Seminarium z Yasuno Masathosi shihan (7 dan aikikai).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wodzu, jednak nigdy, ale to przenigdy nie będziesz Szczepanem... ;-)
choćbyś sie zawziął, napiął i nie popuścił to nie dasz rady...
Nawet nie śmiałem tak pomyśleć w najskrytszch marzeniach... :wink:
PS. To h-k, no właśnie o tego Słoneczko mi chodziło, thx.
Napisano Ponad rok temu
Z Twojej wypowiedzi Szczepan, wnioskuję, że trzeba ślepo powtarzać to co robi inny nauczyciel bo AIKIDO już jest i nic nowego się nie wymyśli. Oznaczało by to, że się nie rozwija. przestraszony
Gdyby tak było jak piszesz to ludzie dalej by siedzieli w jaskiniach i naparzali się pałami 8) Nie było by bowiem dążenia do zmian i poprawy (wynikających oczywiście z lenistwa ). I nie mów, że to się nie odnosi do SW, bo tak samo ewoluowaly systemy i sposoby walki.
Do jakiego stopnia dopuszone mogą być wariacje treningowe to inna sprawa, ale na to ma wpływ posiadana wiedza danego nauczyciela zarówno z metodyki szkolenia jak i z umiejętności technicznych.
wingman (dalej nawalający pałą )
Zeby cos ulepszyc, trzeba byc lepszym niz gosciu co to wymyslil, nieprawdaz? Ja wiem ze pelno jest 'unowoczesniaczy aikido' gdzie by kamieniem nie rzucic, szczegolnie w Polsce, problem jest w tym, ze oni nie sa w stanie wykonac zadnej techniki, jak im sie uke nie podlozy. A Dziadek nie potrzbebowal takiego samooszukiwania sie.
Zaden z tych unowoczesniaczy nie mial i nie ma swojego instruktora, wiec absolutnie nie rozumie co 'unowoczesnia'.
Wiec my tym unowoczesniaczom mowimy SZEROKIEJ DROGI!.
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie, dlatego masz problemPogląd ten wypracowałem w oparciu o rady starszych kolegów jak również w oparciu o swoje, nabywane na kolejnych zajęciach, doświadczenia...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiec my tym unowoczesniaczom mowimy SZEROKIEJ DROGI!.
Parówkowym skrytożercom nasze stanowcze NIE - to jest zdecydowanie śmieszniejsze, a i prawdziwsze.
A poważnie: a w imieniu kogo się wypowiadasz, hę? Czy jakaś grupa udzieliła Ci zgody na prezentowanie ich poglądów na szerszym forum? A może megalomiania uderza i zacznasz używać w stosunku do swojej osoby liczby mnogiej? My, z bożej łaski O'mod, pan na forum aikido, miecza etc etc, postanawiamy: bla, bla, bla.....
No własnie, dlatego masz problem
Cytaciki:
"Tako rzecze Szczepan" lub "To ja, wójt,wam to mówię" - do wyboru.
Hehehehe, psychoanalityk się znalazł.
Napisano Ponad rok temu
To, co tu czasem czytamy, to normalne po hibernacji... 8) 8) 8)
Napisano Ponad rok temu
Ja rozumiem, ze zbraklo ci argumentow na magazynie, to zaczynasz atakowac mnie osobiscie, zamiast dyskutowac na temat. Jak bedziesz kontynuowal, to pozostanie mi ignorowanie.Hehehehe, psychoanalityk się znalazł.
Po prostu nie majac wzoru w postaci swojego instruktora, musisz sie opierac na jakichs 'opiniach kolegow' . I tu jest wlasnie pies pogrzebany. Jakbys cwiczyl przykladowo u Ch.Tissier w Paryzu przez 10 lat codziennie, to nasza dyskusja wygladalaby calkowicie inaczej. Nauczyciele tej klasy, posiadaja system nauczania i ich uczniowie nie musza sie pytac kolegow jak maja prowadzic treningi. Cwiczac u takiego goscia w dojo, nie tylko cwiczysz swoje zrozumienie aikido, ale uczysz sie jednoczesnie jak uczyc poszczegolnych aspektow danego systemu. Rozumiesz zasadnicze znaczenie takich elementow, i ich miejsce w systemie. Widzisz nauczanie aikido jako konstruowanie zegarka, gdzie wszystkie trybiki odgrywaja wazna role.
Poniewaz jednak takiego doswiadczenia nie posiadasz, wydaje cie sie ze uczenie aikido to taki worek, gdzie mozesz wrzucic co ci sie podoba i bedzie dobrze. Moim zdaniem to smiertelne zludzenie.
Nie odbieraj tego jako narzucania czegokolwiek. W Polsce wobec braku shihana jako najwyzszego autorytetu, wyksztalcila sie taka mentalnosc wsrod instruktorow ze kazdy wie doskonale nie tylko co to jest aikido i jak go uczyc, ale i ze nikt nie potrzebuje zeby go ktos poprawial. Nie mam zadnych ambicji zeby to zmienic.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zmiana godziny stażu z G.Savegnago w sobotę !!!
- Ponad rok temu
-
Najśliczniejszy instruktor..
- Ponad rok temu
-
Staż z Asai sensei
- Ponad rok temu
-
Najlepszy mistrz
- Ponad rok temu
-
Filmy z Tomiki aikido.