Działania szermiercze w Kendo
Napisano Ponad rok temu
To że nie posiada odpowiednie wyprowadzanych płaszczyzn jest minusem ale dałoby się to znieść. Jednak ta broń jest strasznie lekka i tak niestabilna że "lata" w dłoniach. Filmiki podane przez Madsuna (szczególnie ostatni z walką) pokazują że ta fomra sparringu jest daleka od nawet średniego poziomu odwzorowania.
Lepszy według mnie jest fukuroshinai, ale tutaj z kolei problemem jest cena. to że jest prosty to już jest sprawa drugorzędna, ale prynajmniej jest sztywny i wiele więcej da się nim zrobić. Nie wyobrażam sobie zasłon przy użyciu broni z chanbary... choćby prostego nebari sobie nie wyobrażam.
Co do odpowiedzi na post to ja już mnóstwo na ten temat wylałem na innym forum - walki historycznej (na pewno łatwo się domyślić jakim) i tutaj wątek oże pociągnę jak dojrzę inne aspekty tego tematu.
Napisano Ponad rok temu
Ale swoja droga chetnie bym sprobowal
Napisano Ponad rok temu
Cóż te minusy dotyczą głównie mieczy na sprężone powietrze. Te gąbkowe są już sztywniejsze i trochę cięższe. Ale od nich można się nabawić siniaków a uderzenia bywają bardzo bolesne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zapewniam ze miozna sobie powalczuc na calego,
a ze sie w capke czasem dostanie - taki sport
a te miecze na powietrze to lipa, nic dodac nic ujac...
(oczywiscie z szermierczego punktu widzenia,
bo jako zabawa to super - sam sie z 5 letnim synem naparzalem dmuchanymi mieczami )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tanto....
- Ponad rok temu
-
MUSO SHINDEN IAI W KATOWICACH !!!
- Ponad rok temu
-
Drugi Rzeszowski Staż Iaido/Budo - 14.05.2006
- Ponad rok temu
-
O Getsu Ryu
- Ponad rok temu
-
Wizyta u platnerza mieczy w Japonii
- Ponad rok temu
-
Wystawa broni japonskiej wytwarzanej wspolczesnie
- Ponad rok temu
-
Muso Jikiden Eishin-ryu
- Ponad rok temu
-
Seminarium iaijutsu i naginatajutsu, Gliwice 2006
- Ponad rok temu
-
Czy jest w Trójmieście jakiś klub Iaido, Kenjutsu lub...?
- Ponad rok temu
-
katana - ktoś oceni?
- Ponad rok temu