STREET FIGHTING SELF DEFENCE dla Kobiet WROCŁAW
Napisano Ponad rok temu
napisales ze jestes instruktorem karate (a swoja droga- jaki styl?) a twoja sekcja oparta jest na mma- jakie masz w mma doswiadczenie?
Napisano Ponad rok temu
Trening praktyczny połączony z teorią. Przykład: aranżacja konkretnej sytuacji zagrożenia do samego ataku ( aranżuje instruktor) i przykłady jej rozwiązania na zasadzie interakcji ze słuchaczami. Kierowanie na właściwy sposób myślenia, podpowiadanie co i jak aż do demonstracji odpowiednich rozwiązań fizycznych. Mówię ogólnikowo jednak wystarczająco jasno by zrozumieć.
Trening oparty na emocjach i logice. Kontakt z partnerem. Przykład: nauka uwalniania się z duszenia np. przy ścianie. Albo powiedzmy popularnego na baletach trzymania za "szmaty" przy ścianie. Nauka polega na prawdziwym trzymaniu przez partnera i realnym wysiłku uwolnienia się adepta. Uczestnik zajęć może się przekonać jak trudno jest uwolnić się nie znając odpowiedniej metody. Nie ma ściemniania typu: to ty mnie trzymaj tylko wiesz, delikatnie, a ja powoli zrobię technikę tak żeby wyszła:) Zajęcia są ciekawe i do tej pory znam tylko jedną sekcję KRAV MAG'i Piotra Święcickiego z Wrocławia, gdzie prezentuje się podobny sposób myślenia i prowadzenia zajęć.
Oczywiste jest że nie rzucam na głęboką wodę odrazu, ale w miarę nauki poznajemy na czym polega chaos ulicznej walki. Przykłady są z życia wzięte, techniki pasowane do zagrożenia. Każdą sytuację możemy rozebrać na czynniki pierwsze, sytuację podaną przez uczestnika zajęć. Masz pytanie, śmiało, znajdziemy rozwiązanie.
Dlatego z ubolewaniem patrzę na powstające organizacje pomocy Kobietom które chcą uczyć samoobrony w teorii. Ok, jak pisałem jest bardzo potrzebna, ale sama w sobie jest bezwartościowa. I trzeba wyraźnie oddzielić towarzystwa które pomagają ofiarom napadu od sekcji czy klubów zajmujących się tematem samoobrony w walce.
Jak ktoś chce opanować techniki werbalne, asertywność, poznać psychologię agresji powinień iść na wykłady do specjalistycznej placówki. Zeszyt i ołówek ze sobą. Ale jak ktoś chce poznać zasady walki o własne życie i zdrowie oraz nauczyć się do czego może służyć np.łokieć powinien iść do klubu sportowego. I jedno i drugie powinno iść ze sobą w parze.
W SFSD są programy dla różnych grup wiekowych. Polecam trenowanie systematyczne a nie kursy. Kurs ewentualnie jako wstęp do dalszego rozwoju. Nie oszukujmy się, poniżej 6-ciu miesięcy przy treningach 2 razy w tygodniu, niewiele się nauczycie. Rok trenowania daje solidne podstawy. Niestety samoobrona nie jest artykułem typu instant.
Ok, keep fighting
Napisano Ponad rok temu
A jeśli chodzi o MMA to oczywiście nie jestem zawodnikiem i nie startowałem w tej formule (oficjalnie). Kiedyś nie było takiej możliwości. W mieszanych chodzi mi o formę treningu ( której jestem zwolennikiem i praktykiem) czyli i na macie i w stójce, wysiłkowo i technicznie itd. Trening przekrojowy. SF jak stanie na nogi to mam w planie wyszkolenia zawodnika do startów w formule MMA. Ale to mozolna droga bo do tego trzeba mieć najpierw sponsorów, potem chętnego do ciężkiego treningu i już można jechać na zawody. Jeśli pytasz czy mam o tym pojęcie to tak, mam wystarczająco duże.
Mam stały kontakt z fachowcami ( trenerami) z formuły MMA, BJJ i Judo. Ale to nie na tym forum. Tu chcę znać opinię kobiet na temat samoobrony. Street Fighting dla facetów - pisz na priva.
Napisano Ponad rok temu
BTW- czy pozoranci będą zaopatrzeni w specjalne pancerze (takie jak w logo tego działu) przy np. treningu uderzeń?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to ja jeszcze mam takie pytanie- masz doswiadczenie w tym zakresie czy to twoj debiut? chodzi mi o prowadzenie takiej sekcji jak opisujesz.TO nie kurs - to sekcja, klub, nie jednorazowy wyskok. No cóż, wolny kraj. Każdy wybiera to co mu pasuje. Różnorodność jest, to fakt. To chyba dobrze. Niestety na razie nie mam własnej sali i worka pieniędzy na promocje, dlatego zanim dotrę do odpowiednich odbiorców dużo czasu pewnie upłynie:) Dam radę, to tylko kwestia czasu. 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
We Wrocławiu polecam treningi z Panem Jarkiem. Bardziej wykwalifikowanej osoby nie spotkałem. Tutaj można zobaczyć więcej na jego temat [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy wasze mamy trenuja(trenowały) jakas sztuke walki ?
- Ponad rok temu
-
Samoobrona dla kobiet w Kielcach
- Ponad rok temu
-
Istota samoobrony według filozofii WSDP
- Ponad rok temu
-
Kobieta Master
- Ponad rok temu
-
SAMOOBRONA DLA KOBIET W SOSNOWCU