chore przekonania...............
Napisano Ponad rok temu
Poza tym - jeśli na zewnątrz jest ok. 30 - 35 stopni, to czy bez koszulki, czy w koszulce, będzie gorąco na treningu. Nawet, jeśli ktoś ćwiczy na sali klimatyzowanej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inna rzecz, ze jak chyba udowodnilismy juz i doszlismy do sedna:
Koszulka jest obowiazkowym elementem na treningu ze wzgledu na tradycje, kulture, higiene i jego bezpieczenstwo.
Rownie dobrze mozna przyjsc na trening w gaciach tylko. Moim zdaniem zasady sie ustala i samemu sie na nie zgadza (zapisujac sie na treningi i podpisujac regulamin, ktory kazda dobra szkola capoeira udostepnia do podpisania przed rozpoczeciem treningow ) po to by ich przestrzegac. Bycie buntownikiem ma swoje uroki, owszem, ale jestem AdG bo zyje wedlug zasad AdG i dlatego mam prawo czuc sie czlonkiem grupy. To ze gdzies indziej sie nie nosi koszulek akurat - ok, ale moim zdaniem pociaga to wiele wiecej nieprzyjemnosci niz tylko widok bandy bladych chuderlakow. Niejednokrotnie poslizgnalem sie - szczesliwie bez szkod - na kaluzy potu pozostawionej przez kogos kto lezal na ziemi bez koszulki. Tylko przyklad, a ile osob sie z tym spotkalo? Rowniez tradycja - dziwia mnie ludzie cwiczacy capoeira "dla wolnosci, bo to wolnosc i dupta co chceta" biorac z capo to co chca i co im sie podoba i zostawiajac dyscypline w domu - capoeira to nie dyskoteka! jak juz powiedzialem bycie kims to zycie wedlug jakis zasad, to moim zdaniem tyczy sie tez capoeira. Kultura fizyczna - kazdy student AWFu ot chocby na zajeciach z gietkiej (gimnastyki sportowej) mial: stroj (tylko bialy podkoszulek z rekawkami lub bez plus spodenki - zwykle krotkie shorty sportowe, czarne lub granatowe), marsz gimnastyczny (od lewej nogi, czasem w takt muzyki i wszyscy w tempo ;P), meldowanie i dyscypline na wzor wojskowej i inne elementy (mycie sie, higiena itp) tzw. kultury fizycznej. Mam nadzieje, ze udowodnilem ze to element normalny i pozadany. Mestre Bimba ubieral swych uczniow w konkretne ubrania, by prezentowali sie czysto, schludnie i dobrze reprezentowali academie - dlatego miedzy innymi capoeira pozbyla sie miana zajecia dla nizszej klasy i bandytow (choc poznalem ludzi, ktorzy sa z wyzszych sfer i nadal uwazaja, ze capoeira to nie sport dla ich dzieci), a zdobyla tez uznanie wsrod wladz i owych klas wyzszych.
Temat chyba wyczerpany
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Capoeira Angola - improwizacja w Capoeira
- Ponad rok temu
-
Efekty ćwiczeń po roku nauki...
- Ponad rok temu
-