Pomocy
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale masz na myśli np rozpakowanie z folii właśnie nabytego w kiosku nowego numeru CKM tak?
no chyba nie chodzi Ci o walki uliczne?... :D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na ulicyy ?? Oj czuję że się zaraz zacznie A na powaznie to poczytaj sobie wątki z działu np. walka nożem i o uzywaniu noża na ulicy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
masz latek 15, a po ewentualnym uzyciu noza na ulicy (ofkors jesli przezyjesz, na co sznse sa niewielkie) musisz sie liczyc z bardzo wysokim prawdopodobienstwem, ze kolejne latek 20 spedzisz w zakladzie resocjalizacyjnym, gdzie Twoja moralnosc bedzie upadac z roku na rok, stracisz jakiekolwiek szanse na normalna prace w jakimkolwiek kraju UE, a jedyna resocjalizacja z jaka sie zetkniesz, to resocjalizacja wlasnego tylka wykonywana przez innych wspollokatorow :twisted:
Majac tak nakreslona perspektywe uzycia noza "w naglych sytuacjach na ulicy" odsylam cie do dzialu Walka Nozem, tam Cie naucza (choc kilka topicow jest chyba jeszcze i w tym dziale).
A do ciecia metali lekkich (i innych tez) polecam najzwyklejsza pilke do metali, taka za kilka zlociszczy z pierwszego lepszego supermarketu. Jest wydajniejsza i wygodniejsza w uzyciu nawet od ostrza serrated. A jak chcesz sprawnie dzielic folie aluminiowa, to polecam zwykla, nietaktyczna, plastikowa linijke (do pozyczenia od siostry z I-wszej klasy podstawowki) - cuda mozna z nia zdzialac w takich przypadkach.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o metale, posłuchaj Bionicka.
Co do ulicy, to nie chce mi się specjalnie Cię moralizować, ale poczytaj choćby nawet i to.
Zastanów się też nad tym, że skoro taki temat wzbudza emocję NAWET pośród miłośników noży, co musi się dziać w głowie człowieka który tym zagadnieniem się nie interesuje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zart byl sredni :blus: , szczegolnie w dobie panowanie PiSu i moherow w Polsce. Tu wszyscy truchleja na mysl o wprowadzeniu ustawy zakazujacej noszenia (i posiadania) jakiegokolwiek ostrza i obowiazkowego zaokraglenia czubkow na kuchenniakach, a Ty wyjezdzasz z takim tekstem :roll: Dojdzie taki tekst do moherow, one pchna do Rydzyka, Rydzyk do Lecha, Lech do sobowtora i po ptokach bedzie, bo PiS stwierdzi, ze czas ukrocic iloc morderstw popelnianych z uzyciem noza. A poczucie bezpieczenstwa wcale Ci nie wzrosnie od noszenia noza przy sobie, nawet jak bedzie to pelnowymiarowy samurajski miecz. Poczytaj sobie knige J. Palkiewicza "Dzungla miasta" - ktos tu, albo na Tactical Gear wrzucal link do zassania - moze Ci sie rozjasni w lepetynie. Wiecej pewnosci siebie da Ci jakas sekcja regularnie nawiedzana i wspomniana literatura, niz zaostrzony kawalek stali w kieszeni.tamto z tym nagłym uzyciem to byl taki zart, poprostu jakos bezpieczniej sie bede czul majac przy sobie takie cos
Pamietaj ze noz to tylko narzedzie i jako takie zostal stworzony. A ze kilka % specow wykorzystuje go do innych celow, to nie znaczy, ze Ty tez musisz. Te wspomniane kilka % swietnie tez uzywa w tym samym celu mlotka, siekierki, saperki, palki, tonfy, ba - wszystkiego co w miare twarde lub nie rwie sie za szybko. Moze pomysl o mlotku wlasnie? :wink:
Mozesz - umocuj go sobie pionowo na plecach, wzdluz kregoslupa, z raczka do dolu ustawiona na wysokosci pasa - nie przeszkadza w zadnej pozycji 8)btw. zawsze chcialem miec porzadny rozkladany noz, bo z bagnetem od kalacha chyba po ulicy nie bede chodzil, nie?
Od tygodnia do nigdy, w zaleznosci od humoru polskich celnikow i poczty. Noz do Polski dociera w tydzien (dokladnie w 5 dni), 2-3 potrzebuje poczta na przeslanie, do 2 - 3 tygodni potrzebuje celnik zeby sie zastanowic, czy pierdyknac na to clo, czy nie i jakiej wysokosci. Na ubezpieczonej i niekombinowanej przesylce jest duze prawdopodobienstwo, ze cla nie bedzie i bedziesz ja mial do 2 tygodni, ale wzrasta prawdopdobienstwo, ze Ci ja ukradna (celnicy i listonosze tez lubia noze). Ubezpieczona i oclona powinienes dostac do reki od 2 do 4 tygodni od wyslania zamowienia.jeszcze takie jedno pytanko: ile czasu bede czekal na nóż z USA? (pewnie jest gdzieś w archiwum to ale jakoś zmęczony dziwnie jestem)
Napisano Ponad rok temu
Ja się zgadzam, że to świetne noże, ale jednak każdy z tych ludzi ma trochę inne potrzeby.
A może komuś bardziej by podpasował Utilitac, albo Fred Carter?
Świetne noże za rozsądną cenę.
Kupowanie noża w stanach? Spoko, tylko ja na swoją przesyłkę już ze sporą górką 2 miesiące czekam, a sprawdzony i zaufany sprzedawca się wykręca. Nie mam do niego pretensji, bo to nie jego wina, że poczta coś spieprzyła, ale jednak wkurzające to jest.
Wolałbym chyba dopłacić kilka złotych i mieć nóż od ręki, zwłaszcza w tym przedziale cenowym. Poza tym kupowanie noża bez macania? Conajmniej ryzykowne.:roll:
Kosiar: Czy Twoi rodzice zgadzają się na to, zebyś nosił przy sobie nóż, a jeżeli tak, to czy się zgodzą na wielkie bydlę, jak M21?
Pamiętaj, ze żaden uczciwy i rozsądny sprzedawca nie sprzeda Ci noża, jeśli nie masz 18lat skończonych, lub zgody prawnego opiekuna.
Samoobrona za pomocą noża jest bujdą i mitem. Zwłaszcza w warunkach polskich. Przepraszam, że Ci dziecięce marzenia o potędze na podwórku rozwiewam, ale taki jest fakt.
Jeśli potrzebujesz ciąć metale, to użyj piłki z victorinox'a (najlepiej dużego, bo wygodniej).
Jak masz rozpakować CKM i nie przestraszyć na śmierć kioskarki, tudzież przechodzącej grupki moherów , to też lepiej użyć do tego ostrza z victorinox'a.
A jeśli już musisz mieć coś do samoobrony, to duży vicek świetnie się sprawdzi jako kubotan.
Nie wspominając o tym, co można zrobić piłką do drewna... :twisted:
Ja biegałem całe liceum z victorami, a potem kawałek studiów jeszcze i mam wielki sentyment. Nigdy się nie zawiodłem na nich.
Napisano Ponad rok temu
Bo każda pliszka swój ogonek chwali, zatem nic dziwnego. Jak ktoś sprawdził, to z czystym sumieniem może polecić i dziwić się niema czemu.Z całym szacunkiem: jest n takich tematów tygodniowo, w każdym i każdemu odpisujecie to samo- stała lista noży: pika, monochrome, m21. :?
Przemyśl to, bo ov_Darkness mądrze prawi.Jeśli potrzebujesz ciąć metale, to użyj piłki z victorinox'a (najlepiej dużego, bo wygodniej).
(...reszta)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trudny wybór... EDC, propozycje.
- Ponad rok temu
-
Fotka Piterowej sebenzy
- Ponad rok temu
-
Ontario 499 S.K. vs. Camillus Pilot S.K. -pomoc...
- Ponad rok temu
-
jaka różnica pomiędzy m21-04, a 21-14
- Ponad rok temu
-
Tani automat - Boker Magnum Kalashnikov Auto - warto ???
- Ponad rok temu
-
BlackHawk MOD CQD Mark V czy Chris Reeve Green Beret 7"
- Ponad rok temu
-
punkty ostrzenia noży
- Ponad rok temu
-
440C vs. AUS8
- Ponad rok temu
-
S30V