rozciaganie ... a skuteczność ... i siła
Napisano Ponad rok temu
Jestem dobrze rozciągnięta i dość sporą uwage poświecam rozciąganiu ... do tej pory myślałam, ze rozciąganie ma wiele wspólnego ze skutecznością w walce ... wysokie, dobre technicznie kopnięcia udają się chyba tylko osobą dobrze rozciągniętym ... natomiast kolega, ostatnio mnie oświecił, że rozciąganie nijak przekłada się do walki ... że im ktoś bardziej rozciągnięty, tym jego kopnięcia są słabsze ... czy to prawda? że osoby dobrze rozciągniete słabiej kopią od tych mniej rozciągnietych? ... pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zycze jednak temu koledze powodzenia i udanego treningu, bo glupot Ci naopowiadal straszliwych. Stretching jest bardzo, ale to bardzo potrzebny. Nie bede sie madrzyl czy to poprawia dynamike, czy cokolwiek innego, bo sie najzwyczajniej w swiecie na tym nie znam. Ale proponuje kopnac po roku treningu bez rozciagania sie i zobaczyc roznice, a gwarantuje, ze bedzie kolosalna, pamietam jak mi sie kopalo po kontuzji, ktora uniemozliwila mi rozciaganie sie.
Poza tym, im wyzsze tym slabsze? Kolega chyba porzadnego kopniecia w glowe nigdy nie zarobil.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja ? ... Kung fu dju shu ... kumpel combat i tego mnie bedzie uczył ... a i jeszcze będę się uczyć walki z mieczem katana ale to u takiego jednego aikidoki ... także, trzy sztuki walki ...jeszcze jedno... zalezy co za sport uprawiasz PYTASZ O SKUTECZNOSC....
Napisano Ponad rok temu
po drugie jak jestes rozciagnieta i mas zprawidlowa technike nie mowiac juz o innych rzeczach typu sila wytrzymalosc miesni itd to kopniesz o wiele mocniej od kogos nie rozciagnietego dziekuje ..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ważna jest siła technik, i to ona daje skuteczność, także tym niewysokim i nieszczególnie "pokazowym", czy wzorowym technicznie.
Aczkolwiek brak rozciągnięcia może przeszkadzać szybkości a bez szybkości nie ma siły ergo skuteczności. Nie prawda, że ćwicząc rozciągnięcie, pogarszasz siłę.
Napisano Ponad rok temu
moze maly przyklad - mirko crocop: robi szpagat , jego kopniecia na glowe sa strasznie mocne , zajebisty zawodnik z wieloletnim dosw. w sportach uderzanych. Kopnal na glowe josha barnetta i sie sam przewrocil. Bywa roznie jak widac.
lepiej byc rozciaggnietym niz nie byc tylko pamietaj o bardzo waznej zasadzie
ROZCIAGAM SIE BY MOC MOCNO KOPAC NA GLOWE NIE BY ZA WSZELKA CENE ROBIC SZPAGAT. mam kupla w klubie , rozciagniety , robi szpagat a jego mocne mawashi blokuje sie z latwoscia jedna reka.
Napisano Ponad rok temu
Kolega chce cię chyba jakiś siłowych kos uczyć, a nie kopnięć.
Napisano Ponad rok temu
pamietaj o bardzo waznej zasadzie
ROZCIAGAM SIE BY MOC MOCNO KOPAC NA GLOWE NIE BY ZA WSZELKA CENE ROBIC SZPAGAT. mam kupla w klubie , rozciagniety , robi szpagat a jego mocne mawashi blokuje sie z latwoscia jedna reka.
Nie wiedziałam, że jest taka zasada ... że się rozciąga po to, by kopać w głowe Ja tam wole mawashi wyprowadzać na barki przeciwnika ... bałabym się kopać w głowe kogokolwiek ... mam sporo strachu, że komuś sie moze coś stać ... mimo, że moje mawashi jest mocne jak i u twojego kumpla
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Nalezy dązyc do zwiększenia ruchomosci w stawie biodrowym,oczywiscie streching jest bardzo wazny ale polecam bardziej rozciaganie dynamiczne.
Co do siły kopnięc osob dobrze porościaganych to siła bierze sie przede wszystkim z poprawnosci techniki jak włozenie biodra w kopnięcie itp. oraz szybkosci,a wiadomo ze osoby porosciagane z regoly kopią lepiej technicznie i kopią szybciej.
Ja robie oba szpagaty bez rozgrzewki a mimo to nie narzekam ze moje kopniecia sa slabe siłowo - Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Dobre rozciągnięcie nie znaczy, że musisz techniki wykonywać na maksymalnym rozciągnięciu - po prostu masz jeszcze zapas ruchu taki, jakiego nie ma ktoś mniej rozciągnięty i przez to masz większy zakres wyboru miejsca uderzenia, czy stosowania innych technik.
Dobre rozciągnięcie ma same pożytki, żadnych stron ujemnych, jesli się ćwiczy sztuki walki. Taka jest moja opinia i moich kolegów po AWF, trenujących karate.
Napisano Ponad rok temu
miesien rozciagniety poza pewna graniczna wartosc po prostu traci swoje wlasciwosci, wystarczy przyjzec sie jego budowie zeby domyslic sie dlaczego.
Napisano Ponad rok temu
A i jeszcze jedna uwaga do fightera ... robisz szpagaty bez rozgrzewki ? ... słyszałam, że to niebezpieczne ... ja nim zacznę się rozciągać ... rozgrzewam wszystkie ścięgna ... żeby sobie czegoś nie naciągnąć ... :wink:
Napisano Ponad rok temu
zbytnie rozciagniecie jest gorsze od optymalnego po prostu- truizm co? :wink:Wnioskuję, że ktoś zbytnio rozciągnięty jest mniej skuteczny od dobrze rozciągniętego ?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sposoby zrzucania sadla
- Ponad rok temu
-
Kolejny temat typu "pękł mi kark, czy mam iśc do lekarz
- Ponad rok temu
-
Picie pepsi i innych napojów gazowanych.
- Ponad rok temu
-
sen
- Ponad rok temu
-
Sklepy on-line z odżywkami
- Ponad rok temu
-
PISZCZELE... NOGI... BÓL...
- Ponad rok temu
-
Odciski