czy stawy...??
Napisano Ponad rok temu
bez owijania w bawelne pytam bo nie mam pojecia i sam nie jestem w stanie dopisac sobie do tego swojej pseudo teorii
na czym poleg wzmacnianie sie stawow? czy wogole wzmacnianie stawow jest mozliwe?
kolana chyba bola wiekszosc z Was mi np dodatkowo uciekaja i nie wiem czy jest to kwestia zmeczenia czy jakiegos luzu w wiezadlach kolanowych! jak i czy mozna wzmocnic stawy? slyszalem o jedzeniu zelatyny, glukozoaminy jezeli chodzi o strukture stawow(czy to prawda?) ale czy i jakies czwiczenia wzmacniaja stawy?
czy wzamcnianie stawow opiera sie tylko i wylacznie na wzmacnianiau miesni?
czy katowanie stawow olbrzymimi obciazeniami jak np robia to kulturysci powoduje ze staw sie wzmacnia i nie ma problem z noszeniem ciezaru ciala czy raczej sie niszczy i bardziej boli :roll: ?
kto kolwek widzial kto kolwiek wie
pozdr i dzieki za odp!
rudolf
Napisano Ponad rok temu
kurna milion pytan klebi sie w mojej czapce!
Napisano Ponad rok temu
a kosci tez do pewnego wieku\momentu beda siw wzmacniac.
mnie kolana nie bola, tylko mi mocno strzelaja. mam nadzieje przysiadami wzmocnic (to, co przed chwila pisalem, ze sie nie da)
Napisano Ponad rok temu
ja potrzebowalem ponad pol roku zeby po kontuzji barku wrocic do "pelnej" sprawnosci.
zasadniczo ortopeda powiedzial mi, ze jedynym sposobem jest wzmocnienie miesni zabezpieczajacych staw.
Napisano Ponad rok temu
systematyczny trening przy regularnym zdroworozsadkowym wzroscie obciazenia przyzwyczaja cialo do nalozonych nan obciazen
wazna jest tez odpowiednia metodyka treningowa i poprawne technicznie wykonywanie cwiczen
np. przy nietechnicznym przysiadzie kolana bardziej cierpia
robiac przysiady rob takie jak w trojboju silowym ale dynamicznie i bez duzych ciezarow i dupa w miare daleko do tylu
robiac tzw. pelne przysiady doprowadzisz do tego ze kolana beda strzykac o czym pisze novocaine
ponadto dieta ma duze znaczenie
duzo bialka, wapnia, zelatyny (jedz galaretki ) i nie zaniedbuj diety tluszczowej (zyjemy w klimacie umiarkowanym i wypieprzenie tluszczow z diety to glupota)
chron i okrywaj stawy, nigdy nie wystawiaj ich na wiatr i zimno, trenuj z oslonietymi kolanami, kostkami, lokciami i barkami (chyba ze jest np. 30 stopni w cieniu ale to oczywiste ze wtedy nie trzeba)
i na koniec pamietaj o rozgrzewce i rozciaganiu a Twoje stawy powinny przetrzymac bez wiekszych bolow nawet bardzo ciezki trening
acha i pamietaj:
nawet kowadlo sie zuzywa a co dopiero cialo ludzkie
dlatego trenuj ciezko ale z glowa
pozdro 8)
Napisano Ponad rok temu
a mi strzykaly zanim zaczalem robic pelne przysiady. z kolanami akurat jest zazwyczaj najwiekszy problem. bardzo wazny staw, ktory bardzo latwo sobie rozwalic. dlatego trzeba atakowac miesnie na rozne sposoby. przysiad, wykroki etc
Napisano Ponad rok temu
jak strzykaja znaczy nogi lub dupa zle sa ustawiane
zawsze da sie je zrobic tak zeby szlo w kolanach gladko
przynajmniej u mnie
a rozciaganie zawsze po dobrej rozgrzewce lub po treningu bo przy statycznym trzeba byc swietnie rozgrzanym inaczej kalectwo sportowe predzej czy pozniej pewne
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sporty walki a inne formy rekreacji
- Ponad rok temu
-
Koncentracja i energia
- Ponad rok temu
-
Problem: Łydki
- Ponad rok temu
-
hmb +....
- Ponad rok temu
-
Nastawianie palca
- Ponad rok temu
-
Nastawianie palca
- Ponad rok temu
-
Rehabilitacja po rekonstrukcji wiązadła...
- Ponad rok temu
-
Spozywanie surowego mięsa
- Ponad rok temu
-
Mięśnie brzucha
- Ponad rok temu
-
Książka
- Ponad rok temu