Yoko geri !!
Napisano Ponad rok temu
Zrobie to kopnięcie poprawnie ale tylko na wysokość pasa a chciałbym conajmniej na głowe może znacie jakieś ćwiczenia rozciągające albo cuś ale reszte kopnięć oprucz tego i ura mawashi geri robie powyżej swojej głowy POMOCY !!!!
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia to na pewno motylek i siad płotkarski, jeśli masz partnera to nic prostrzego po dobrej rozgrzewce kopiesz yoko geri przytrzymujesz nogę, partner cię za nią łapie i ciągnie jak najwyżej. Hmm z mojej strony to chyba tyle :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yoko geri jak dla mnie jest trudne dlatego że trzeba poza rozciągnięciem do szpagatu francuskiego mieć rozciągnięcie w biodrach
sorki ale bzdura, a potem napiszę i pokażę yoko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Trenuje karate shotokan i mam problem z kopnięciem yoko geri .
Zrobie to kopnięcie poprawnie ale tylko na wysokość pasa a chciałbym conajmniej na głowe może znacie jakieś ćwiczenia rozciągające albo cuś ale reszte kopnięć oprucz tego i ura mawashi geri robie powyżej swojej głowy POMOCY !!!!
yoko geri jest rewelacyjne w walce do stopowania przeciwnika,zwlaszcza jak sie ma pozycjie w walce ustawiona bokiem, ale na chudan jest wystarczajace, ma wchodzic pod lokiec, jak chcesz kopac na jodan, musisz nauczyc sie wypuszczac biodro, rob duzy skret na piecie i odchylaj sie do tylu tyle abys sie nie przewrocil, ale tez na tyle aby to bylo duze wychylenie
Napisano Ponad rok temu
A z którym yoko masz problemy? To Ci dokładnie powiem na co zwrócić uwagę. Ja pamiętam miałem przez pierwsze kilka lat duży problem z kekomi .
z keage
Napisano Ponad rok temu
niby dlaczego bzdura?? ciekawe jak można kopnąć yoko bez rozciągnięcia w biodrach i rozciągnięcia jak do szpagatu?? ale jeśli wiesz słucham może rozciągam sie niepotrzebnie :roll:
Nie trzeba robić szpagatu żeby kopać Yoko w którejkolwiek z wersji.
Zresztą dla mnei keage to tylko wymach o zerowej skuteczności, chyab że celem zdobycia punktu na zawodach. Kekomi jest bardzo mocnym kopnięciem, i najlepiej je wykonywac na chudan. Częstym błędem jest według mnie kopanie Kekomi w taki sposób że stoi się faktycznei bokiem w czasie kompnięcia. Nie da się tak wypchnąć biodra i nadać kopnięciu siły. w czasie wyprostu nogi powinno się skręcić, tak żeby być ciut tyłem do przeciwnika, wtedy można porządnie wypchnąąc nogę. Tak się kopie np. w taekwondo
Napisano Ponad rok temu
yoko geri keage z shotokan i yoko keage z np z kk to naprawde dwa bardzo rózne kopnięcia.
Napisano Ponad rok temu
Nie trzeba robić szpagatu żeby kopać Yoko w którejkolwiek z wersji.
Wiadomo że nie jeśli chodzi nam jedynie o kopnięcie na chudan :-)
Napisano Ponad rok temu
jeśli nazywasz kopnięcie keage wymachem o zerowej skuteczności to jaki styl Ty trenujesz?
Trochę się pozmieniała jakość instruktażu karate w porównaniu z książką P. Miłkowskiego jak już ktoś pisał.
Na pewno trzeba dobrze włożyć biodro do yoko kekomi, biodra będą prawie tyłem do oponenta, stopa kopiącej nogi palcami lekko w dół, wiem o co Ci chodzi. Chociaż jeśli mamy elastyczny tułów to należy starać się trzymać gardę i być nawet półfrontalnie do przodu barkami.
Łyba,
ja szpagatu nie robię a mogę wykonać techniki nożne nawet powyżej swojej głowy. (Może to być kwestia proporcji budowy ciała ale bez przesady.)
Napisano Ponad rok temu
"..Częstym błędem jest według mnie kopanie Kekomi w taki sposób że stoi się faktycznei bokiem w czasie kompnięcia. Nie da się tak wypchnąć biodra i nadać kopnięciu siły..."
Uważam, że taki sposób kopania yoko geri nie musi być wcale błędem. Warto zwrócić uwagę na amerykańskiego karatekę Billy Walace'a, który w latach 70-tych 20 wieku był mistrzem świata w kick-boxingu full kontakt. Walczył on w pozycji, która była bardzo zbliżona do kiba dashi, ustawiał się prawie bokiem do przeciwnika i kopał tylko lewą wykroczną nogą i tylko trzy kopnięcia: yoko, mawashi i ura-mawashi. No i były tego efekty w postaci zwycięstw w walkach. Jak się nie myle Twój shihan wspomina o nim w swojej książce "Kumite nie tylko dla czarnych pasów"
Napisano Ponad rok temu
Nie pomyliłeś rodzaju konięcia ?
keage - podbijające
kekomi - pchające.
:?
Napisano Ponad rok temu
ja szpagatu nie robię a mogę wykonać techniki nożne nawet powyżej swojej głowy. (Może to być kwestia proporcji budowy ciała ale bez przesady.)[/quote]
nikt mnie nie rozumie
na czopa napisałem rozciągnięcie jak do szpagatu a nie żeby robić szpagat. Zauważ że kopiąc yoko jesteś w takiej pozycji że jakby cię odwrócić tak by jaja były skierowane do ziemi stałbyś idealnie w pozycji jak do szpagatu
chyba że na tej fotce robie nie tą wersję yoko o którą wam chodzi w nazewnictwie za dobry nie jestem :roll: [/quote]
Napisano Ponad rok temu
Pokombinuj z ustawieniem kolana i wysokością jego podniesienia w tarkcie wykonywania techniki. Kolano odchyl trochę w bok i unieś kolano jak najwyżej potrasfisz - wysokość kopnięcia zależy od początkowej wysokości kolana.
Resztę niestety musisz przećwiczyć...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nasze metody treningu
- Ponad rok temu
-
Mistrz
- Ponad rok temu