Bialko - termogenik
Napisano Ponad rok temu
co o tym sadzicie ???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
atrykuł pochodzi z magazynu fitnes authority
a jednak wsprzyja termogeniezie
nie chcem schudnac temat zalozylem jako "ciekawostke" i uzupelnieni swojej wiedzy
Napisano Ponad rok temu
(...)spozywali dodatkowo nabial (ale chodzi o wapn). czyli, pij mleko bedziesz chudszy(...)
nabial owszem, ale nie chodzi jedynie o mleko - w mleku jest laktoza, która jedynie co moze to odłozyć sie w tkanke tł.
a co do tego białka - fakt, białko powoduje pośrednio wzrost temperatury ciała.. wiec w lecie, dieta wysokobiałkowa jeszcze bardziej spowoduje pocenie sie - wyrzucanie wody z org., co w efekcie moze doprowadzic do utraty masy.
Tylko tu jest pytanie - ile to znaczy 'duzo' białka? Od jakiegos czasu sie staram dowiedziec i zaden 'specjalista' nie moze mi odpowiedziec... a chce sie dowiedziec zeby zobaczyc, w jakim stopniu i jaka ilosc bialka podnosi temp.
Moze ktos wie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zalezu u jakiej osoby...u zwyklego kowalskiego wystarczy 1-1,25 g bialka na kg masytak ci sie tylko wydaje ze jesz duzo białka spróbuj sobie policzyć dzienny wkład który spożywasz / powinno być 2-3g na kg masy
,,, 1,5< u sportowcow i tu juz zalezy od genetyki...jedni potrzebuja dzuo inni mniej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie za duze ilosci bialka powoduja przyspieszenie metabozlimu i w efekcie chudniecie zamiast tycia.
Napisano Ponad rok temu
zalezy tez od tego co sie trenuje .. nie koniecznie bialko jest potrzebne do budowy miesni, niektorym potrzebne jest tylko jako "regenerator" np sportowcy wytrzymalosciowiale zakładam ze jesteś sportowcem ktory regularnie trenuje i potrzebuje budulca dla mięśni, a co ma genetyka do spożywania białka ?
a 3g to jedza zawodowi kulturysci takze "hobbyscie" wystarczy spokojnie 2 g i to jest i tak duzo
co do genetyki to chodzilo takze o to, ze organizm czesc bialek tworzy sam...rozny metabolizm rowniez jak najbardziej...prosty przyklad:ja nie mam super diety mam w niej max 130 g bialka, a waze 82 kilo i jakos nie przeszkadza mi to w budowie miesni i dobrej kondycji
Za wartość wyjściową przyjmuje się:
- ok. 1,4 g białka/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin wytrzymałosciowych
- 1,6 - 1,8 g/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin wytrzymałościowo-siłowych
- 2,0 - 2,5 g/kg m.c. - zalecana zawodnikom dyscyplin szybkościowo-siłowych.
stronka ostrovi
napisane jest zawodnikom takze rozumiem to, ze chodzi o zawodowcow...
Napisano Ponad rok temu
Sam stosuje diete, można powiedziec masową, wiec logiczne jest ze zjadam więcej - w tym wypadku także białka - niż przeciętny człowiek.
I tu sie zastanawiam - na ile mi ta 'większa ilosc' spozywanego białka podniesie temp. ciała. Albo moze inaczej - jaka ilosc białka podniesie na tyle, abym to zauwazyl
Ale to takie luźne dywagacje, bardziej z ciekawosci... chociaz faktem jest, że w tak gorące dni wolałbym miec niższą temp
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak ci sie tylko wydaje ze jesz duzo białka spróbuj sobie policzyć dzienny wkład który spożywasz / powinno być 2-3g na kg masy
to Tobie sie tylko tak wydaje :roll:
cytat w Wedera:
"Białko jest niezbędne do budowy tkanki mięśniowej> Moje sugestie dotyczące dziennego spożycia żywności są następujące: 25-30% powinno stanowić białko, 55-60% -węglowodany...."
wiec policz sobie 1g białka i 1g węgli - ok.4 kcal 1g- tłuszczu ok. 9kcal policz sobie
a naprzykła kovacks je bagatela 1kg bialka dziennie waży chyba 180kg, sam widzisz że co człowiek to organizm i zapotrzebowanie a my potwierdziliśmy najbardziej ogólny rozkład
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a naprzykła kovacks je bagatela 1kg bialka dziennie waży chyba 180kg, sam widzisz że co człowiek to organizm i zapotrzebowanie a my potwierdziliśmy najbardziej ogólny rozkład
nie wiem skad masz takie dane, że je tylko 1 g... A nawet jesli, to wspomaga sie toną odzywek i sterydów, które mu owe białko zastępują
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nitrobolan 2 -co do tego...?
- Ponad rok temu
-
POMOCY !!!!!!!!!!!!
- Ponad rok temu
-
PORA TRENINGU??
- Ponad rok temu