PARA-MILI czy MINI SKIRMISH jako EDC?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze s30v w BM wg mnie jest lepiej obrobiona cieplnie.
Po drugie caly noz sprawia wrazenie solidniejszego.
Po trzecie czubek jest b. mocny.
Jedyny problem jaki mozesz miec to ostrzenie - zeby naostrzyc recurve trzeba miec troche wprawy, albo dobra ostrzalke.
Mialem oba te noze wiec jesli masz wiecej pytan to mozesz pisac na maila ([link widoczny dla zalogowanych Użytkowników])
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skirmish też mi się zajebiście podoba ale tylko duży.
BM ma szlif podobny jak w m21 i szczerze mówiąć wklęsły recurve mimo że tnie zajebiście to uważam żę jest mniej praktyczny od pełnego płaskiego w para-mili.
Para mili ma też większy otwór i nie ma sfazowancyh krawędzi w nim, przez co łatwiej go otwierać.
Design to już rzecz najmniej ważna. ale para-mili to jeden z nielicznych pająków które po prstu dobrze wyglądają.
Do tego masa, nie wiem jak w BM ale pająk jest niewyczuwalny praktycznie. Ostry jest do bólu (dosłownie) już po rozpakowaniu, ale tu i BM nie zawodzi.
co do blokady to compression mnie zabił, uważam to za blokadę idealną, szkoda że w skirmishu nie ma axisa bo też jest genialny.
niestety nie mam porównania z BM bo nie korzystałem z usłóg ich serwisu, ale w tej kwestii spyderco zawsze się spisze i pomoże z pocąłowaniem ręki.
Także polecam Para-mili które noszę codziennie i nigdy mnie nie zawiodlo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pewna blokada czyli : microbar , axis , i compresion lock czyli jak w paramili , frame to tylko sebenza i strider , a z linerlockami czy backlokami to bywa różnie.
No i ostrze to najlepiej 4 cale i nie grubsze niż 3 mm i najlepiej płaski szlif , stal to s30V , d2 , m2, 154cm poniżej to raczej nie bo im dłużej nóż trzyma ostrze to chyba lepiej.
Napisano Ponad rok temu
Paramili możesz brac w ciemno.........No i ostrze to najlepiej 4 cale i nie grubsze niż 3 mm
no to paramili odpada :wink:
ja bym wybral paramili.Ale jakby rozszezyc to bym wolal benchmade 710 przy zblizonych rozmiarach noza zlozonego ma o wiele wieksza krawedz tnaca a wlasciwosciami tnacymi nie powinien ustepowac pajakowi.To moj ulubiony folder a mialem wszystkie wspomniane plus sebenze,duzego skirmisha wiele microtechow itd.....jedynie LCC lezy mi lepiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście zgadzam się w 100% , bm710 jest nr 1 na mojej liście przyszłych zakupów , ale tu chodzi o to czy paramili czy mały skirmiś i z tych dwojga ja wybieram paramili .Paramili możesz brac w ciemno.........No i ostrze to najlepiej 4 cale i nie grubsze niż 3 mm
no to paramili odpada :wink:
ja bym wybral paramili.Ale jakby rozszezyc to bym wolal benchmade 710 przy zblizonych rozmiarach noza zlozonego ma o wiele wieksza krawedz tnaca a wlasciwosciami tnacymi nie powinien ustepowac pajakowi.To moj ulubiony folder a mialem wszystkie wspomniane plus sebenze,duzego skirmisha wiele microtechow itd.....jedynie LCC lezy mi lepiej
Lekko odbiegając od tematu to od paramili wolałbym mili a już napewno BM 710 z obojętnie z jakiej stali :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Arizzon.com bezpośrednim dystrybutorem Extrema Ratio
- Ponad rok temu
-
Molle fixed sheats by benchmade
- Ponad rok temu
-