, czyli więcej zabaw walko-podobnych i kumite niż kata - ale to oczywiście tylko subiektywnie wychwycone pogłoski.
- czy jest koszmarnie dużo kata, czy tylko obrzydliwie dużo ?
Póki co - wcale. Ale powtarzam, jestem ćwiczącym miesiąc początkującym, w grupie początkującej. Na treningi zaawansowane nie mam czasu zostawać, żeby popatrzeć chociażby.
- i jak wygląda sprawa od kwestii finansowej ? ( ile za ile )
Zależy, jak leży.
Dla studentów UW jest 60, studentów innych uczelni 80, a dla reszty 100, według najnowszych moich informacji. Dowolna ilość treningów w tygodniu. Ale najlepiej po prostu zadzwonić i się dopytać samemu, żeby nie było wątpliwości.